En Sıcak Konular

Türkiye'nin burnunun dibinde katliam yaşanıyor

14 Haziran 2011 16:14 tsi
Suriye ordusu Pazar günü ele geçirdiği Cizr el-Şuhur kasabası çevresinde denetimi sağlayabilmek için köylere saldırdı. Askerlerin çok sayıda sivili öldürdüğü belirtiliyor.

Türkiye sınırından geçen mülteciler ve hala Suriye topraklarında bulunan eylemciler, askeri birliklerin Cizr el-Şuhur'un doğu ve kuzeyindeki köylere saldırılar düzenlediğini ve bu yörelerin dış dünyayla bağlantısını kestiğini belirtiyorlar.

Görgü tanıkları askerlerin bölgeyi yakıp yıktıklarını, tarlaları ateşe verdiklerini, hayvanları vurduklarını anlatıyorlar.

Adını Ebi Ali olarak veren bir kişi, Associated Press ajansına yaşanan olayları anlatırken, "Cizr el-Şuhur bitti, dümdüz edildi. Esad'ın adamları askerler, polis ve diğerleri arasında kendi emirlerine körü körüne uymayan herkesi öldürüyor." dedi.

Adının İbrahim olduğunu söyleyen ve dün sabah erkenden bölgeden kaçan bir çiftçi de, yaşananları, " Üç camiye topçu ateşiyle saldırı düzenlediler. Askerler yabancı bir ülkeyi işgal etseler bu kadar barbarca davranmazlardı. Gelişigüzel ateş ediyorlar ve ellerine geçeni alıyorlar." diye anlattı.

Sırada, Maarat el-Numan var

Suriye askeri kaynakları, Cizr el-Şuhur'dan daha güneydoğudaki, Şam-Halep yolu üzerinde bulunan Maarat el-Numan kentine kaçan silahlı kişilere karşı, bir iki gün içinde askeri operasyon düzenleneceğini belirttiler.

Cisr el-Şuhur'da yakılan jandarma karargahı

Devlete ait yayın organları son günlerde Maarat el-Numan'da resmi binalara ve güvenlik karargahlarına saldırılar düzenlendiğini kaydediyor.

Suriye'nin diğer yörelerinde de gerilimin yüksek olduğu ve protestolar düzenlendiği haberleri geliyor.

BBC'nin Beyrut muhabiri Jim Muir, Suriyeleri eylemcilerin verdiği bilgilere göre kıyı kenti Lazkiye'nin çeşitli mahallelerinde askerlerce barikatlar kurulduğunu bildiriyor.

Sünni çoğunlukla Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın bağlı olduğu azınlıktaki Alevi toplum arasındaki mezhep gerginliğinin son derece yüksek olduğu kaydediliyor.

Doğudaki Der Zor kentiyle başkent Şam'ın bazı dış mahallelerinde de askeri birliklerin konuşlandırıldığı bildiriliyor.

Suriye, yabancı gazetecilerin ülkeye girmesine izin vermediği için, ülkedeki gelişmeleri bağımsız kaynaklardan doğrulatmak mümkün olmuyor.

Ancak bir haberde, Suriye güvenlik güçlerinin daha önceki operasyonlarda yaptığı gibi, yaşları 18 ile 40 arasında değişen yüzlerce kişinin gözaltına altındığı belirtildi.

Bu arada Suriye yönetiminin önceki çatışmaların odağı olan güneydeki Dera kentinin eski valisi ile emniyet müdürüne seyahat yasağı koyduğu öğrenildi. Eminiyet Müdürü Atıf Necib, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın kuzeni.

Suriye'de dördüncü ayına giren ayaklanmada 1300 dolayında insanın öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Suriye'deki olaylardan kaçarak Hatay'ın Yayladağı ve Altınözü ilçesinde oluşturulan dört geçici çadırkentte konaklayan Suriyeli sayısının 6 bin 817'ye yükseldiği bildirildi.


Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,593 µs