En Sıcak Konular

İsrail tasfiye olacak, Kürtler Türkiye ile bütünleşecek

12 Haziran 2011 23:25 tsi
İsrail tasfiye olacak, Kürtler Türkiye ile bütünleşecek Türkiye ile Suriye bütünleşecek. Türkiye İsrail ile komşu olacak. İsrail'in bölgede yaşamasının tek şartı Araplarla uzlaşması. Bu olmayacağı için de İsrail Devleti yok olacak. K. Irak Kürtleri de Türkiye'nin hakimiyeti altına girecek. Bölgede ABD'nin y

Bugün 13 Haziran 2011. Dün milletvekili seçimleri vardı. Seçim kritikleri ve değerlendirmeleri, Türkiye'nin siyasi geleceği elbette gündemin en ön sırasında. Ama en az seçimler kadar önemli olan bir başka konu Suriye'deki olaylar ve Türkiye'ye yansıması. Suriye ordusundan kaçan binlerce kişi sınırımızdan giriş yaptı, bu rakam önümüzdeki günlerde belki çok daha fazla artacak. Neresinden bakarsanız bakın ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Direk milli güvenliğimizle ilgili bir gelişme. Bu süreçte en çok merak edilen, Suriye'de de başlayan olayların bölge dengelerini nasıl etkileyeceği? Beşşar Esad nasıl bir lider? Çevresinde kimler var? Olayların ilk fitili ne zaman ve nasıl ateşlendi? Suriye ile birlikte Ortadoğu gelecek 15-20 yıl içinde nasıl şekillenir? Tüm bu soruları lise ve üniversite öğrenimini de bölgede görmüş olan, neredeyse tüm gazetecilik hayatını Ortadoğu'ya adayan Milli gazete yazarlarından Mustafa Özcan cevapladı. Özcan'ın özellikle İsrail ile ilgili öngörüleri parmak ısırtacak cinsten.. Benden uyarması. İsterseniz okuyun siz karar verin...

Başbakan Erdoğan, "Seçimden sonra Suriye yönetimi ile başka şekilde başka dilden konuşacağız." dedi. Bu ne anlama geliyor, sizce?

Doğrudan kınayabilir, çekil baskısı yapabilir. Suriye'de iki beklenti var. Ordunun darbe yapması biraz zor çünkü subayların yüzde 80'i Nusayri kökenden geliyor. Ama böyle bir darbe olursa bunu Amerika ve Türkiye destekleyebilir gibi bir senaryo var. Türkiye'nin Suriye üzerindeki etkisi S. Arabistan'ın Yemen üzerindeki etkisine benziyor. Bir de Libya'da olduğu gibi dış müdahale olabilir mi? Buna ihtimal vermiyorum. Ben Suriye'deki rejimin değişmesiyle daha güçlü hale geleceğini ve Türkiye'nin de Arap dünyası üzerinde daha müessir olacağı kanaatindeyim.

ABD'nin boşluğunu Türkiye dolduracak

Türkiye'nin bir başka sorunlu sınırı da K. Irak. Siz bu bölgenin geleceğini nasıl okuyorsunuz?

Kürt meselesinin ateşi biraz daha yükselebilir. Ama daha geniş sınırlara dağılacağı kanaatinde değilim. Bu Amerika'nın bölgedeki varlığıyla alakalı. Buradaki Kürtler Yavuz Sultan Selim döneminde olduğu gibi Türkiye'nin himayesi altına girecektir. Başka bir seçenek de yoktur. İslam dünyası Arap dünyasındaki olaylarla birlikte yeniden yapılanıyor. Bu süreç 2025'lere kadar sürebilir. Bu süreçte Türkiye ile Suriye bütünleşecek. Bu Türkiye'nin İsrail ile komşu ülke olacağı anlamına geliyor. Sonrasında Türkiye Irak üzerinden Körfez'e köprü kuracak. Amerika da bu bölgeden büyük çapta çekilmiş olacak. ABD'nin boşluğunu Türkiye dolduracak.

İsrail faktörünü nereye koyuyorsunuz bu denklemde?

İsrail'in varlığı Araplarla uzlaşmasına bağlı. Uzlaşma da olmayacağı için İsrail'in bu süreçte tasfiye olacağı kanaatindeyim. İsrail ortadan kalkacak.

Amerika'nın her halükarda sahip çıktığı, himayesi altına aldığı İsrail ortadan kalkacak öyle mi? Bu çok iddialı bir söylem değil mi?

Valla ben bunu yazıyorum. Ortadoğu değişecek ve geleceğin merkezi Ortadoğu olacak. Bunu Arap dünyasındaki değişimlere bağlıyorum. Bu değişim yeniden bütünleşmeleri beraberinde getirecek. Geçenlerde bir İsrailli, "Araplar demokrasi mi yoksa birlik mi istiyor?' diye bir soru sordu. Araplar hem demokrasi hem de birlik istiyor. Onlar tabii kafa karıştırmak istiyor. İhvan mensupları da baştan beri bunu söylüyor ben de aynı kanaatteyim. İran da kendi sınırları içinde kalacak. Nüfuzunu yayamayacak. Birkaç yıl içinde Türkiye nüfuz olarak bölgede Amerika'nın yerini alacak. Araplar şu anda İran ve ABD nüfuzundan nefret ediyor. Tasvip ettikleri tek seçenek Türkiye.
AK Parti bu değerlendirmenizin neresinde?

AK Parti böyle bir oluşumun içinde yok. AKP'nin yerine yeni bir yapı gelecek. Bu yapı daha müsbet olacak kanaatindeyim.

Milli Gazete



Bu haber 2,237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs