En Sıcak Konular

BDP'liler Taksim'i savaş alanına çevirdi

22 Haziran 2011 22:19 tsi
Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesini protesto eden Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) üyesi bir grup, Beyoğlu'nda polisle çatıştı.

Aralarında Bağımsız Milletvekilleri Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü'nün de bulunduğu BDP'li grupTaksim Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından grubun Tarlabaşı Bulvarı'nı trafiğe kapatması üzerine polis Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü önünde eylemcilerin önünü kesti. Grubun taş ve şişe atması üzerine polis gruba tazyikli su ve gaz sıkarak müdahale etti. Polisten kaçan göstericiler Tarlabaşı Bulvarı, Dolapdere ve İstiklal Caddesi'nin ara sokaklarına kaçtı.

Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen Hatip Dicle'nin Yüksek Seçim Kurulu tarafından milletvekilliğinin düşürülmesi BDP'li bir grup tarafından Beyoğlu'nda protesto edildi. Aralarında Bağımsız Milletvekilleri Sabahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, çeşitli parti ve sol grupların da bulunduğu yaklaşık bin kişilik grup akşam saatlerinde Taksim Meydanı'nda toplandı. 'Hiçbir karar halkın iradesine veto koyamaz' yazılı pankart açan grup, 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'Biji serok Apo', 'Hepimiz Apo'nun fedaisiyiz', 'Hatip Dicle onurumuzdur', 'Hatip Dicle'ye uzanan eller kırılsın' şeklinde sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, YSK karanını protesto etti. Alınan kararın hukuken mesnetsiz, siyaseten ve ahlaken kabul edilemez olduğunu savunan Kürkçü, tüm siyasi partilerin alınan karar karşısında tepki göstererek ayağa kalkması gerektiğini söyledi.

Kurulan tuzağa dikkat çekmek için Taksim Meydanı'nda toplandıklarını belirten Sabahat Tuncel ise demokrasinin bir kez daha yara aldığını söyledi. YSK'nın ikinci kez hukuksuz bir karara damgasını vurarak milletin iradesini hiçe saydığını öne süren Tuncel, alınan bu kararla egemenliğin halkın değil YSK'nın olduğunu gösterdiğini ifade etti. Alınan kararı siyasi darbe olarak niteleyen Tuncel, bu kararı kabul etmediklerini kaydederek "Buradan AKP'ye bir çağrımız var. Bizim ağzımızın tadı kaçtı, Türk siyasetinin ağzının tadı kaçtı. 36 milletvekili Meclis'e giremezse siz orada rahat oturabilecek misiniz?" dedi. Kürt iradesinin Meclis dışında tutularak rahat bir anayasa yapılmak istendiğini savunan Tuncel, AK Parti'nin anayasasını tanımayacaklarını kaydetti.

Basın açıklamalarının ardından grup, İstiklal Caddesi üzerinde yürümek istedi. Çevik kuvvetin buna izin vermemesi üzerine grup yönünü Tarlabaşı Bulvarı'na çevirdi. Caddeyi trafiğe kapatan grup bölücü başı lehine sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Grubun izinsiz yürüyüşü Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü önünde kesildi. Kalyoncukulluk Caddesini açan polis grubu Dolapdere'ye yönlendirmek istedi.

Grubun Aksaray istikametine doğru yürümekte ısrar etmesi üzerine polisle göstericiler arasında gerginlik yaşandı. Gruptakilerin yolu açmayan çevik kuvvete taş ve şişe atması üzerine polis gruba su ve gaz sıkarak müdahale etti. Göstericiler yol kenarlarından söktükleri kaldırım parçaları ve belediyeye ait malzemeleri polise attı.

Atılan gaz ve sudan kaçan göstericiler de cadde üzerinde bulunan bazı dükkanlara da zarar verdi. Polis ile göstericeler arasında ara sokaklarda kovalamacalar yaşandı. İstiklal Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı ve Dolapdere istikametine kaçan göstericeler ara sokaklardan polise taş ve şişe attı. Polis TOMA aracıyla ara sokaklardaki gruba su sıktı. Atılan gazlardan İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı üzerinde çok sayıda vatandaş etkilendi. Polis kaçan göstericilerden bazılarını gözaltına aldı.

cihan



Bu haber 811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,909 µs