En Sıcak Konular

Özyeğin'den BDDK'ya destek

23 Haziran 2011 17:22 tsi
Bankacılığın duayen isimlerinden Hüsnü Özyeğin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)'nun kredi karşılıklarını artırma kararına destek çıktı. "Önlemleri doğru buluyorum," diyen Özyeğin, Türkiye'nin veya herhangi bir ülkenin yüzde 9-10 GSMH o

TRT'de yayınlanan Ekonomi Kulübü programına katılan Hüsnü Özyeğin, gündeme ilişkin soruları cevapladı. Bankcılık sektörünün duayen isimleri arasında yer alan Özyeğin, bankacıların canını sıkan munzam ve kredi karşılıklarının artırılması konusunda sektör otoritesine hak verdi. Özyeğin, cari açığın kısa ve uzun vadeli olmak üzere iki koldan çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin cari açık meselesinin bir kısa vadeli çözülmesi gereken bir de orta ve uzun vadeli çözümler gerekiyor. Bence Türkiye'nin cari açığını azaltmak için sektörel strateji olması lazım. Bundan şunu kastediyorum otomobil, eğitim sektöründe, sağlık turizminde cari açığı nasıl azaltabiliriz gibi. Kısa vadeli çözümler parasal çözümlerdir yani bir yerde merkez bankası politika faizini arttırmasa dahi yarın bir takım ekonomi birimleri tarafından alınan kararların sonucu faiz artıyor. Mesela munzam karşılıkların arttırılması. Mesela kredi karşılıklarının, ihtiyaç kredilerinin karşılıklarının, serbest karşılıkların yüzde 1'den yüzde 4'e çıkarılması gibi kararlarla. Zaten izliyorsunuz bankalar faizleri arttırmaya başladılar. Merkez Bankası yarın öğleden sonra faizi arttırdım demesede Türkiye'de faizler artmaya devam edecek."

Türkiye hakkında çok iyimser olduğunu vurgulayan Hüsnü Özyeğin, yakalanan ekonomik başarıda tek başına iktidara gelen AK Parti'nin yakaladığı Meclis aritmetiğinin etkili olduğunu söyledi. Bu değişimi daha önceden gerçekleştirmek isteyen Turgut Özal'ın aynı aritmetiği bulamadığı için başarılı olamadığını kaydetti.

Özyeğin, Anayasa'nın değişmesi gerektiğini belirterek, daha kısa ve öz bir metin hazırlanmasını talep etti. Değişikliğin diğer partilerle uzlaşı içinde yapılması gerektiğini ifade eden Özyeğin, şöyle konuştu:

"Benim şahsi düşüncem bir parti anayasayı değiştirecek güçte olsa dahi mutlaka onun diğer partilerle uzlaşı halinde olması daha sağlıklı çünkü zaten Türkiye'de anayasa çok sık değişiyor, Amerikan anayasası bir kere yapılmış bir daha da değiştirilmemiş. Bizim anayasamız çok uzun, anayasa hukuku hakkında çok az bilgim var ama anayasanın çok uzun olmaması lazım, kanunlar çok uzun olabilir ama anayasanın anlaşılır, kısa ve öz olması lazım."

"NBG'YE TALİP OLMAM, KİMSE OLMAZ"

Sahibi olduğu Finansbank'ı Yunan NBG'ye satan Hüsnü Özyeğin, komşuda yaşanan kriz dolayısıyla zor durumdaki bankayı satın almayı düşünmüyor. Özyeğin'in bu konudaki düşünceleri şöyle:

"NBG'ye talip olmam, kimse talip olmaz, Yunanistan'daki herhangi bir bankaya kimse talip olmaz ülkenin notundan dolayı, ekonomisi her yıl yüzde 5 küçülen iki sendir bir ülkede bankacılık yapmanız mümkün değildir. Burada bunları konuşuyor olmamız Yunanistan'ın durumu çok kötüleşti ama tabi ki Türkiye'nin durumu da çok iyileşti, bizim 2001'deki durumumuz olsa biz bu kadar rahatlıkla bu konuları konuşuyor olamayız. Türkiye hakikaten çok mesafe kat etti, Türkiye'nin ekonomik gelişmesini Avrupa'da diğer ülkelerin durumuna da mukayese ettiğim zaman kıyaslama olarak mucizevî bir gelişme olarak görüyorum. Türkiye'nin borcu GSMH'nın yüzde 100'ne dayanmıştı, Şimdi bakıyoruz Türkiye'nin borcu GSMH'nın yüzde 42'si olarak bitecek bu sene 3 yıllık plan Sayın Babacan tarafından açıklanan. Avrupa'daki ülkelere bakıyorsunuz Yunanistan yüzde 150'lerde onun içinde de sosyal güvenlik açıkları ileride oluşacak açıklar yok onlar eğer ki sosyal güvenlik konusunda reformlar yapmazlarsa yüzde 500'ler konuşulur belki, İngiltere'ye bakıyorsunuz yüzde 80'nin üzerinde, İspanya'da yüzde 65. Dolayısıyla Türkiye hakikaten mukayeseli olarak o ülkelerin durumu kötüleşti, Türkiye'nin durumu iyileşti. Dolayısıyla fark çok açıldı, bizim lehimize."

Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,554 µs