En Sıcak Konular

Rusya, AB'den sebze ithalatı yasağını kaldırdı

22 Haziran 2011 17:50 tsi
Rusya Tüketici Hakları Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Gennadiy Onişenko, Rusya'nın AB ülkelerinden sebze ithalatı yasağını kaldırdığını söyledi.

Onişenko, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Dün akşam ve bugün öğleden sonra yürüttüğümüz müzakereler sonucunda AB Komisyonu Rusya'nın bu ay başında seslendirdiği koşulların tamamını kabul etti'' dedi.

AB Komisyonu temsilcileriyle yürütülen müzakerelerde özel bir sertifikanın parametrelerini görüştüklerini ifade eden Onişenko, ''Söz konusu sertifika ürünün geldiği yeri belirterek, yetkili merci ve laboratuvardan ürünün içeriğinde patojenik basili bulunmadığına dair onay yazısını içermesi gerekiyor'' diye konuştu.

Onişenko, Rusya'ya ürününü satmak isteyecek üreticinin söz konusu sertifikayı doldurması gerektiğini belirterek, ancak belge düzgün şekilde doldurulmuşsa bile ürünün Rusya topraklarına giriş izninin Rus gümrük yetkilileri tarafından verileceğine dikkat çekti.

Rospotrebnadzor Başkanı, Avrupa Komisyonu'nun tedarikçilerin, laboratuvarların ve yetkili mercilerin listesini kendilerine vereceğini belirterek, ''Şu an elimizde bu konuyla ilgili bir data yok. AB'den sebze ithalatıyla ilgili bu yeni uygulama söz konusu hastalık AB'den tamamen temizlendiğinde ve bu konuda yeni bir vaka kalmayıncaya dek devam edecek'' diye konuştu.

Avrupa ülkelerinden sebze ithalatını 2 Haziran'da ölümcül EHEC E.coli virüsü nedeniyle yasaklayan Rusya, geçen yıl AB ülkelerinden 860 milyon dolarlık sebze ithal etmişti.

AB'nin sağlık ve tüketici haklarından sorumlu komiseri John Dalli de anlaşmanın imzalanmasından sonra yaptığı açıklamada, ''Bugün anlaşmanın ardından Rusya'ya AB ihracatının hızlı bir şekilde başlamasını bekliyorum. İki taraf da bu olayın (ithalat yasağının) artık geride kaldığını göstermek için konuya iyi niyetle yaklaştı'' dedi.

Tarafların bugün üzerinde uzlaşmaya vardığı sertifika sistemi virüsün bulaştığı yeni bir vaka olmadığı ilk günden itibaren 10 gün yürürlükte kalacak. 10 gün içinde herhangi bir virüs vakası olmaması halinde sebze ihracatında eski uygulamaya geçilecek.

A.A.



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,305 µs