En Sıcak Konular

O isim yine sahnede!

0 0 0000 00:00 tsi
O isim yine sahnede! 2004 yılında adı bir "skandal"a karışan Türkiye uzmanı Amerikalı Profesör Henry Barkey Türkiye'nin gündemine ilişkin ilginç açıklamalarda bulundu. Barkey Erdoğan için "radikal İslam’ın ılımlı yüzü mü" diye sordu!

Türkiye uzmanı Amerikalı Profesör Henry Barkey, “Erdoğan’ın ‘yeni bir ılımlı İslam'ın yüzü mü’ yoksa ‘radikal İslam’ın ılımlı yüzü mü’ olduğunun açık olmadığını” söyledi.

Barkey, Amerika’nın sesi radyosuna yaptığı açıklamada, İslami kökenleri olmasına rağmen AKP’nin ekonominin liberalleştirilmesi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinin desteklenmesi konusunda önemli adımlar attığını söyledi. Barkey, bu durumu 'ironik”'olarak değerlendirdi. Barkey, ekonomik cephedeki başarıları nedeniyle AKP’nin gelecek seçimlerde de başarılı bir sonuç almasının beklendiğini ifade etti.

ASKERİN KARŞISINDA DURDU

TSK'nın 27 Nisan’da internet sitesinde yayınladığı bir bildiriyle laikliğin koruyucusu olduğunu belirttiğini söyleyen Barkey, bunun 1960'dan bu yana ordu tarafından yapılan beşinci müdahale olduğunu ancak ilk kez hükümetin askerin karşısında durduğunu belirtti. Barkey, Erdoğan’ın laik yasalara saygı duyduğunu söylediğini ancak ‘yeni bir ılımlı İslam’ın yüzü mü’ yoksa ‘radikal İslam’ın ılımlı yüzü mü’ olduğunun açık olmadığını savundu.

Barkey, Türkiye'nin AB üyeliğinin 10 yıldan fazla zaman alalacağını belirterek, Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkışını uzun vadeli bir tehdit olmadığını ifade etti. Amerikalı profesör, Türkiye'nin bu süreçte sosyal ve ekonomik reformlara devam ederek Avrupa için daha çekici bir hale gelebileceğini belirtti.

İstanbul doğumlu olan Henri Barkey, Lehigh Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı. Eski CIA görevlisi Graham Fuller ile birlikte 'Kürt sorunu' kitabının da yazarı olan Barkey'in, Ortadoğu, küreselleşme ve Avrupa üzerine de derledği kitaplar bulunuyor. Henri Barkey'in makaleleri Los Angeles Times gazetesinde yayınlanıyor.

Daha önce Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda da görev yapan Barkey'in adı 2004 yılında yapıldığı söylenen bir toplantıyla duyuldu. Basında çıkan haberlerde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan bir toplantıda AKP hükümetinin Kerkük'ü Kürtlere vermeye razı olduğunun dile getirildiği yazıldı. Daha sonra Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda böyle bir toplantının yapılmadığı ve Barkey'in de bu toplantıya katılmadığı ortaya çıktı.



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,727 µs