En Sıcak Konular

Yüzünde ben olanlar güneşten sakınmalı

20 Haziran 2011 13:33 tsi
Sakarya Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Dursun Bostancı, yüzünde ben olan kişilerin yoğun güneş ışınlarına maruz kalmaması gerektiğini belirterek, "Bu durum bazı benleri kansere yatkın hale getirebilir." uyarısında bulundu.

Bostancı, Cihan Haber Ajansı (CİHAN)'na yaptığı açıklamada, havaların ısınmasıyla birlikte güneş çarpması vakalarında artış gözlendiğini söyledi. Çocuklar, hamileler, kalp ve damar hastaları, açık tenliler ve yaşlıların sıcak havanın olumsuz etkileri konusunda yüksek risk grubunda yer aldığını vurgulayan Bostancı, özellikle yüzünde ben olanların güneş ışınlarından korunmaları gerektiğini kaydetti. Bazı benlerin kansere yatkın olduğunu ve yoğun güneş ışınlarının ise ben kanserini tetiklediğini dile getiren Bostancı şu bilgileri verdi: "Yüzünde son birkaç yılda, yeni ben çıkan ya da benlerin boyutunda ve renginde değişiklik olanlar daha çok dikkat etmeli. Aksi taktirde kansere yatkın olan benleri yoğun güneş ışınları tahriş ederek aktif hale getiriyor. Yüzlerindeki benden emin olmayanların bir cildiye uzmanına gitmelerinde fayda var."

Güneşe çıkarken en az 30 faktörün üzerinde güneş kremin sürülmesinin ve 4 saatte bir yenilenmesinin faydalı olacağını vurgulayan Bostancı, ayrıca ışınların dik vurduğu 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşe maruz kalınmaması gerektiğinin altını çizdi. Sıcakla birlikte vücutta su ve tuz kaybının oluştuğunu anlatan Bostancı, tansiyon hastaları hariç ayran gibi sıvılar içerek tuz bir miktar artırılmasının faydalı olabileceğine işaret etti.

BAYILAN HASTAYI OTURTMAYIN, YATIRIN

Güneş çarpmasının ileri safhasının baygınlık şeklinde kendini gösterebileceği, bayılan kişinin kesinlikle oturtulmaması gerektiğini vurgulayan Bostancı, hastanın oturtulması halinde başının öne eğilmesiyle nefes almakta zorluk çekeceğine dikkat çekti. Bostancı şu uyarılarda bulundu: "Güneş çarpmasında yapılacak en önemli yardımın 112 Acil Servis ekibine haber verilmesidir. Artık bu ekip hızır gibi yetişiyor. Sağlık ekipleri gelene kadar hasta, serin bir yere taşınmalı, üzerine ıslak çarşaf örtüldükten sonra el bileği, kasıklar, koltuk altı gibi damarların yüzeye yakın geçtiği bölgelere havluya sarılı buz torbaları konulmalı, vücut sıcaklığının düşmesi sağlanmalıdır. Eğer şuuru açıksa, vücut sıcaklığını düşürmek amacıyla aşırı soğuk olmayan sıvılar verilebilir."

cihan



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,825 µs