En Sıcak Konular

Teker teker gelseler iyiydi ya!

0 0 0000 00:00 tsi
Teker teker gelseler iyiydi ya! ‘Müsaitseniz, dünya patronları ziyarete gelecek! Bilderberg toplantısının İstanbul’da yapılacağının anlaşılmasından sonra, OECD ve CERA toplantılarının, yani siyaset ve ekonomi dünyasının binlerce isminin Türkiye’ye geleceği anlaşıldı. &

32 yıl sonra Bilderberg’in Türkiye’de toplanmasına şaşırdık ama çok da etkilendiğimizi söyleyemeyiz. Bilderberg katılımcıları ve konuları elbette çok önemli ama Türkiye, Bilderberg konusunda tabir yerindeyse “uzman” bir ülke.

Hem medya açısından hem de yerli katılımcılar açısından. Bu yüzden “buyursunlar, gelsinler” dedik. Tabii yakından izleyeceğiz ve zamanlaması ile enerji politikalarının ana ekseni oluşturacağı bu toplantıya dikkatle bakacağız.

Oteller yaşadı ama…

Misafirlerin beş yıldızlıdan aşağısına pek rağbet etmeyecekleri düşünüldüğünde özellikle İstanbul’daki otellerin bu işten karlı çıkacağı kesin. Ama “ne oluyor” sorusunu dikkatli sormazsak “zararlı” çıkacaklar da olabilir.

Üstelik “ağırlığı” hallice olsa da tek misafirimizin onlar olmayacağı ortaya çıkmış bulunuyor. Bir başka konuk OECD! Yani bilinen ismiyle “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü.” Başlıbaşına iş!

Ek olarak “CERA-Cambridge Energy Research Association”da bonus olarak ülkemizde olacak. Tabii “bonus” şakasını ciddiye almayın. Bu da özellike enerji alanında devasa bir yapı. DEİK katkısıyla Türkiye’ye geliyorlar.

1200 stratejik adam…

Türkiye bir anda OPEC Başkanı’ndan AB Ekonomi komiserine, OECD Genel Sekteri’nden bir seri ABD bakan yardımcısına uzanan yelpazede toplam sayıları 1200’ü aşan “stratejik konuğu” ağırlamaya çalışacak. Yabancı merkez bankası başkanları ile Avrupa ve Amerika’nın hatta Beyaz Saray’ın önde gelen isimleri ile yüzlerce özel sektör temsilcisini saymıyoruz bile.

Tüm bu toplanılar özellikle Mayıs-Haziran aylarında yoğunlaşacak. Buraya kadar bir şey yok ve uluslararası camianın Türkiye’de bulunması elbette iyi. Fakat bir zamanlama ve konu meselesi var ki, hassasiyet gerektiyor.

Zamanlama seçimle ilgili. Seçimlere çok az süre kala bu denli etkin ve güçlü ismin Türkiye’de bulunmasının gelişmeler üzerinde nasıl bir etkisi olur ya da olacak mı göreceğiz. Ancak diğer konu önemli!

Enerjiyi gözden kaçırmayın!

Herkes farklı birşeyden bahsetse de tüm bu toplantıların ana ekseni, söylenmeyen belkemiği, “enerji” dosyası. Türkiye, geçmişi çok daha erken zamanlara denk düşse de son iki yılda tüm bölgenin hatta dünyanın “enerji aktarım kanalı, uluslararası vanası” olmaya soyunmuş durumda.

Bu çok fazla parametresi olan bir dosya ve sonuçlarını herkes tam olarak kestiremiyor. Ancak hem pozitif hem de negatif etkileri olacağı doğru. Büyük miktarda enerji ve para söz konusu olduğu gibi, doğal olarak uluslararası ilişkilerin ve bölgeye yönelik dengelerin de etkileneceği belli.

Bu yüzden dünya ekonomi ve enerji piyasaları Türkiye’ye.. Bağlı olarak önümüzdeki seçim sonuçlarına büyük önem veriyor. Zaten toplantılara katılan “büyük adam”lar listesine baktığınızda ilk göze çarpan, hemen tüm ülkelerden gelen enerji liderlerinin ve şirketlerinin patronlarının bulunduğu. 

Yani üst üste gelecek bu toplantılarda asıl konu enerji ve seçim sonuçlarının, enerji iş ve ilişkilerini nasıl etkileyeceği. iyibilgi toplantılarla birlikte, perde arkası gelişmeleri de okurlarına yansıtacak. Fakat konsantrasyonu şimdiden ayarlamakta fayda var.



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,277 µs