En Sıcak Konular

Rus uzmana göre AK Parti'nin önü açık

14 Haziran 2011 21:42 tsi
Rus uzmana göre AK Parti'nin önü açık "1982'den bu yana yürürlükte olan anayasa değiştirilecek. AK Parti bunun için büyük efor sarf edecek, ve unutmayalım ki bağımsız milletvekilleri de var işin içinde. Ve AK Parti'nin 330 rakamı için sadece 4 oyu eksik. "

Rusya'nın önde gelen siyaset bilimcileri, Türkiye'de Pazar günü yapılan parlamento seçimlerini Cihan Haber Ajansı (Cihan) için değerlendirdi. Carnegie Moscow Center politika uzmanı Aleksey Maleşenko Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez seçimi kazanmasının demokrasilerde çok az görülen bir durum olduğunu kaydetti. Maleşenko, Erdoğan'ın 'Türkiye'yi dünyanın ilk on ekonomisi arasına sokma' hedefinin gerçekçi olduğunu söyledi.

Erdoğan'ın üçüncü kez başbakan olmasının güven, perspektif ve destek anlamına geldiğini ifade eden Maleşenko, Türkiye gibi demokratik seçimlerin olduğu ülkelerde bunun nadir görülen bir durum olduğunu belirtti. Seçimlerde yer alan muhalefet partileri CHP ve MHP'nin çöküş olmasa da kayıp yaşadıklarını kaydeden Maleşenko, "Parlamentoda CHP ve MHP tek başlarına rakip olacak hiç bir güce sahip değiller. Ancak birleşirlerse bir şey yapabilecekler ki, aralarındaki görüş ayrılıkları yüzünden bu zor. Bu açıdan hem iktidar partisi için hem Türkiye için perspektifler yüksek. Çünkü Erdoğan, partisi ile birlikte uzun vadeli vizyona sahip. Stratejileri doğrultusunda dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek istiyorlar. Ve kanımca bunu başaracaklar" şeklinde konuştu.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE UZLAŞI GEREKECEK

Seçimlerde AK Parti'nin anayasa değişikliğini tek başına yapabilecek çoğunluğu elde edememesinin iktidar partisi açısından olumsuz olarak görülebileceğine işaret eden Rus uzman, "1982'den bu yana yürürlükte olan anayasa değiştirilecek. AK Parti bunun için büyük efor sarf edecek, ve unutmayalım ki bağımsız milletvekilleri de var işin içinde. Ve AK Parti'nin 330 rakamı için sadece 4 oyu eksik. Ona ulaşmak o kadar da zor değil. Şunu söylemek istiyorum: bence AK Parti'nin bu konuyu çok ön plana çıkarmaması lazım. Toplumu bölmemek lazım. Çünkü anayasa değiştirilecekse dikkatli ve zamanla değiştirilmesi lazım. Tabii ki zaman kaybedilmemesi de gerekiyor. Bu açıdan, bence süreç hareketli olacak. Bu sürecin gelecek yıl da devam edeceğini düşünüyorum" dedi.

Erdoğan'ın iç politikada rakipleriyle kıyaslanamayacak derecede başarı sağladığını, dış politikada ise AB sürecinin yavaşladığına değinen Maleşenko, "Türkiye'nin AB üyesi olma şansı bence çok düşük. Bunun için objektif nedenler var. Türkiye'nin AB üyesi olmaması için çabalayan karşıtları çok iyi biliyoruz. Benim için en gösterişli sözler şu anki Papa'nın Papa olmadan önce söylediği sözler, 'Türkiye'yi Avrupa'ya alamayız. Eğer alacaksak neden Viyana'dan kovduk?'. Bu psikolojik bir durum. Ekonomik ya da siyasi değil. Şöyle bir terim var 'Medeniyet korkusu. Türkiye Müslüman bir ülke, başarılı bir ülke ve göçmenleri var. Bence Erdoğan bunlara mevsimlere nasıl yaklaşıyorsak öyle yaklaşmalı. Bence bir gün bu korku geçecek" yorumunu yaptı.

RUSYA İLE İLİŞKİLERİ ANKARA GELİŞTİRDİ

Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerin gelişmesinde Ankara'nın yaklaşımının daha çok etkili olduğuna işaret eden Maleşenko, Türk dış politikası ile ilgili önemli tespitlerde bulundu: "Türkiye şüphesiz bölgenin en etkileyici güçlerinden biri. Bence Türkiye süper güç. Türkiye'nin dış politikası belki biraz caydırıcı diyebiliriz, ancak çok etkileyici ve pragmatik. Bence Türkiye Kafkasya'da çok başarılı ve çok zeki davranıyor. Ortadoğu ve Arap-İslam dünyasında da çok doğru davranıyor. Türkiye kendisini burada lanse ettiği gibi belki biraz riskli, ancak yeni tip Müslüman bir güç olarak ortaya çıkıyor. Suudi Arabistan var, Malezya var, belki Pakistan da dikkate alınabilir... Ancak Türkiye daha farklı ve çok etkileyici. Ortadoğu dörtlüsü var. Bence buna Türkiye'yi de dahil etmek lazım. Bunun olmayacağını biliyorum ancak düşüncem bu. Rusya Türkiye ilişkileri konusunda ise bence çok olumlu ilişkiler görüyoruz. Ve bunun özellikle Türkler sayesinde şu anki seviyeye ulaştığını düşünüyorum."

AK PARTİ REFORM PROGRAMINDA MEŞRUTİYET KAZANDI

Russia in Global Affairs Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fyodor Lukyanov ise Türk demokrasisinin yüksek seviyede işlediğini, seçim zaferinin Erdoğan'a ileriye dönük reformları gerçekleştirmesi için meşrutiyet kazandırdığını ifade etti.

Seçim sonuçlarına göre, iktidar partisinin halkın etkileyici çoğunluğu tarafından desteklendiğinin bir kez daha ortaya çıktığına değinen Lukyanov, "Bu partinin ileriye dönük reformların yapmasına meşruluk kazandırıyor. Türkiye halkı iktidarda tekelleşmeyi kabul etmiyor ve yönetimde dengeyi benimsiyor. Bu durum Türkiye'de demokrasi anlayışının yüksek derecesine işaret ediyor" dedi.

Rusya ve Türkiye ilişkilerine bakıldığında ise her hangi bir değişiklik yaşanmayacağına değinen Lukyanov, Erdoğan'ın Rusya ile çok sıkı temasları olduğunu, iki ülkenin hem siyasi hem ekonomik alanda yakınlaşma sürecinin devam edeceğini vurguladı.

St. Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Uzmanı Aleksandr Sotniçenko'ya göre ise Türkiye'de yaşanan ekonomik ve sosyal alandaki iyileşmeler, iktidarın seçimi kazanmasının garantisi oldu.

Seçim sonuçlarının beklentileri karşıladığına işaret eden Sotniçenko "Ülkede halkın büyük çoğunluğu ile desteklenen değişiklikler yaşanıyorsa, istikrarlı ekonomik büyüme izleniyorsa, fakirler ile zenginler arasında uçurum küçülüyorsa ve Türkiye'nin dünyada itibarı artıyorsa iktidar partisinin zaferi öngörülebilecek hale geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber 1,216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs