En Sıcak Konular

CHP'ye 3 dönem sınırı geliyor

23 Haziran 2011 10:23 tsi
CHP'ye 3 dönem sınırı geliyor 

CHP'nin yeni parti tüzüğü taslağına göre genel başkan, vekiller ve belediye başkanlarının görev süresi 3 dönemle sınırlandırılacak. Artık blok liste olmayacak.

CHP’nin genel seçim sonucunda aldığı yüzde 26’lık oy oranını gerekçe göstererek, tekrar sahaya inen parti içi muhalefetin olağanüstü kurultay çağrısı tartışılırken, yeni CHP yönetimi de meydanı boş bırakmamak için tüzük değişikliği çalışmalarına hız verdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun önceki kurultay’da verdiği ‘parti içi demokrasiyi sağlayacak daha özgürlükçü bir tüzük’ sözünü yerine getirmek için hazırlanan yeni tüzüğe ilişkin öntaslaklarda çok radikal bazı değişiklikler dikkat çekiyor.

Genel başkan, milletvekilleri ve belediye başkanlarının görev sürelerinde 3 dönem sınırlaması, milletvekili adaylarının önseçimle belirlenmesi, Parti Meclisi seçimlerinde çarşaf liste zorunluluğunun getirilmesi, parti liderliği için mevcut tüzükte yer alan yüzde 20 imza şartının kaldırılması ilk göze çarpan değişiklikler...

Sözünü tutuyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kendisini lider koltuğuna oturtan kurultayda verdiği ‘parti içi demokrasiyi getirecek özgürlükçü tüzük’ sözünü tutmak için düğmeye bastı. Muhalifler, partinin genel seçimde aldığı yüzde 26’lık oy oranını gerekçe göstererek, Parti Meclisi’nin değiştirilmesi istemiyle kurultay çağrılarını sürdürürken, Genel Merkez’de yeni tüzük çalışmaları için harekete geçildi.

CHP yönetiminin, önce Kılıçdaroğlu’nun verdiği sözü yerine getirmek için tüzük kurultayını toplamak, ardından da olağan kurultaya gitmek için hazırlıklara başladığı belirtildi. Taslak metinleri hazırlanmaya başlanan yeni tüzükte önseçim, isteyen tüm delegelerin liderlik koltuğuna talip olabilmesi, görev süresinde sınırlama, başarısız örgüte yol verme gibi çok sayıda radikal değişiklik bulunuyor.

Yeni tüzük taslağında en dikkat çeken değişiklik yöneticilerin görev süreleriyle ilgili olacak. AKP’nin tüzüğünde olduğu gibi, genel başkan, milletvekilleri ve belediye başkanlarının görev sürelerinde 3 dönem sınırlaması olacak. Ancak üç dönem sınırlamasına karar verilirse bunun geçmiş dönemleri kapsayıp kapsamayacağı henüz belli değil.

Sıfırcılar mercek altında

Öte yandan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün başkanlığını yaptığı MYK toplantısında, ‘seçim sonrası partiyi hedef alan ve yıpratma amaçlı açıklamalarda bulunan’ isimlerin tek tek belirlenmesi talimatını verdi. Bu talimat üzerine Genel Sekreterlik’in inceleme başlattığı öğrenildi. 12 Haziran seçimlerinde en az bir görevlisi olduğu halde CHP’nin sıfır oy aldığı yaklaşık 3 bin 600 sandık için de inceleme başlatıldı. MYK’da, sıfır çekilen bu bölgelerdeki üyeliklerin yeniden gözden geçirilmesi kararlaştırıldı.

Artık blok liste olmayacak

CHP’nin yeni tüzük taslağına göre bazı yenilikler şöyle:

İmzayla adaylık şartı kalkacak

Genel başkan adaylığı için şart koşulan delegelerin yüzde 20 imzası zorunluluğu kaldırılacak. Delegeler içinde isteyen herkes, CHP’de liderliğe aday olabilecek.

Önseçim kriteri

Milletvekilli adayları 81 ilde de önseçimle belirlenecek. Merkezden aday belirleme dönemi tarihe karışacak.

PM ve MYK’da daralma

Tüzük değişikliğiyle, parti yönetiminde de daralmaya gidilecek. 80 kişilik Parti Meclis’i 40’a, genel başkan ile birlikte 18 kişiden oluşan MYK da 15’e indirilecek.

Performans kriterleri

Örgüt için performans kriteri getirilecek. Seçimlerde başarısız olduğu tespit edilen teşkilat tüzük gereği düşecek.

PM çarşaf listeyle seçilecek

Kurultaylarda Parti Meclisi seçimlerinde blok liste uygulaması kaldırılacak. PM, yeni tüzük değişikliğiyle birlikte çarşaf liste yöntemiyle belirlenecek.

Yetki tabana yayılacak

Genel merkezin elindeki yetki tabana yayılacak. Genel başkan ve yardımcılarının yetkileri azaltılacak.

radikal



Bu haber 980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,544 µs