En Sıcak Konular

Oyunbozanları hizaya getireceğiz!

27 Haziran 2011 10:01 tsi
Oyunbozanları hizaya getireceğiz! Türkiye-ABD işbirliğinin yeni hedefi açıklandı...Bozulan oyun nedir?

Washington’da Ortadoğu Enstitüsü’nün ikinci 'Türkiye Konferansı'nda Amerika Savunma Bakan Yardımcılarından Alexander Vershbow, geçtiğimiz yıllarda yaşanan sorunların ardından Türk-Amerikan ilişkilerinin son bir yıl içinde düzeldiğini, hatta güçlendiğini söyledi.

Ortadoğu Enstitüsü’nde bu yıl ikincisi düzenlenen konferansta, Amerika Savunma Bakanı’nın uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu yardımcısı Büyükelçi Alexander Vershbow, Türk-Amerikan ilişkilerinin son bir yıl içinde geliştiğini, Gazze ve İran meselelerinin yarattığı sıkıntıların aşılması ve ilişkilerin derinleştirilmesi için Türk ve Amerikalı yetkililerin çabalarını yoğunlaştırdığını söyledi.

Vershbow şöyle konuştu: “Washington’da Türkiye’nin özel bölgesel bakış açısının ve çıkarlarının her zaman Amerika’yla tam olarak uyuşmayacağını daha net anlıyoruz. Hemen hemen her konuda aynı stratejik hedefleri paylaşsak bile bazen bu amaçlara nasıl ulaşacağımız konusunda görüş ayrılığımız olabiliyor. Bunun yanında Ankara da bölgesel çıkarlarını gözetirken stratejik olarak müttefiklerine olan sorumluluklarını da gözden çıkarmaması gerektiğini anlıyor.”

Vershbow, Arap ülkelerindeki demokrasi yanlısı ayaklanmalar konusunda iki ülke arasındaki yakın işbirliğine dikkati çekti, “Arap baharında Amerika’yla Türkiye’nin danışma ve işbirliğinin hayati olduğu görülmüştür,” dedi. Amerikalı yetkili, “serbest-piyasa ve laik demokrasi” arayışında olanlar için Türkiye’nin esin kaynağı olduğunu kaydetti.

Vershbow, iki ülke arasında Irak ve Afganistan gibi konularda işbirliğine; NATO ittifakının yeni stratejik konsepti konusunda uzlaşmaya varılmasının önemine özellikle dikkati çekti. “Yeni NATO Kara Unsur Komutanlığı İzmir’e kurulacak,” diyen Vershbow ittifakın bundan sonra karşılaşacağı sorunlarla mücadelesinde Türk topraklarının etkin konumuna vurgu yaptı.

Amerika Savunma Bakanlığı yetkilisi kaygı duydukları konulara da değindi. Vershbow, Amerika’nın İsrail – Türkiye ilişkileri konusunda özellikle kaygılı olduklarını, Mavi Marmara olayının yarattığı sorunları gidermekte siyasi bir çözüm bulunmasını umduklarını söyledi. İran meselesinde Vershbow, iki ülke arasında taktiksel farklılıklar olduğunu ancak Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyacağından emin olduklarını kaydetti. Büyükelçi Vershbow, “İran’ın nükleer silah edinmesini önleme konusunda aynı amaçları paylaşıyoruz,” diye konuştu.

Terörle mücadele konusundaysa Vershbow, “el Kaide olsun, PKK olsun terörün ortak bir tehdit” olduğunu söyledi.

Vershbow, “İlişkimizin güçlü savunma ve güvenlik temelinin korunmasını arzulamakla birlikte ekonomik, ticari, kültürel bağlarımızın güçlendirilmesini ve eğitim değişim programlarının genişletilmesini istiyoruz,” dedi.

Büyükelçi Alexander Vershbow, Türk-Amerikan ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli fırsatlar bulunduğunu söyledi ve bu fırsatları şöyle saydı: “Güçlü savunma işbirliğinin devamı; Türkiye’nin NATO’ya, NATO’nun da Türkiye’ye bağlılığının garanti edilmesi; Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini geliştirmesi ve iki ülkenin işbirliği yaparak bölgedeki oyunbozanları hizaya getirmesi…”

Amerika Savunma Bakanı’nın Uluslararası Güvenlik İşlerinden sorumlu yardımcısı Büyükelçi Alexander Vershbow, Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihi yazıldığında “denenmiş, kararlı ve güçlenen bir ittifaktan” söz edilmesini umduğunu belirtti.

VOA (Amerika'nın Sesi)



Bu haber 1,750 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,091 µs