En Sıcak Konular

CHP'yi 'Ergenekon sevdası' bitirdi

14 Haziran 2011 16:00 tsi
CHP'yi 'Ergenekon sevdası' bitirdi AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, 2011 seçimlerinde CHP'nin oy oranının bu kadar düşük olmasının nedeninin 'Ergenekoncu' adaylar olduğunu söyledi.

Ria Oomen-Ruijten, CHP'nin seçimlerde beklediği oranda oy alamamasını Ergenekon sanıklarını aday göstermesine bağladı. Joost Lagendijk ise "Seçmenler, 'demokrasi isteyen bu parti neden bu insanları hapisten kurtarmak için listesine koydu' diye şüpheye düştüler" dedi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ve Joost Lagendijk katıldıkları televizyon programında seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundular.

Oomen-Ruijten, CHP'nin seçimlerde beklediği oranda oy alamamasını Ergenekon sanıklarını aday göstermesine bağladı. "Türk halkı artık bu tarz hareketlerden bıkmış vaziyette; demokrasinin kalbinde darbelerin olmaması lazım" dedi. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Joost Lagendijk ise, Ergenekon sanıklarının CHP'ye 2-3 puan oy kaybettirmiş olabileceğini söyledi.

KEŞKE AVRUPA'DA DA OLSA

AK Parti'nin aldığı oy oranı sebebiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutlayan Hıristiyan Demokrat siyasetçi Ria Oomen-Ruijten, "Keşke bizim de Avrupa'da bu kadar başarılı bir üyemiz olsaydı. Üçüncü kez üst üste başarı kazanması gerçekten göz kamaştırıcı." dedi. Joost Lagendijk da sadece Türkiye'de değil, Avrupa tarihinde de 9 yıllık iktidarın ardından hala oy oranını artırmayı başarabilen çok az parti olduğunu belirtti fakat AK Parti'nin 330 sandalyeye ulaşmamasından çok memnun olduğunu dile getirdi. Lagendijk, "Bu, AK Parti'yi Anayasa değişikliği için CHP ve BDP ile müzakereye zorlayacak. Bu, Türk demokrasisi için iyi bir şey." dedi.

SEÇMEN CHP'DEN ŞÜPHE DUYDU

Türkiye Raportörü Oomen-Ruijten, "Belki bu yüzden daha fazla bekledikleri yönde bir sonuç almadılar. Türk halkı artık bu tarz hareketlerden bıkmış vaziyette; demokrasinin kalbinde darbelerin olmaması lazım." ifadelerini kullandı.J oost Lagendijk da, Ergenekon sanığı adayların bazı potansiyel CHP seçmenlerini olumsuz etkilediğini belirterek, "Bu kişiler listede olmasaydı CHP, yüzde 28-29 oranında oy alabilirdi." dedi. Lagendijk, "Seçmenler, 'demokrasi isteyen bu parti neden bu insanları hapisten kurtarmak için listesine koydu' diye şüpheye düştüler. İnsan hakları ve demokrasiden bahsederken CHP'nin bunları listeye koyması kötü bir tercih oldu." ifadelerini kullandı.CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Ergenekon sanıklarının Meclis'e taşınmasından memnun olmadığını tahmin eden Lagendijk, bu işin arkasında Genel Sekreter Süheyl Batum'un olduğu yorumunu yaptı. Lagendijk, "Yani CHP'nin içinde birkaç farklı görüş var. Kılıçdaroğlu'nun CHP'yi Avrupa standartlarında demokrasiye yaklaştıran görüşlerine parti içindeki bazı kesimlerin destek vermediğini biliyoruz." diye konuştu.


Bu haber 1,041 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs