En Sıcak Konular

Avrupalılara göre Yahudiler çok güçlü

0 0 0000 00:00 tsi
Avrupalılara göre Yahudiler çok güçlü Haaretz gazetesinde yayınlanan bir habere göre Anti-Defamasyon Ligi’nin bir çalışması Yahudilerin ticarette ve finansta çok fazla güce sahip oldukları düşüncesini de içeren artan bir Yahudi düşmanlığını tespit etti. Hem de Avrupa'da...

Çalışma “Avrupalıların büyük bir çoğunluğunun klasik Yahudi düşmanlığı haberleri ve Yahudilerin yüzyıllarca bildiğinden şaşmamasına dair komplo teorilerini barındıran anti-Semitik tutumun yayılmasından etkilenmeye devam ettiğini” belirtiyor.

Fransa, İtalya, Almanya, İspanya ve Polonya’da 2,714 yetişkin üzerinde yapılan araştırmada Yahudilere karşı olumsuz tutumların arttığına ya da 2005’de yapılan benzer çalışma ile karşılaştırıldığında bazı örneklerin değişmediğine ulaşıldı.

ADL araştırması, yanıt verenlerin %39’unun Yahudilerin iş dünyasında daha fazla güce sahip olduğuna inandığını, % 44’ ünün ise Yahudilerin uluslararası finansal piyasada daha fazla güce sahip oldukları konusunda mutabık olduğunu ortaya koyuyor.

Sonuçta, cevap verenlerin %20’ si İsa’nın ölümünden de Yahudileri sorumlu tutuyor.

ADL ulusal direktörü Abraham H. Foxman, organizasyonun araştırma ile Yahudi karşıtlığı duygusu ile İsrail hükümeti politikasının eleştirileri arasındaki bağı da ilk kez incelediğine dikkat çekti.

Kudüs’te bir basın konferansında Foxman, sonuçların ikisi arasındaki bağlantıyı ispat ettiğini söyledi: “Biz hala nasıl ne düzeyde İsrail politikaları Yahudi düşmanlığı duygusunun yayılmasını etkilemektedir bunu tam açıklayamıyoruz; ama bu önemli iki olgu arasındaki ilişki de gerçektir.”

Yanıt verenlerin %51‘i, Yahudilerin kendi ülkelerinden çok İsrail’e sadık olduklarını düşünüyorlar. %25’i, Yahudilerin fikirlerinin İsrail’in hareketlerinden etkilendiğini ve %52’si  İsrail’in hareketlerinin onların Yahudiler üzerine olan düşüncelerini kötüleştirdiğini söylüyor.

Foxman, İsrail-Filistin anlaşmazlığında taraflı haber yayınlarının Yahudi düşmanlığı inancının artmasına katkı yapan bir faktör olduğunu da belirtti.

Ek olarak, bütün cevap verenlerin yaklaşık yarısı -ki İspanya ve Polonya’da genel çoğunluk-  Amerikan Yahudilerinin Amerika’nın Orta Doğu politikalarını kontrol ettiğine inandıklarını söylediler.

Foxman, “Bu araştırmanın sonuçları gösteriyor ki Yahudi düşmanlığını mahkûm etmiş ve anti-Semitizme karşı mücadele eden bireysel hükümetler ve AB yeni metotlar bulmaya ve zor ölen eski önyargıların ortadan kaldırılabilmesi için programlar yürütmeye ve toplumlarında Yahudi düşmanlığını kabul edilemez yapmak için liderlik yapmaya ihtiyaç duymaktadırlar” dedi.

Araştırma yanıt verenlerin Filistin hükümetine ve İran’ın nükleer olayına karşı tutumlarını da inceledi.

ADL çalışmanın “Çoğunluğun Hamas’ı terörist organizasyon olarak tanımladığını ve Avrupa’nın Filistin hükümetine dış yardım yapması kararını Hamas’ın terörizmden vazgeçmesinden, İsrail ‘i tanımayı kabul etmesinden ve İsrail-Filistin otoriteleri arasında anlaşma imzalanmasından sonra desteklediğini” ortaya koyduğunu belirtti.

Bununla birlikte, çoğunluk, İsrail’in askeri olarak geçen yaz ki askerlerinin kaçırılmasına cevap verme hakkına sahip olduğuna inanmadığını da söyledi.

İran üzerine cevap verenlerin %67’si İran’ın nükleer programının doğal olarak en azından kısmi olarak askeri niteliğe sahip olduğunu ve %14’ü  ise sivil enerji amacı ile yapıldığını düşünüyor.

(Haaretz, 15 Mayıs 2007,  Amiram Barkat  “ADL survey: Many Europeans say Jews are too powerful in business”)
ADAM Tarama Grubu iyibilgi.com için çevirdi



Bu haber 252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,953 µs