En Sıcak Konular

Libya'da flaş gelişme

27 Haziran 2011 09:58 tsi
İşte dakika dakika Libya'da yaşananlar...

Libya'dan İzmir'e getirilen yaralılardan 475'inin tedavilerinin tamamlanmasının ardından ülkelerine gönderildiği bildirildi.

İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya'daki iç karışıklık sırasında Ankara Feribotu'nun, Misrata ve Bingazi kentlerinden 500'e yakın kişiyi 5 Nisan'da İzmir'e getirdiğini hatırlattı.

Çeşme Limanı'na yanaşan gemideki yaralıları 160 civarında ambulans, 3 helikopter ambulansla 10 ayrı hastaneye sevk ettiklerini, bir ambulans uçağın havalimanında hazır bekletildiğini ifade eden Özkan, refakatçilerin de Urla'daki tesislerde misafir edildiğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bu ülkedeki olaylara kayıtsız kalmayarak yaralılara sahip çıktığını dile getiren Özkan, şöyle konuştu:

''Türkiye bu olaylarda büyüklüğünü gösterdi. Yüzlerce yaralıyı bir anda getirip de tedavi edip ülkelerine göndermek kolay bir iş değil. Bunu çok şükür başarıyla hallettik. Libya'dan gelen yaralılara iyi bir hizmet sunduk. Her sıkıntılarıyla ilgilendik. Cep telefonu alıp ülkeleriyle görüştürdük. Bilgisayar bağlantıları yaptık, özel yemek hazırlattık. Hepsinin gönlünü hoş tutmaya çalıştık. Çünkü onlar bizim misafirimizdi.

 Ameliyat edilenler, bakımları yapılanlar, çeşitli operasyon geçirenler oldu. Maalesef yaralılar arasında 3-4 kanser hastası vardı, onlar hayatını kaybetti. Elimizden geleni yaptık. 80 günün sonunda, İzmir'e getirilenlerden 475 kişi Genelkurmay Başkanlığının tahsis ettiği uçaklarla ülkelerine gönderildi. 20 kişilik son kafile cuma günü Bingazi'ye gitti.''

İzmir'de şu anda Libya'dan gelen 3 kişinin kaldığını anlatan Özkan, şöyle devam etti:

''Bunlardan 2'si hasta, birisi refakatçi. Ağzında tümör olan bir çocuk ile babası, bir de Nijerli yaralı var. Çocuk kemoterapi görüyor. Genel durumu iyiye gidiyor. Ağzındaki kitle küçülmeye başladı. 3 ayda çocuğun büyüdüğünü bile gözlemliyoruz. Nijerli yaralıya ise protez takacağız. İnşallah onlar da önümüzdeki haftalar içinde genel durumları düzeldikten sonra taburcu edilecekler.

Bu organizasyon bizim için çok büyük bir tecrübe oldu. Türkiye Cumhuriyeti devletinin gücünün sınır ötesi alanlara da yeteceğinin güzel bir göstergesi oldu. İzmir'in sağlık konusunda donanımlı bir şehir olduğu da görüldü. Yorulduğumuz zamanlar oldu ama zorda kalmış, kendi ülkesinde tedavi imkanı bulamayan, can havliyle kaçan insanlara kucak açmanın haklı gururunu yaşadık.''

--------------------------------------------------------------------------------
FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI JUPPE: ''LİBYALI MUHALİFLERLE REJİM ARASINDA TEMASLAR OLDU''

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye'deki durumun bölge güvenliğini tehlikeye soktuğunu söyledi.

Juppe, dün akşam katıldığı bir televizyon programında, Türkiye'ye 10 binden fazla mültecinin gittiğini, Suriye'deki baskının bölge güvenliğini tehlikeye sokarak sürmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, bunun Lübnan ve İsrail üzerinde de olumsuz etkileri olabileceğini kaydetti.

Hizbullah'ın Suriye'ye silah transferiyle ilgili basında çıkan haberlere ilişkin bir soru üzerine yorum yapmayan Juppe, Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye ile ilgili bir karar çıkmasına karşı çıkmaya devam ettiklerini hatırlattı ve ''Buna üzülüyorum,  Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ı reform sürecine yeniden sokacak bir deklarasyon için Rusya ve Çin'i ikna etmeye çalışıyoruz. Ama Esad'ın bugün eğilimi tersine döndürme kapasitesine inanmıyorum, olaylar çok uzağa gitti, baskı çok zalim ve de vahşice. Umarım yanılıyorumdur, ama sanmam'' dedi.

Libya'daki durumla ilgili de konuşan Juppe, Albay Muammer Kaddafi'nin akıbetiyle ilgili olarak muhaliflerle rejim arasında temaslar olduğunu açıkladı. Juppe, ''Bu temaslar oldu. Doğal olarak ayrıntılarını bilemem'' dedi ve Kaddafi'nin sivil ve askeri görevlerini bırakması, iktidardan ayrıldığını ilan etmesi gerektiğini, bunun ardından da BM tarafından koşulları belirlenmiş bir ateşkesin gelmesi gerektiğini kaydetti.

En kısa zamanda siyasi çözüme ulaşılmasının önemine işaret eden Juppe, ''Bu operasyonu sürdürme olanaklarımız var'' dedi ve koalisyon bünyesinde operasyonun devam edip etmemesiyle ilgili uyuşmazlık bulunmadığını söyledi.

Juppe, Ortadoğu Dörtlüsü'nün Temmuz ayında ABD'nin başkenti Washington'da toplantı yapma ihtimalinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

aa



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,610 µs