En Sıcak Konular

Türkiye'ye ikili oyun

20 Haziran 2011 08:57 tsi
Türkiye'ye ikili oyun

Suriye'deki halk hareketini durdurmak için toplu infazlar gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad'ın eylem stratejisinin ayrıntılarına ulaşıldı.

Suriyeli muhaliflerin katledildiği operasyonları yürüten Mahir Esad, İran istihbaratı Savama'dan destek alıyor. İki ülke istihbaratı, Türkiye'deki muhaliflerlere operasyon yapıyor. Yine iki ülkenin medyası da Türkiye'yi karalıyor.

Sabah, Suriye'deki halk hareketini durdurmak için toplu infazlar gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad'ın eylem stratejisinin ayrıntılarına ulaştı. Ülke içinde infazları kendisine bağlı askeri istihbarat ve kontrgerilla örgütü Şebbiha ile yapan Mahir Esad, yurtdışındaki muhalifleri de istihbarat örgütleri aracılığıyla izliyor. İstihbarat raporlarına göre Mahir Esad muhalifleri sindirmek için İran İstihbarat Birimi Savama'dan da destek alıyor. Mahir Esad'ın ayrıca bir dönem İran Devrim Muhafızı olan askerlerle aylık 5 bin dolar karışlığında anlaştığı belirlendi. İran İstihbarat Birimi Savama ile Suriye İstihbarat Birimi Muhebarat, Türkiye başta, yurtdışındaki muhaliflere ortak operasyonlar da gerçekleştiriyor.

CEMAL, NURİ VE ABBAZ...

Suriyeli muhaliflerin 31 Mayıs-1 Haziran Antalya konferansı ile 14 Mayıs Gaziantep, 3 Haziran İstanbul ve 10 Haziran Ankara'da gerçekleştirdikleri eylemleri engellenmişti. Muhalifler 10 Haziran Cuma günü Ankara büyükelçil i ğ i önünde Esad yönetimini protesto etti. Bu kişilerin eylemini üzerine 20 kadar rejim yanlısı da Esad lehine slogan attı. İki grup arasındaki arbede polis tarafından engelledi. Gaziantep ve Ankara'daki eylemlerin Cemal ve Nuri isimli iki muhaberat elamanı tarafından organize edildiği, Antalya'daki eylemleri de Savama adına Abbaz isimli bir kişinin düzenlendiği belirtildi. Bu kişilerin nisan ayında Türkiye'ye geçiş yaptıkları ve bu tarihten itibaren Hatay, Adana, Kilis, Gaziantep ve İstanbul'daki Suriyeli muhalifleri yakından izlediği ifade edildi. Üç kişinin öncülüğünde, Türkiye'de Esad'a muhalif 2 bin kişinin bulunduğu tespit edildi.

NUSAYRİLERE PROPAGANDA

Savama ve Muhaberat'ın ayrıca Türkiye'deki Suriyeli muhalifleri kontrol etmek için İstanbul Üniversitesi dahil 4 ayrı üniversitede, Humeyni akımını destekleyen ve İrancı olarak tanımlanan üniversitelileri de kullandığı belirtildi. Muhaberat'ın Türkiye'ye kaçan mülteci sayısının artması üzerine, Hatay Samandığı'nda Esad ailesi ile akrabalık bağı bulunan Nusayrilere giderek mülteciler aleyhine propaganda yaptığı da belirlendi. Samandağı'nda yaklaşık 40 aile bu amaçla tek tek ziyaret edildi. Muhaberat'ın ayrıca Suriye televizyonunun özellikle Hatay'da rahat izlenebilmesi için bölgeye çanak antenler gönderdiği dile getiriliyor. İşte raporda öne çıkan bazı detaylar:


Kiralık devrim muhafızları

KATLİAM BİRLİĞİ "ŞEBBİHA": Muhaliflere yönelik tüm katliamlar, Mahir Esad'ın özel olarak yetiştirdiği, askeri istihbarat birimi ve kontrgerilla eğitimi alan Şebbiha örgütü tarafından gerçekleştiriliyor. 'Sokak Kabadayısı' anlamına gelen Şebbiha'nın, son olarak Türkiye'ye mülteci olarak gelen ancak daha sonra geri dönen 60 kişiyi infaz ettiği belirtildi.
 
İRAN' DAN TEKNİK DESTEK: İran istihbarat birini Savama, Suriye istihbaratı Muhaberat'a teknik istihbarat desteği veriyor. Savama kendi denetimindeki tüm istihbarat uydularını Mahir Esad'ın emrine verdi. Ayrıca son bir ayda 300'ün üzerinde Savama elamanının Suriye'ye geçiş yaptığı ileri sürüldü.
 
'ÜMİT' UYDUSU DA ŞAM'IN EMRİNDE:
Suriye'deki kritik operasyonlar Mahir Esad'ın daveti üzerine bir dönem İran Devrim Muhafızları'nda görev yapan bin kadar asker tarafından gerçekleştiriliyor. Bu kişilere aylık 5 bin dolar ödeniyor. İran'ın "Ümit" uydusunun da 24 Mayıs'tan bu yana ağırlıklı olarak Şam yönetimine bilgi aktarımı amaçlı çalıştığı belirtildi.
 
İSRAİL ÜZERİNDEN BEŞ ADET MAGELLAN S-313: Suriye'deki tüm muhalifler teknik takip altında tutuluyor. Bu amaçla ocak ve şubat aylarında İsrail üzerinden 5 adet Magellan S-313 dinleme sistemi alındı. Dinleme cihazları arasında en kapsamlı özelliğe sahip olan Magellan S-313'un Türkiye'de Ergenekon terör örgütü tarafından da kullanıldığı ortaya çıkmıştı.
 
FARS HABER AJANSI'NDAN KARALAMA: İran Devlet Televizyonu Press TV, Türkiye'ye yönelik karalama kampanyası yürütüyor. Ancak Türkiye'ye aleyhine en etkili yayınları yarı resmi yayın organı Fars Haber Ajansı yapıyor. Ajansın Suriye'ye 5 ekip gönderdiği ve Mahir Esad'ın bilgisi dahilinde yayınlar gerçekleştirdiği belirtildi.
 
MAHİR ESAD'IN DÜNYA TV'Sİ: Suriye'de tek özel kanal olan Mahir Esad'ın Dünya Televizyonu Türkiye aleyhinde yayınlar yürütüyor. Mahir Esad'ın yeğeni Rami Mahluf tarafından yönetilen kanal, Türkiye'nin Suriye'yi bölmek, İran'ın ise Suriye'nin bütünlüğü için çalıştığı yönünde yayınlar yapıyor.

Sığınmacı sayısı 10 bin 500'ü geçti

Suriye'de tansiyon yükselirken, ülkede yaşanan olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınanların sayısıysa dün itibariyle 10 bin 553'e ulaştı. Kendi imkânlarıyla Türkiye- Suriye sınırına ulaşarak, burada yapılan kontrollerin ardından Türkiye'ye alınan sığınmacılar, Hatay'ın Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı ilçelerinin yanı sıra Boynuyoğun köyünde oluşturulan çadır kentlere yerleştiriliyor. Tüm ihtiyaçları Kızılay tarafından karşılanan mülteciler için 4 çadırdan oluşan ve toplam 10 yatak kapasitesine sahip geçici bir çadır hastane de oluşturuldu. Öte yandan, kendi istekleriyle çadır kentlerden ayrılarak Suriye'ye dönenlerin sayısının 146 olduğu, buna ilave olarak da 585 Suriye vatandaşının Türkiye'ye girişine izin verildiği öğrenildi. Altınözü'nde çadır kente yerleştirilen Suriyelilerden 145'i ise Reyhanlı'daki çadırlara aktarıldı. Yaklaşık 12 bin mültecinin ilaç, gıda ve diğer erzaklarını temin ettiği, Türkiye sınırından sadece 20 kilometre uzaktaki Bdama kasabasının Suriye ordusu tarafından kuşatılması ise yeni bir insanlık dramına yol açtı. Bdama'nın, sınır bölgesinde bulunan binlerce mültecinin erzak altığı tek yer olduğu ve bu kişilerin Türkiye sınırını geçmekten başka çarelerinin kalmadığı belirtiliyor. AFP'ye konuşan Abu Muhammed isimli Suriyeli, "Türkiye'den gelecek yardımı bekliyoruz. Gelmezse, ya burada kalıp öleceğiz ya da dönüp öldürüleceğiz" dedi. Türkiye ise sığınmacılara yardımlarını sınır ötesine de taşıyarak, sınırın diğer yanında bekleyen insanların da acil ihtiyaçlarını karşılamaya başladı.

ÇADIRKENTE ATEŞ AÇILDI

Öte yandan ülkedeki olaylardan kaçanlar için Suriye topraklarında kurulan çadırkente dün gece ateş açıldı. Kanas tipi silahlarla açılan ateşte iki sığınmacı ağır yaralandı. Yaralılar, ambulansla Türkiye tarafına geçirilerek Hatay'daki hastanelerde tedavi altına alındı.

sabah



Bu haber 1,397 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,162 µs