En Sıcak Konular

Çin basını: AKP Türkiye'nin itibarını yükseltti

11 Haziran 2011 11:59 tsi
Çin basını: AKP Türkiye'nin itibarını yükseltti Çin basınında yer alan yorum ve değerlendirmelerde, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Pazar günü yapılacak seçimlerde herhangi bir sıra dışı gelişme olmaması durumunda oyların büyük çoğunluğunu alacağı ve 3. kez üst üste iktidara geleceği vurgulandı.

Türkiye'de yarın yapılacak genel seçimler, Çin Çin basınında geniş yer buldu. Çin Uluslararası Radyosu ve Xinhua ajansı başta olmak üzere birçok medya kuruluşu, Türkiye'deki seçimlerle ilgili yorumları ,gelişmeleri abonelerine ve okuyucularına duyurdu. Çin medyasına göre, Türkiye'nin gelişmesine ve dünyadaki itibarının yükselmesine büyük katkı sağlayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 3'üncü kez iktidara gelecek.

Çin basınında yer alan yorum ve değerlendirmelerde, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Pazar günü yapılacak seçimlerde herhangi bir sıra dışı gelişme olmaması durumunda oyların büyük çoğunluğunu alacağı ve 3. kez üst üste iktidara geleceği vurgulandı. Anamuhalefet partisi CHP'nin bu seçimlerde Türkiye'nin geleceğini etkileyecek önemli bir yapı taşı olduğu belirtilirken, alacağı oy durumuna göre AKP'nin milletvekili sayısının belirleneceği ifade edildi.

AKP TÜRKİYE'NİN GELİŞMESİNİ SAĞLADI

Türkiye'nin 2002 seçimlerinden sonra halk tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AKP'nin, ülkenin her alanda büyük gelişmelere imza attığının altını çizdi. AKP yönetiminin ülkenin ekonomik gelişmesine büyük katkı sağladığı, Türkiye'de yaşam seviyesinin gözle görülür şekilde yükseldiği, son dönemlerde AB üyeliği konusunda ciddi ilerlemeler dışında, Ankara'nın İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle yakınlaşıldığı kayd edildi. Türkiye'nin son dönemlerde dış ilişkiler konusunda sık sık dünya gündemine geldiği ve büyük takdir topladığı aktarıldı.

AKP'nin bu yılki seçim vaatleri olarak açıkladığı 2023 yılı projeleri ve Türkiye'nin kuruluşunun 100. yılında dünyanın en büyük ekonomileri arasına girme hedefinin seçmenlerin ilgisini çektiği belirtilirken, yapılan kamuoyu araştırmalarında AKP'nin tahmini oy oranının yüzde 40-45 arasında olduğu, CHP'nin de tahmini yüzde 30 oy alabileceği ifade edildi.

Türkiye'de genel seçimlerde 550 milletvekili seçildiği vurgulanırken, mevcut sistemde yüzde 10 barajını geçemeyen partilerin meclise milletvekili sokamadığı, bu yüzden de AKP'nin meclisin üçte ikisini doldurma ihtimali olduğu belirtildi. Barajı geçemeyen diğer parti adaylarının bağımsız olarak seçime girmelerinin AKP'nin milletvekili sayısını etkileyebileceği hatırlatıldı.

Türkiye'nin 2. büyük muhalefet partisi MHP'nin bu seçimlerde yaklaşık yüzde 10 oy alacağı, yaşanan uygunsuz kaset skandallarının partiyi olumsuz yönde etkilediği, partinin buna rağmen barajı geçecek oy potansiyeline sahip olduğu belirtildi.

Yorum ve haberlerde AKP'nin en büyük hedefinin meclisin üçte ikisine sahip olmak ve yeni bir anayasa yapmak olduğuna vurgu yapılırken, Başbakan'ın önünde birçok sorunun da halen mevcut olduğu ifade edildi. Türkiye'nin halen ekonomik olarak bazı zaaf noktalara sahip olduğu, işsizlik oranının halen yüksek olduğu, Türkiye'de yaşayan 14 milyon Kürt vatandaşının mevcut sorunlarının çözüm beklediği kayd edildi.

AKP hükümetinin en büyük hedefinin AB üyeliği olduğu kaydedilirken, Kıbrıs sorunu ve Avrupa'ya işgücü gönderme gibi konulardan dolayı Almanya ve Fransa'nın Ankara'nın üyeliğine kaşı olduğu hatırlatıldı.

(CİHAN)

Bu haber 972 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,517 µs