En Sıcak Konular

Çandar'dan Suriye uyarısı

27 Haziran 2011 09:36 tsi
Çandar'dan Suriye uyarısı "Sen madem Suriye'ye karşı pozisyon alıyorsun, ben de senin başını ağrıtırım" diyebilir Suriye. Dünyadaki demokratik Türkiye fotoğrafı, içinde kan dökülen ve istikrarsız Suriye'ye fena halde benzeyen bir fotoğrafa dönüşebilir."

Taraf yazarı Neşe Düzel'in Radikal yazarı Cengiz Çandar ile yaptığı görüşmeden ilgili kısımlar:


PKK'nin hesabı ne?

Yönetimde çok ağırlıklı bir grup, "Türkiye'de artık silahlı mücadelenin gereği kalmadı, Türkiye, AB'ye doğru yol alıyor. Ayrıca bölgeye ABD geldi. Onun sağladığı ortamda Irak'ta bir Kürt yönetimi oluşuyor" diyorlar. Bu çizgi PKK içinde çok güçleniyor ve PKK çatlıyor. Bu bölünmeyi gidermenin yollarından biri de silahlı mücadeleyi canlandırmaktır. Nitekim o oluyor

Kürt açılımı neden bitti?

Habur büyük bir kaza oldu. Murat Karayılan'dan İçişleri Bakanı'na kadar birçok kişiyle konuştum. Çıkardığım sonuç, devlet organları arasında eşgüdüm yoktu. Sadece devlet organlarında değil hükümetin kendi içinde de bir eşgüdüm yoktu. Bir amatörlük felaketiydi Habur. Ortak bir devlet aklı ve yol haritası olsaydı, Habur bitmezdi. Oysa Habur, kademeli olarak dağdan iniş sürecinin başlamasının ilk adımıydı. Arkasından yeni adımlar gelecekti.

Ne gibi adımlardı bunlar?

Bazı yasal düzenlemelere paralel olarak dağdan inişler ve Avrupa'dan gelişler birleşecek ve genel bir affa doğru gidilecekti. İşler rayında giderse Apo beş yıllığına ev hapsine çıkarılacak ve PKK'nin 60-65 yöneticisi de Irak Kürdistanı'nda beş yıl ikâmet edeceklerdi. Ve, herşey yolunda gitseydi, Öcalan beş yıl sonra serbest kalacaktı.

Peki, Kürt sorununu çözmekte yeni anayasa yardımcı olabilir mi?

Bütün beklenti oydu. Öcalan'la yapılan görüşmelerin odaklandığı nokta seçimlerden sonra yeni bir anayasa yapılacak olmasıydı. "Yeni anayasa sürecine siz de katılacaksınız ve yeni bir Türkiye'ye doğru gideceğiz" dendi. Yeni anayasadan murat edilen buydu. O yüzden seçimler çok önemliydi ve Öcalan seçimlere dek örgütünü kontrol etti. Fakat ne olur ne olmaz diye ikili bir dil kullandı. "Ya büyük uzlaşma ya büyük savaş" dedi.

Ak Parti durumu düzeltmezse, ateşkes bitmez mi? Tekrar silahlı mücadele başlamaz mı?

Bir uzlaşma olmazsa silahlı mücadele, üstelik şehirlerde terörle birlikte kesinlikle tekrar başlar. Üstelik bütün Arap  dünyasını yalayan ve Suriye'yi de allak bullak eden gelişmelerin Kürtler üzerinden Türkiye'ye sıçraması boyutu da var. Unutmayın...PKK'nın karargahı Türkiye sınırları içinde değil. Suriye-İran ekseninin üzerine oturarak iş görebilir PKK. Zaten Türkiye ve Suriye birbirilerine çok sıcak bakmamaya da başladı.

PKK, İran ve Suriye istihbarat örgütlerinin etkisi altında davranabilir mi?

Bu simbiyotik ilişkiler İran ve PKK, Suriye ve PKK arasında hep oldu ve şimdi de olabilir. "Sen madem Suriye'ye karşı pozisyon alıyorsun, ben de senin başını ağrıtırım" diyebilir Suriye. Dünyadaki demokratik Türkiye fotoğrafı, içinde kan dökülen ve istikrarsız Suriye'ye fena halde benzeyen bir fotoğrafa dönüşebilir. 



Bu haber 1,611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,988 µs