En Sıcak Konular

'Sınırda olağanüstü bir durum var'

23 Haziran 2011 13:25 tsi
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, Suriye sınırındaki gelişmelerin ülkeler arasında her zaman yaşanan olaylar olmadığını söyledi.

Sabah saatlerinde hareketlenen Güveççi Köyü sınırına gelen Küçükali burada yaptığı incelemelerin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Şu anda Suriyede olağanüstü bir durum var" diyen Küçükali "Suriye'den de ülkemize sınıra gelen misafirler var. Biz bu misafirlerimizin bir bölümünü daha karşıladık. Şu an itibari ile 600 kişi daha ülkemize giriş yaptı. Onları da kamplarımıza alacağız" dedi.

Bugüne kadar Suriyeli sığınmacılar için 5 ayrı kamp kurduklarını belirten Küçükali, "Bu kamplarımızda yaklaşık 11 bine yakın misafirimiz var. Biz bu insanların ihtiyaçlarını karşılamak adına da tüm tedbirlerimizi aldık. Burada korunmasız durumda olan ve daha çok zayıf olan misafirler var. Onlarda çocuklardır, kadınlar ve yaşlılardır. Bunlarla ilgili de özel çalışmalarımız oldu. Buradaki insanların psikolojilerini düzeltebilmek adına Pedagog eğitimi almış psikologlarımız çalışıyor" dedi.

Kamplardaki kadınlara da örgü kursları açtıklarını ifade eden Küçükali, "Şimdi onların her birine dikiş makineleri alarak o kadınların hayata tutunmaları adına da çalışmalar yapacağız. Kamplarımızda ayrıca Sağlık Bakanlığımızın kurduğu sağlık üniteleri var. Misafirlerimizin sağlık problemleri de ilgileniyoruz" diye konuştu.

Kamplarda bulunan çocuklar ile ilgili Çocuk Esirgeme Kurumu ile çalıştıklarını belirten Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, "Ortak çalışmalarımızda çocuklarla ilgili uyum birimleri oluşturuyoruz. Hazırladığımız çadır salonlarda çocuklara Arapça çizgi filmler izlettiriyoruz" dedi.

ANKETTEN KURTLAR VADİSİ ÇIKTI

Arap ülkelerinde Türk dizilerinin izlendiğini bildiklerini bu yüzden hangi diziyi izlemek istediklerine dair kamplarda anket yaptıklarını belirten Küçükali, "Yaptığımız anketten Kurtlar Vadisi çıktı. Onun için de misafirlerimize Kurtlar Vadisi adlı diziyi seyrettiriyoruz" dedi.

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali Suriyeli sığınmacılar için Hatay'ın Altınözü İlçesine bağlı Apaydın köyüne 6. kamplarını kuracakların belirterek, "Apaydın köyüne kuracağımız kamp büyük bir kamp olacak. Burada 5 bin kişiyi ağırlayabileceğiz. Ama bundan da öte sınır boyunda çok zor şartlarda olan insanları var. Bu zor durumdaki insanlara da hizmet götürmek zorundayız. Biz büyük bir ülkeyiz. Yaptığımız hizmetlerden de insanların doğru bir şekilde istifade etmesi gerekir. Bunun için de biz daha önce 9 ülkeyle protokol imzalamıştık. Bu protokole göre de Kıbrıs dahil olmak üzere tüm Kafkas ülkelerini göreve çağırdık. Onlarında Kızılay ve Kızılhaç başkanları geldi. İlave olarak Amerika Birleşik Devletlerinin Kızılhaç başkanını veya görevlendireceği kimseyle birlikte İtalya, İspanya ve İngiltere olmak üzere gözlemci görevi görmeleri adına buradaki yapmış olduğumuz çalışmaların raporlanmasını arzu etmiştik. Bununla ilgili her ülke bir uzmanını buraya gönderdi. Burada İtalya, Azerbaycan, İspanya, Kazakistan, Gürcistan ve Tacikistan'ın temsilcileri bulunuyor. ABD ve İngiltere'nin temsilcileri de çok yakın zamanda gelecekler. Dolayısı ile bu arkadaşlarımızda bu bölgeleri bire bir gezerek bizim sınırdaki insanlara yapmış olduğumuz yardım çalışmalarının nasıl yürütüldüğünü rapor altına alacaklar" şeklinde konuştu.

SURİYE TARAFINDA DA ÇADIR KENT KURABİLİRİZ

Türkiye'ye giriş yapan 600 kişi arasında dün ülkelerine dönen 428 kişinin bulunmadığını sözlerine ekleyen Tekin Küçükali, "Şu anda sınırda hareketlilik sürüyor. Suriye tarafında bulunan Suriyeliler için orada bir çadır kent oluşturmak Dışişleri Bakanlığının çalışmalarına bağlıdır. Eğer bu çalışmalar tamamlanırsa biz orada da bir çadır kent oluşturmaya hazırız. Ama bu uluslar arası bir çalışma gerektirir. Ama iki tarafta buna olumlu bakarsa oradaki insanların acısını dindirmek adına tüm ekiplerimizle hazırız. Orada kurulacak bir çadır kent içinde malzemelerimiz araçlarımızda hazır bekliyor" dedi.

Bu arada, Elazığ'da meydana gelen depremin yıkıcı olmadığını belirten Küçükali, "Orada olan deprem hem kısa sürdü. Hem de şiddeti daha düşük olan bir deprem. Orada hiçbir zarar yok ama biz yine de öncü ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Orada bekliyorlar. Bizim yavuz çadırlarımız var hepsini oraya gönderdik. Artçı depremler sürerse ve insanlar gece evlerinde kalmazlarsa bizim çadırlarımızda misafir olacaklar" diye konuştu.

Cihan



Bu haber 683 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,598 µs