En Sıcak Konular

Hisarcıklıoğlu: Türkiye'nin sıkıntısı işsizlik değil

23 Haziran 2011 14:50 tsi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin işsizlik problemi olmadığını, asıl sıkıntının mesleksizlik olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından Swissotel'de düzenlenen "120. Yıl Borsa Söyleşileri" toplantısında, "Hedeflerine Doğru Yola Çıkan Türkiye: Nereye Odaklanmamız Gerekiyor?" konulu bir sunum yaptı.

TÜİK rakamlarına göre işsiz sayısının 3 milyon olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Bir yıldan fazla iş arayıp da umudunu kaybedenlerin sayısı 2 milyon. Şimdi stokta 5 milyon işsizimiz var. Genç ve dinamik nüfusla gurur duyuyoruz, her yıl da 750 bin kişi istihdama katılıyor. Türkiye'nin bir an önce işsizliğin çözümü için çalışması gerekiyor. Bunun için girişim, yatırıma ve yeni yetişen işsiz insanlara meslek edindirecek bir eğitim sistemimizin olması lazım." dedi.

'MESLEK LİSELERİNİN ÖNÜ AÇILSIN'
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sanayide en çok, "ara eleman" tabir edilen meslek liselilere ihtiyaç duyulduğunu ancak bu gençlerin önünün anlaşılamaz bir sebeple yıllardır tıkandığını söyledi. Bu haksızlığın son bulmasını isteyerek, "Avrupa ülkelerine yakınlaşabilmemiz açısından, insanları altın bilezik ve meslek sahibi yapmamız lazım. Yıllardır yanlış giden eğitim politikasından dolayı insanlarımızı mesleksiz yapıyoruz. İş noktasında en çok müracaat edilen kişiyim. Milletvekilinden, bakanından, bürokratından oda başkanına kadar talep geliyor. Her işi yaparım diyorlar. Bu ne demek? 'Hiçbir işte becerim yok.' demek. Ben bütün Anadolu'yu geziyorum. Kahvehanelerde binlerce işsiz var ama sorduğun zaman meslekleri yok. Türkiye'deki en önemli sorun işsizlik değil, mesleksizlik. Organize sanayi bölgelerine gidiyorum, bir tarafta işsizler ordusu var ama fabrika kapılarında da devamlı eleman aranıyor. Tam tersine fabrika önünde kuyruk olması lazım. Bugün Avrupa'da meslek lisesi eğitimi oranı yüzde 70, bizde ise yüzde 35." şeklinde konuştu.

'GENÇLER MESLEK LİSELERİNE GİTMEK İSTEMİYOR'

TOBB olarak öğrencilerin neden meslek liselerine gitmediğini sorguladıklarını ve anket yaptıklarını aktaran Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Birinci mesele, 'Önümüz açık değil.' İnsanoğlunun tabiatına aykırı bu. İnsan, gelişime açıktır. 'Sadece meslek yüksekokuluna gideriz.' diyorlar. Ben başarılıysam üniversiteye gidebileyim. Adam, meslek lisesini bitirdikten sonra bir şey olamayacağını, önünün kapatıldığını, üniversiteye gidemeyeceğini biliyor. Siz olduğunuz yerde kalacak olsanız çalışır mısınız?" 

Cihan



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,743 µs