En Sıcak Konular

Aziz Putin  

0 0 0000 00:00 tsi
Aziz Putin   1917 Bolşevik devriminden sonra ayrılan Rus Ortodoks kiliseleri dün birleşti. Birleşmenin mimarı Rusya Devlet Başkanı Putin için basın, "200 yıl sonra aziz ilan edilir" yorumunu yapıyor.

Rusya lideri Vladimir Putin’in girişimleriyle, 1917’deki Bolşevik devriminden sonra sürgünlerle ayrılan Rus Ortodoks kiliseleri, 80 yıl sonra yeniden birleşiyor. Dün düzenlenen tören sırasında, Putin’in Çarlık dönemi özlemini yansıtması açısında çarpıcı sahneler yaşandı.

Rus Ortodoks Kilisesi’nin başı Patrik 2.Aleksi ile sürgünlerin New York’ta kurdukları Yurtdışı Rus Ortodoks Kilisesi Başkanı Metropolit Lavr, ilişkilerin yeniden tesis edilmesini öngören belgeye Moskova’da düzenlenen törenle imza koydu. Stalin döneminde havaya uçurulan, 1990’lı yıllarda ise yeniden inşa edilen Moskova’daki altın kubbeli katedralde düzenlenen törende Putin, Patrik 2.Aleksi ile Metropolit Lavr’ı yanaklarından öperek kutladıktan sonra, "Kiliselerin birliğinin sağlanması, Rus halkının kaybolan dini birliğini yeniden tesis etmek için çok önemlidir. Rusya’nın ulusal kalkınması ve gelişimi, tarihi ve dini destek olmadan mümkün olamaz" dedi.

Putin'in zaferi

2000 yılından beri, dini bütün bir Ortodoks olduğunu her fırsatta dile getiren Putin’in bu girişiminin, Rusya’nın Sovyet öncesi dönemle bağlarını güçlendirmeyi ve Sovyet döneminde hayata geçirilen ateizmi sonsuza dek gömmeyi amaçladığı belirtiliyor. Ancak siyasi uzmanlar, bu girişimin asıl hedefinin politik güç olduğu görüşünde birleşiyorlar. Komsomolskaya Pravda gazetesi, "Ortodoks kiliselerinin birleşmesi, Rusya’daki siyasi rolünü güçlendirirken, ülke dışında da, Rusya’nın etkinliğini artıracak" diye yazdı. Vedomosti gazetesi ise, olayın, Putin’in zaferi olduğunu savundu. Gazete, daha da ileri giderek, "Putin, kiliselerin birleşmesine önayak olarak, büyük bir tarihi rol üstlendi. 200 yıl içinde aziz bile ilan edilebilir" dedi.

Sürgün kilisesi 1927’de kurulmuştu

Çar 2. Nikolas’ı destekleyen ve komünistlere karşı çıkan Beyaz Ruslar, iç savaştaki yenilgiden sonra ülkeden ayrılarak, 1927 yılında Yurtdışı Rus Ortodoks Kilisesini kurmuştu. Yurt dışındaki kilise, tanrıtanımaz Bolşevikler’in etkisi altına girdikleri gerekçesiyle, Rus kilisesiyle bağlantıyı koparmıştı. Yurtdışındaki kilise, Rus Ortodoks diasporasının üçte birini temsil ediyor.



Bu haber 146 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs