En Sıcak Konular

Ria Novosti: AK Parti üçüncü dönem kazanacak

12 Haziran 2011 19:43 tsi
Rusya'nın önde gelen devlet haber ajanslarından Ria Novosti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve liderliğini yaptığı AK Parti'nin üçüncü yasama döneminde de kazanmasının beklendiğini duyurdu.

Sekiz yıldır iktidarda bulunan AK Parti'nin oyların çoğunluğunu almasının ve tek başına hükümet kurmasının beklendiğini kaydeden Rus ajans, AK Parti'nin yeni dönemde yeni anayasa ve başkanlık sistemi için çalışacağını kaydetti.

İktidar partisinin parlamento seçimlerinde en büyük rakibinin laik Cumhuriyet Halk Partisi olduğuna değinilen haberde, "Anket sonuçları sekiz yıllık güçlü ekonomik başarının ardından AK Parti'nin seçimlerden zaferle çıkacağını gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİŞ

12 Haziran parlamento seçimlerinde AK Parti'nin yüzde 45-50 arasında bir oy almasının beklendiği belirtilen haberde, 2012 ya da 2014'de yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başkanlık sistemine geçilebileceği öngörüsü yapıldı. Abdullah Gül'ün 2007'de Cumhurbaşkanı seçildiğini ifade eden ajans, beş ya da yedi yıllık sürenin Gül için geçerli olup olmayacağı ile ilgili kararın verileceğini vurguladı.

Parlamento seçimleri için 15 siyasi partinin 7 bin 500'ün üzerinde adayla yarıştığını kaydeden ajans, "Tek yapılı ve 550 milletvekilinin yer aldığı parlamento için 203 bağımsız aday da seçimlere katıldı" bilgisini aktardı.

15 TUTUKLU ADAY

Seçimlerde hükümete karşı darbe planlamak ve diğer davalardan 15 kadar tutuklunun da aday olduğuna işaret eden Ria Novosti, Sinan Aygün, Mustafa Balbay, Mehmet Haberal ve emekli general Engin Alan'ın isimlerini verdi. İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, gazeteci Tuncay Özkan ve 2003'te darbe girişiminde bulunduğu gerekçesi ile tutuklanan eski komutanlardan Çetin Doğan'ın da bağımsız aday olarak parlamento seçimlerinde yer aldığına vurgu yapıldı.

Seçimlere katılımın yüzde 75-85 arasında olmasının beklendiğini kaydeden ajans, "21:00'a kadar seçim sonuçlarının yayınlanması ile ilgili yasak sürecek... Milletvekili aday olma yaşı 30'dan 25' çekildi... Kürt kökenli vatandaşların kendi dillerinde propaganda yapmalarına izin verildi" ifadelerini kullandı.

KASET SKANDALLARI

Milliyetçi Hareket Partisi'ne yönelik kaset skandallarına değinen ajans, Cumhuriyet Halk Partisi eski lideri Deniz Baykal'ın da bir kaset skandalı ile görevinden ayrılmak zorunda kaldığını kaydetti.

Erdoğan seçim sürecinde askeri ve sivil alanda dev yatırımlar için vaatlerde bulunduğunu hatırlatan Ria Novosti, "İstanbul'un Avrupa yakasında Karadeniz'i Marmara Deniz'ine bağlayacak Kanal İstanbul bunların başında geliyor... Erdoğan İstanbul için iki ayrı kent projesi de ilan etti" ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK PROBLEM KÜRT SORUNU

Başbakan Erdoğan'ın cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını hedefleyen 2023 stratejik hedefler açıkladığına değinen ajans, hükümetin öngörülebilir gelecekte en büyük probleminin Kürt sorunu olacağına değindi.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından PKK'nın terörist örgüt olarak kabul edildiğinin altını çizen Ria Novosti, "Kürtlerin bağımsızlığı için 1984'de silahlı mücadeleye başlayan PKK ile mücadelede 40 binin üzerinde insanın yaşamını yitirdiği belirtiliyor." bilgisini aktardı.

cihan



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,504 µs