En Sıcak Konular

Sınırda katliam korkusu

11 Haziran 2011 18:40 tsi
Cisr eş Şuğur'da operasyon sürüyor; katliam korkusuyla evlerini terkedip Türkiye'ye sığınanların sayısı beş bine yaklaştı

Suriye silahlı kuvvetlerinin Cisr eş Şuğur bölgesinde düzenlediği operasyon sürüyor; katliam korkusuyla evlerini terkedip Türkiye'ye sığınanların sayısı ise beş bine yaklaştı. Türk yetkililere göre, şiddet olayları nedeniyle, Suriye'den Türkiye'ye sığınanların sayısının en az 4300. Suriye-Türkiye sınırındaki BBC muhabiri ise gerçek mülteci sayısının bu rakamın çok daha üzerinde olduğu iddiasında.

Yetkililere göre, son günlerde gelen mültecilerin çoğunluğu, ülkenin kuzeyindeki Cisr eş Şuğur kasabasından.

ÜST DÜZEY YETKİLİLER SINIRDA

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Ortadoğu'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Halit Cevik ve Bakanlık Sözcüsü Selçuk Ünal'ın Suriye'den gelen göçmenler ile ilgili son gelişmeleri incelemek için bugün Hatay'a gittiği açıklandı.

TARLALAR ATEŞE VERİLİYOR

Bölgede bulunan muhalifler, orduyu Cisr eş Şuğur kasabası çevresinde tarlaları ateşe vermekle suçladı. Muhalefet grupları içindeki eylemciler, Suriye ordusuna bağlı savaş helikopterleri ve tankların kasabaya ateş açarken, ilerleyen askeri birliklerin evleri buldozerlerle yerle bir ettiklerini, tarlaları ve hasadı ateşe verdiklerini söyledi.

Bir görgü tanığı, kasabanın yakınındaki bir köye tanklarla saldırı yapıldığını anlatıyor. Saldırı sırasında Ölenler olduğu ve mahsülün yok edildiği söyleniyor.

CİSR EŞ ŞUĞUR'A GİRİŞ ve ÇIKIŞLAR KAPATILDI

Bu arada Suriye güçlerinin bu kasabanın girişlerini kapattığı bildirildi. Devlet televizyonu da ordu birliklerinin Cisr Eş Şuğur'daki "silahlı grupların" bazı liderlerini gözaltına aldığını duyurdu.

ABD VE BM'DEN KINAMA

ABD, Suriye hükümetinin muhaliflere karşı şiddet kullanmasını kınadı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Suriye hükümetinin muhaliflere karşı acımasızca şiddet uyguladığı belirtilerek, Washington'un, Avrupa ülkeleri tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısını desteklediği ifade edildi.

Açıklamada, "Suriye hükümeti, ülkeyi tehlikeli bir yola sokuyor " denildi ve şiddete hemen son verilmesi istendi. BM Güvenlik Konseyi üyelerinden İngiltere, Fransa ile birlikte Almanya ve Portekiz Konsey'e Suriye'yi kınayan bir karar tasarısı sunmuştu.

BM: SİVİLLERE SİLAH KULLANILMASI KABUL EDİLEMEZ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye'de rejim tarafından sivillere karşı askeri güç kullanılmasının "kabul edilemez" olduğunu ve bu ülkede şiddet olaylarının sürmesinden "derin endişe" duyduğunu bildirdi.

Ban Ki-mun sözcüsü Martin Nesirky aracılığıyla yaptığı açıklamada, Suriye makamlarının halkını korumak ve haklarına saygı göstermek zorunda olduğunu belirterek, Suriye'deki şiddet olaylarından derin endişe duyduğunu kaydetti. "Sivillere karşı askeri güç kullanılması kabul edilemez" diyen Ban, Suriye makamlarını gerçek reformları yapmaya çağırdı.

HİZBULLAH SUÇLAMALARI REDDEDİYOR

Suriye'de Esad karşıtı gösterilere müdahil olmak ve Baas güçleri ile birlikte muhaliflere karşı faaliyet yürütmekle suçlanan Hizbullah hareketi iddiaları reddetti. Lübnan Hizbullah hareketi tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki olaylarda Esad yönetimindeki Baas güçlerine destek verilmediği açıklandı.

Lübnan Hizbullahı'na yakınlığı ile bilinen el Menar haber kanalının haberine göre, Lübnan Hizbullah hareketi Suriye'deki gösterilerde Baas güçleri ile birlikte muhaliflere karşı faaliyet yürüttüklerine dair iddiaları reddetti.

Dün akşam Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, 'Suriye'de muhaliflere yönelik operasyonlara destek olduğumuza dair hakkımızda çıkan söylentiler asılsızdır,' denildi.

Dünya Bülteni



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,748 µs