En Sıcak Konular

BDP'liler istifa ederse ara seçim zorunlu mu?

22 Haziran 2011 22:53 tsi
BDP'liler istifa ederse ara seçim zorunlu mu?

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Hatip Dicle’nin milletvekilliğini düşüren kararı siyasette kriz senaryolarını gündeme taşıdı.

TBMM yetkilileri,  bugüne kadar yapılan genel seçimlerin ardından böyle bir tabloyla karşılaşılmadığına dikkat çektiler. Yetkililere göre, Meclis İçtüzüğü bu tür krizlere göre düzenlenmemiş. Bu nedenle, zorunlu ara seçimle de sonuçlanması ihtimal dahilinde olan krizin çözüm sürecinde TBMM Başkanı'nın kullanacağı insiyatif önemli olacak.

T24'ün TBMM yetkililerinden aldığı bilgiye göre kriz konusunda Meclis’te belirecek olası yol haritası şöyle:

YEMİN ETMEYE GELMEZLERSE: Bağımsızlar TBMM'de milletvekili yemini etmeye gelmezlerse milletvekilliği görevine başlamış sayılmayacaklar. Yemin, milletvekili olmanın değil, ancak Meclis'te çalışmanın ön koşulu. Bir başka deyişle yemin etmeyenler, Meclis'teki  yasama ve denetim faaliyetlerine katılamayacaklar. Yasa teklifi, soru önergesi, genel kurulda konuşma ya da Meclis yönetiminde görev alma gibi süreçlerde yer alamayacaklar.

MECLİS RUTİN GÜNDEMİYLE ÇALIŞACAK:  BDP’nin desteklediği bağımsız adayların gelmemesi TBMM çalışmalarına engel oluşturmuyor. Ancak, krizle ilgili inisiyatif TBMM Başkanı’na geçecek. Başkan, krizin çözümüne ilişkin formüller üretecek. Çünkü, TBMM uzmanlarına göre, Meclis İçtüzüğü'nde bağımsızların yemin etmemesi, Meclis çalışmalarına katılmaması halinde neler yapılacağına ilişkin açık bir düzenleme yok.

YEMİN İÇİN MAKUL BİR SÜRE: TBMM Başkanı'nın atacağı ilk adımın, bağımsızlara makul bir süre önererek, yemin etmeleri çağrısı olabileceği belirtiliyor. Bağımsızlar başkanın bu çağrısına uymayıp topluca istifa ederlerse, bu kez de  “zorunlu ara seçim” tartışması gündeme gelecek.

28 SANDALYE BOŞALIRSA ARA SEÇİM ZORUNLU: BDP’nin desteklediği bağımsızların sayısı Hatip Dicle düştükten sonra 35. Anayasa uyarınca, TBMM üye tamsayısının (550) yüzde 5'inde (28) boşalma olması halinde “zorunlu” olarak üç ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. Ancak yine Anayasa'nın 78. maddesine göre, milletvekillerinin istifası, ancak TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak oylamada kabul edilmesiyle geçerli olabiliyor.

İSTİFALARIN KABULÜ AKP'YE BAĞLI: Anayasa'nın 78. maddresindeki hüküm dikkate alındığında, bağımsızların olası bir toplu istifasının işlerlik kazanması, 327 milletvekili ile parlamento çoğunluğuna hakim olan AKP'nin tavrına bağlı. AKP grubu isterse olası istifaları onaylamayarak yürürlüğe sokmayabilecek. Ancak bu durumda “milletvekili seçilmiş,. Ancak yemin etmeyerek göreve başlamamış üyeler” gibi TBMM tarihinde görülmemiş bir durum yaşanacak.

ARA SEÇİM OYLAMASI: Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada istifalar kabul edilirse, Türkiye ara seçime gidecek. Meclis istifaları reddederse yine gözler TBMM Başkanı'na çevrilecek. Zorlu sınavın anahtarı yine Meclis başkanında olacak.

BELİRLENEN TAKVİMDE YEMİN: Bağımsız milletvekilleriyle ilgili yakın takip sürerken diğer yandan da Meclis rutin çalışmasına devam edecek. Milletvekilleri belirlenen takvimde Genel Kurul’da milletvekili yemini edecekler.

MECLİS BAŞKANLIĞI VE HÜKÜMET SÜREÇLERİ: Yemin törenini izleyen aşamada Meclis Başkanlığı için seçim süreci  işleyecek ve 61. hükümetin kuruluş süreci başlayacak. Kurulacak hükümetin programının okunmasından sonra  güven oylaması  prosedürü tamamlanacak.  TBMM Başkanlık Divanı,  komisyon üye seçimleri yapıldıktan sonra  Meclis tatile girecek.

t24



Bu haber 2,204 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,655 µs