En Sıcak Konular

10 kongre üyesi Obama'ya dava açtı

16 Haziran 2011 10:16 tsi
10 kongre üyesi Obama'ya dava açtı...

Amerikan yönetimi, ABD Temsilciler Meclisi'nin ABD Başkanı Barack Obama'yı Libya'daki operasyon konusunda Kongre'ye danışmamakla eleştiren tasarıyı kabul etmesi ve Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in Obama'ya bu konuda sert uyarılar yöneltmesinin ardından, Libya konusunda Kongre'ye 32 sayfalık bir rapor gönderdi.Raporda, Kongre'nin bazı üyelerince dile getirilen, Obama'nın Libya'ya Kongre'nin onayını almadan askeri müdahalede bulunarak Savaş Yetkileri Kanunu'nu ihlal ettiği yönündeki suçlamalar reddedilerek, ABD Başkanı'nın, Kongre üyelerinden yetki almadan dahi, Libya'daki operasyonlarda ülkesinin rolünü sürdürme konusunda anayasal yetkiye sahip olduğu belirtildi.

ABD yönetiminin, Kongre'den yetki almadan Libya'daki operasyonu devam ettirmesinin "hukuki gerekçesini" ilk kez kamuoyu önünde detaylandırdığı raporda, Obama'nın, ABD'nin Libya'daki askeri operasyonlarının, Savaş Yetkileri Kanunu ile uyumlu olduğu görüşünü taşıdığı kaydedilerek, "Operasyonlar, söz konusu kanuna göre Kongre'den yetki gerektirmiyor, çünkü kanunda dile getirilen 'savaş hali" türlerinden farklılık içeriyor" ifadesi kullanıldı.

-OPERASYONUN MALİYETİ-

ABD'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin "insani felakete" yol açması ve bölgede daha fazla istikrarsızlığın önlenmesi için Libya'ya müdahale edildiği yönündeki gerekçesinin yinelendiği raporda, NATO öncülüğündeki misyonun ilerleme sağladığı ve Kaddafi'nin uluslararası çapta giderek daha fazla izole hale geldiği belirtildi. Ancak raporda, Kaddafi'nin ne zaman iktidardan devrileceği konusunda bir tahmin yer almazken, bununla ilgili "zaman meselesi" ifadesi kullanıldı.

Raporda, ABD'nin, Libya halkının doğrudan taleplerine cevaben ve BM'nin verdiği yetkiye dayanarak, geniş çaplı bir koalisyonu harekete geçirdiği, ilerleyen bir orduyu durdurarak ülkede bir katliamı önlediği, uçuşa yasak bölge oluşturduğu ve ABD'nin güvenlik çıkarları açısından büyük önem taşıyan bir bölgede şiddet ve istikrarsızlığın yayılmasını sınırladığı belirtildi.

"ABD'nin Libya'daki Faaliyetleri" başlıklı raporda ayrıca, ülkedeki askeri ve insani yardım operasyonlarının bedelinin 3 Haziran itibariyle 800 milyon dolar civarında olduğu, 30 Eylül'e kadar ise toplam bedelin 1,1 milyar dolar civarına ulaşacağının tahmin edildiği kaydedildi.

-RAPOR, YİNE DE KONGRE'DEKİ ELEŞTİRİLERİ GİDERMEYE YETMEDİ-

Bununla birlikte rapor, Kongre içinden Obama'ya yönelik eleştirileri pek gidermiş görünmüyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner'ın sözcüsü Brendan Buck, rapora yanıtında, "Beyaz Saray'ın kullandığı 'yaratıcı argümanların', üzerinde araştırılması gereken bir takım ilave soruları uyandırdığını" belirtti.

"ABD Başkanı'nın, ülkenin başkomutanı olarak, Amerikan askeri operasyonlarının ülkenin ulusal çıkarı için gerekli ve ABD'nin siyasi hedefleriyle tutarlı olduğunu açıklama sorumluğu bulunduğunu" kaydeden Buck, "Başkan, Libya konusunda bu yükümlülüğünü yerine getirmedi" dedi.

Buck, raporda yer alan bilgileri gözden geçireceklerini söyleyerek, "bu raporun, Başkan'ın Libya'daki devam eden ABD operasyonlarına dair izahatının sonu değil, başlangıcını oluşturacağını umduklarını ve beklediklerini" ifade etti.

-10 KONGRE ÜYESİ OBAMA'YA DAVA AÇTI-

Bunun yanında, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti'den milletvekillerinin yer aldığı 10 Kongre üyesi, raporun Kongre'ye gönderilmesinden önce gün içinde, Kongre'den yetki almadan Libya'ya askeri müdahalede bulunduğu gerekçesiyle Obama'ya federal mahkemede dava açmıştı.

Demokrat Dennis Kucinich ile Cumhuriyetçi Walter Jones'un öncülük ettiği grup, Obama'nın, Libya'ya askeri güç kullanımı için yetki almada BM ve NATO gibi uluslararası kuruluşları kullanıp, Kongre'yi "by-pass" etmekle suçlamıştı.

Kucinich, yaptığı açıklamada, "Libya'daki savaşla alakalı olarak, yasaların ihlal edildiğine inanıyoruz" demişti. Kucinich, Obama yönetiminin konuyla ilgili savunmaları konusunda da "Bunları yargıca anlatabilirler" ifadesini kullanmıştı.

Davada mahkemeden, "Libya'daki savaşın yasa dışı olduğunu ilan etmesi ve Beyaz Saray'a, bu savaşı sonlandırması talimatı vermesi" isteniyor.



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs