En Sıcak Konular

Robert Fisk, Müslüman mı?

0 0 0000 00:00 tsi
Robert Fisk, Müslüman mı? Robert Fisk’le Beyrut’un ünlü Amerikan Üniversitesi’nin önündeki Paris Bulvarı’nda yürüyoruz. Gelen geçen herkes selam veriyor. Yoldan geçen arabalar korna çalıyor. Robert’i selamlıyorlar. Müslüman bir ülkede bir yabancının b

* Ladin ile üç kez röportaj yapan bir gazetecisiniz. Son röportajında size “Senin inançlı bir insan olduğun anlaşılıyor. Bir kardeşimiz, bu konuda bir de rüya görmüş. Bu senin gerçek bir Müslüman olduğunu doğruluyor” dedi. İslamiyete yakınlık duyuyor musunuz?


Bu soru bana sık sık sorulur. İslam’da aile yaşantısına, insana verilen değerler bana yakın geliyor. Batı’da yaşlılar yalnız ölür. Doğu’da durum bunun tam tersi. Doğu ve Batı’yı mukayese ettiğimde, İslam’ın insani değerleri daima ağır basıyor.

* Peki İslam-Batı çekişmesi neden?


Bazen İslam dininin neden kültürel bir reform geçirmediğini sorgularım kendi kendime. Cevabını da yine kendim veririm. Çünkü Müslümanlar yüzlerce yıldır sürekli savunmada. Düşman sürekli kapılarında. Biz Batılılar Müslümanlar’a düşünmeleri için hiç fırsat tanımadık. Sanayi gücümüzle, bilimsel ve teknolojik imkanlarımızla, dünyayı yönetme ve hakim olma kapasitemizle sürekli olarak İslam dünyasını bombaladık. Gelişmesi ve kendini incelemesi için hiçbir fırsat vermedik. Ben bir Kur’an öğrencisi değilim ama düşündüklerim bunlar. Neden dünyada tek bir imam çıkıp Irak’taki Sünni-Şii çatışması için tek bir söz söylemiyor? Sırplar tarafından öldürülen Boşnaklar konusunda hepsi konuştu ama konu Şii-Sünni çatışmasına gelince tek kelime söylenmedi.

* Ya Amerika’nın İslam politikası?


Bir süre önce Bağdat’da sokakta ayağında ayakkabıları bile olmayan bir Iraklı beni çevirdi.

* “Niçin Irak’ta, Ortadoğu’da, Kazakistan, Özbekistan, Pakistan, Almanya, Türkiye, Yunanistan’da” Koluma iyice asıldı “Daha saymamı ister misin? Niçin tüm dünyada, ABD sınırları ötesinde, Amerikan askeri var? Bu topraklarda ne işiniz var?”

Ne cevap verirsin? Köşeye sıkışmaz mısın? Yerin dibine batmaz mısın?.. Independent’ın Pazar eki için 6 ay süren bir araştırma yaptım. 12’inci yüzyılda Haçlı Seferleri’ne katılan asker sayısı ile Ortadoğu ülkelerinde bulunan ABD askeri sayısını karşılaştırdım. Sonuç inanılmaz... Şu anda Ortadoğu’daki ABD askeri sayısı, Haçlı Seferleri’ndeki asker sayısının 22 katı...

Hariri kollarımın arasında öldü


* Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastına tanık olan tek gazetecisin. Başından geçen olay tüm dünya basınında yankı buldu. Üstelik suikastçıların üçünün de adını vererek Suriye-Lübnan ve BM’de olay yarattın.
Evet. Ölümden döndüm. 30 dakika önce Hariri ile birlikteydim. Sonra benden ayrıldı. Bomba patladığı zaman 20 metre kadar gerisindeydim. Benim önümde olan herkes öldü. Yanına koştuğumda yaşıyordu... Hariri yanımda can çekişirken özel bir ciple sivil polisler geldi. Bombanın açtığı çukurdaki parçaları topladılar. Yerine beraberinde getirdikleri parçaları koydular. Gözlerimin önünde yaptılar bunu. Delilleri yok ettiler. Ortadoğuda işlenen cinayetlerin, katliamların failleri hiçbir zaman bulunmaz. Bu tutum yalnız Ortadoğu’nun değil yaşadığımız dünyanın sorunu. Savaş suçlularını koruyoruz. Usame Bin Ladin’i, Şeyh Ömer’i adalet önüne çıkartmak istemiyoruz. Ama teröre karşı bildim bileli savaşıyoruz. Bu sahte tutumumuz bize pahalıya mal olacak. Bedelini, tekrar Londra’da mı, New York, Madrid veya İstanbul’da mı bilmiyorum ama, ödeyeceğiz. Hariri önümde, kollarımın arasında öldü. Olayın en dibine kadar inmeye karar verdim. Gördüklerimi yazdım. Suriye gizli servisi hesabına çalışan, birisi general, üç kişinin adını verdim. Yazım yayımlandıktan sonra Hizbullah’a beni tutuklamaları için emir verildi. Ama Hizbullah emri dinlemedi. Benden yana çıktı. Beni korudu. Adını verdiğim üç kişi tutuklandı. Bu olaydan sonra telefonum dinlenmeye başladı. Yakın takipteyim. Arabamın altını hergün kontrol etmeye başladım. Bana yakın birkaç meslektaşım suikasta kurban gitti. Ben her nasılsa yaşıyorum. Korumam ve silahım yok. Öldürmek isteyen beni her yerde bulabilir. Demek ki henüz ölüm listelerine adım yazılmadı.

Amerika Ladin’i yakalayamaz


* 11 Eylül saldırısının üzerinden neredeyse 6 yıl geçti. Sizce ABD yakalamak istemiyor mu?

Bu çok tartışmalı bir konu. ABD Afganistan, Irak ve Ortadoğu’da her olayda çuvalladı. El Kaide lideri Bin Ladin’i yakalayabileceğini hiç sanmıyorum. Belki de ABD gerçekten Ladin’i yakalamak için gerekli çabayı harcamak istemiyor. Hatta İkiz Kuleler saldırısının dahi ABD’nin düzenlediği öne sürüldü. Ama açıkçası bu komplo teorileri bana biraz abartılı geliyor. George Bush Ortadoğu’da giriştiği her olayı yüzüne gözüne bulaştırdı. Sanıyor musun İkiz Kuleler olayını düzenlemiş olsaydı başarılı olurdu?

Jan Devletoğlu - Vatan



Bu haber 237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,156 µs