En Sıcak Konular

Mısır: Arapların, Türklerden öğrenecek çok şeyi var

0 0 0000 00:00 tsi
Mısır’da haftalık olarak yayınlanan El-Ahrem gazetesinde yayınlanan bir makalede, Arap dünyasının din ve laikliğin dengelenmesi konusunda Türkiye’den öğrenecek çok şeyi olduğu vurgulandı.

      Galal Nassar imzalı makalede, modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün baş örtüsü ve fesi yasakladığı, kendisi yaşamını yitirmesine karşın de etkilerinin hala canlı olduğu ifade edildi.
      Türkiye’de İslamcı partilerin anahtar oyuncu olmaya başlamasıyla birlikte AKP ve Ordu arasında bir güç mücadelesinin sıklıkla gündeme geldiği belirtilen makalede, son dönemde yapılan ve son olarak "iki milyon kişinin toplandığı" Cumhuriyet mitinglerinin bu görüşe bir destek olarak görüldüğü kaydedildi. Makalede, ancak sorunun daha derin olduğu görüşü savunuldu.
      Irak’ın işgalinden bu yana AKP’nin dış politikayı ABD ve NATO’nun dışında yürüttüğü ifadeleri yer alan makalede, Türkiye’nin Irak ve Filistin’e duyduğu sempatiyi dile getirdiği ayrıca Suriye ve İran’la da görüşmelere başladığı kaydedildi. Makalede, bunun bir sonucu olarak Türkiye’nin konumunun Arap ve Müslüman çevrelerde genişlediği belirtildi.
      Türkiye’de askerin, "Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’na gitmesini engellemekle tehdit ettiği" ifade edilen makalede, Türk ordusunun laikliğin garantörü olduğu vurgulandı.
      Türkiye’de cumhurbaşkanının yedi yıl görev kaldığı ve geniş yetkileri olduğu ifade edilen makalede, bu yetkiler arasında Üniversite rektörlerinin ve çeşitli idarecileri atama olduğuna da dikkat çekildi.
      Makalede, Gül’ün Cumhurbaşkanı olması halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte türbanın üniversitelerde yasaklanmasının kaldırılabileceği ve Türkiye’nin sosyal dokusunun değişebileceği ifade edildi.
      Türkiye’deki laik partilerin geçmişte yolsuzluk ve kötü yönetimlerle suçlandığı, İslamcıların ise hükümette daha etkileyici bir kaydının olduğu görüşlerinin yer aldığı makalede, AKP döneminde Türkiye’de ekonomik ve siyasi istikrarın sağlandığı değerlendirmesi yapıldı. Makalede, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yatırımcıların, saç modası ya da üniversitelerdeki düzenlemelerde değil siyasi istikrarla ilgilendiği belirtildi.
      Türkiye’deki durumun komşularıyla da ilgili olduğu değerlendirmesi yapılan makalede, pek çok Arap ülkesinin Türkiye’deki siyesi gelişmeleri "kendi ülkelerinde İslamcılarla olan süreçte başarılı olabilmek için birkaç ders alabilecekleri umuduyla büyük bir ilgiyle takip ettiği vurgulandı. Makalede, Arap dünyasının din ve laikliğin dengelenmesi konusunda Türkiye’den öğrenecek çok şeyi olduğu vurgulandı.
      Türkiye’de yaşananların "bazıları laikliği, mevcut değerlere bir tehlike olarak gösteren Arap toplumlarına" bir ders olabileceği belirtilen makalede, Türkiye’de laikliği elimine etme fikrinin geçmişte de gündeme geldiği, laikliğin sınırlarını azaltmak isteyen Adnan Menderes’in asker tarafından idam edildiği ifade edildi.



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,651 µs