En Sıcak Konular

Resmen bloke oldu!

22 Haziran 2011 17:22 tsi
Resmen bloke oldu! Avrupa Komisyonu, Türkiye –AB müzakere süreci bloke olduğunu açıkladı

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığı bir konferansa katılan Avrupa Komisyonu’nun Türkiye masası şefi Jean-Christophe Filori,Türkiye AB müzakere sürecinin bloke olduğunu söyledi.

ABHaber’in haberine göre konferansta Filori özetle şunları kaydetti:

‘’Türkiye AB müzakere sürecinde açılabilecek sadece üç başlık kaldı. Sürecin bloke olmasının üç sebebi var.

1-Reform süreci yavaşladı.Ayrıca reformlar konusunda uzlaşı eksikliği ortaya çıktı.Aday ülkeler AB reformları yaparken belirli bir uzlaşı içinde bu refomları yapıyor.Türkiye’de siyasi partiler arasında uzlaşı eksikliği var.Katılım müzakerelerinde siyasi partiler ve sivil toplum arasında bir uzlaşı olması gerekiyor.Bu Türkiye’de hayata geçirilemedi.

2-Bazı AB üyesi ülkeler Türkiye’nin AB üyeliği konusunda çekimser.AB üyesi bazı ülkelerin liderleri siyasi nedenler (bir dizi sebeblerden) dolayı.Türkiye’nin AB üyeliğine sıcak yaklaşmıyorlar.Buda Türkiye’deki AB reformları çerçevesinde motivasyonunu olumsuz etkiliyor.Bu ülkelerin liderleri Türkiye’nin AB üyeliğinin kendi ülke vatandaşlarına mali külfet getireceğini düşünüyor.

3-Kıbrıs sorunu.Türkiye Ankara Protokolünü hayata geçirmedi.Bu yüzden bazı başlıkların açılması engelleniyor.

Görüleceği üzere bu üç nedenden dolayı süreç bloke olmuş durumda .Geri kalan üç müzakere başlığı ise çok zor konular.Örneğin Rekabet,Sosyal politikalar bu başlıklar çok zor.Diğer aday ülkeler içinde bu başlıkları zordu.

12 Haziran seçimleri sonrası Başbakan Erdoğan yeni Anayasa yapılacağı mesajını verdi.Bir masa etrafında siyasi partiler ve sivil toplumun katılımıyla yeni bir Anayasa yapılabilir.Burada uzlaşı sağlanması önemli.CHP’de yeni Anayasa’ya destek vereceğini açıkladı.Bu önemli bir gelişme .Ayrıca Kürt sorununun da çözümlenmesi lazım.Bu iki konusunun halledilmesi sürece ivme kazandırabilir.

ONUR ÖYMEN'DEN "SORUN SADECE KIBRIS DEĞİL" ÇIKIŞI

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığı konferansa konuşmacı olarak katılan CHP miletvekili Onur Öymen, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye masası şefi Jean-Christophe Filori’nin Türkiye Ankara Protokolünü uygulayıp Kıbrıs sorunu çözülürse sürecin önünün nasıl açılacağını sordu.

FRANSA 5 BAŞLIĞI BLOKE ETTİ

Öymen,’’Sarkozy Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkarak 5 başlığı bloke ediyor.Bunun Kıbrıs sorunuyla alakası yok.Türkiye Kıbrıs sorununu çözdüğü zaman AB üyesi olacak diye bir garanti yok.Fransa Kıbrıs sorunu çözüldüğü zaman Türkiye’nin AB üyesi olmasına izin mi verecek ? sorusunu cevaplayan Filori,bunu Fransa’ya sormanız lazım.Kıbrıs sorunu sürecin önünün açılması için tek şart değil dedi.

Öymen ,Türkiye-AB sürecinin sadece Kıbrıs sorunu yüzünden bloke olmadığını Avrupa Komisyonu’nun da böyle bir izlenim vermesinn yanlış olduğuna işaret ederek sanki Kıbrıs sorunu çözülürse herşey hallolacakmış gibi bir görüntü veriliyor.Bu yanlış. Fransa Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktığı için beş başlığı bloke etti.Buda müzakere çerçeve belgesinin ruhuna aykırı dedi.



Bu haber 1,063 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,323 µs