En Sıcak Konular

Kürtçe ezan tek parti zulmü

9 Haziran 2011 15:43 tsi
Kürtçe ezan tek parti zulmü Başbakan Erdoğan o iddiaya sert çıktı.

BDP Şanlıurfa İl Başkanı Müslüm Kaplan’ın Barış Çadırı’nda kılınan Cuma namazında Kürtçe ezan okunduğu ve diğer dillerde de okunacağını açıklamasına tepki yağıyor.

Uygulama “Tek parti dönemindeki zulmü yeniden yaşatma” çabası diye değerlendirilirken “Ezan evrensel mesajdır. Etnikleştirme çabası son derece yanlıştır” uyarısı yapıldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, ‘Kürtçe ezan girişimini “tek partili dönemdeki zulmü tekrar yaşatma çabası” olarak değerlendirerek “Bunlara 12 Haziran’da benim Kürt kardeşlerim gereken dersi versin’’ dedi. “Bizim muhafazakarlığımız, demokratlık anlayışımız birbirinin mütemmimidir ve bu bizim kimliğimiz” diyen Erdoğan “Kürtçe ezan okunması’’ olayını, “tek partili dönemin BDP tarafından tekrar geri döndürülmesi” olarak nitelendirdi. Erdoğan, İsmet İnönü döneminde de ezanın 18 yıl Türkçe okutulduğunu, Adnan Menderes’in gelişiyle yasaklanan Arapça ezanın tekrar aslına döndürüldüğünü belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti.

‘Kürtlerin dini Zerdüştlüktür’ diyenler

“‘Kürtlerin dini Zerdüştlüktür’ diyenler bunlar. ‘Kürtler İslamı silah zoruyla kabul etmiştir’ diyenler de bunlar. Şu anda aynen CHP’nin tek parti dönemindeki bir yaklaşımı gündeme getirdiler. Kürtçe ezan okuyorlar. Türkiye’de o tek partili dönemdeki zulmü bize yaşatmak isteyenlere 12 Haziran’da benim Kürt kardeşlerim gereken dersi versin.”

Sanayi Bakanı Nihat Ergün de “Ezan evrensel bir mesaj. Bu mesajları millileştirmeye çalışmak veya etnikleştirmeye çalışmak son derece yanlış girişimlerdir. Bunu Türkiye acı tecrübelerle yaşadı” dedi. Ergün, ırkçılık boyutuna varan Kürt milliyetçiliğinde aslında “keşke İslam değil de Zerdüştlük olsa Kürtlerin dini” diye hesap edildiğini, çünkü o versiyona göre “İslam’ın Kürtleri Türkleştirdiğini” söyledi. Ergün, Müslümanlığın bu topraklardaki en kuvvetli yapıştırıcı unsurlardan biri olduğunun altını çizdi.

Bir buçuk milyar insanın ortak paydası

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da Kürtçe ezan okutanların geçmişte Türkçe ezan okutarak Türk ırkçılığı yapanlardan bir farkı bulunmadığını vurguladı. Devlet Bakanı Faruk Çelik, “Bizim ezanımız birdir, Arapçadır evrenseldir. Bu fitne nereden sokulmaya çalışılıyor, bilemiyorum” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik Kürtçe ezanın korkunç ve çok vahim olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ezanı Muhammedi yeryüzündeki bir buçuk milyar insanın ortak paydası.  Ezanı Türkçeleştiren Türkçü ırkçı zihniyetle, ezanı Kürtçeleştiren ırkçı Kürtçü zihniyet aynı mantıkla hareket ediyor. İkisinin temelinde de din düşmanlığı var.”

Kürtçe ezan belediye çalışanından

Büyük infiale neden olan Kürtçe ezanı BDP’li Suruç Belediyesi’nde çalışan Abdurrahman K.’nın okuduğu öğrenildi. Cihan Haber Ajansı’nın haberine göre, belediyenin kadrolu personeli olarak görev yapan Abdurrahman K.’nın BDP’nin Sivil İtaatsizlik Eylemi adı altında organize ettiği cuma namazlarını da kıldırdığı belirlendi. Abdurrahman K’nın medrese mezunu olduğu öğrenildi.

Kemalizmin Kürtçesi

Kürt yazar Ümit Fırat, 18 yıl okutulan  Türkçe ezanın ibadete çağırmak değil, bir duyuru yapmak gibi bir şey olduğunu belirterek “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Doğu’da da acılar çektiren bir uygulamaydı. Arapça ezanı bir asimilasyon politikası gibi görmek yanlış. Kürtçe ezanı da birilerinin işgüzarlığı olarak görmek lazım. Çünkü olsa olsa bu Kemalizmin Kürtçesi olur” diye konuştu. Diyanet-Sen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Şube Başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada, evrensel bir çağrı olan ezanın Türkçe, Kürtçe veya herhangi bir dilde okunmasını istemenin kafatasçılıktan başka hiçbir şey olmadığı bildirdi. Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Türkiye’de ezan üzerinden bölücülük yapmanın kimsenin haddi olamayacağını bildirdi. Ünal, şunları kaydetti: “Sivil itaatsizlik adına önce Cuma namazlarının camilerin dışında ve çadırlarda ehliyetsiz ve ilgisiz kişilerce kıldırılması, bu yetmedi ‘devlet memuru olan imamların arkasında namaz kılmayın’ çağrısının yapılması, bu da yetmedi tekliğimizin, hür yaşamamızın, bir olmamızın, huzur bulmamızın, güvende olmamızın temel direği, sembolü, ortak adı olan ezanımızın Kürtçe okutularak insanlarımızın birbirine düşürülmesi... Ya yarın? Yeter artık siyaset uğruna dini değerlerden elinizi çekin.” Viranşehir Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi Abdulhalim Tepret, yüzyıllardır aslıyla okunan ezanın Arapça dışında bir dil ile okutulmasının iyi niyetle bağdaşmadığını söyledi. Son zamanlarda Zerdüştlüğe özenen BDP’li başkanların çeşitli ve tuhaf icraatları ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Tepret, “Zerdüşlük’e merak saranların İslam dini ile ilgilenmeleri bir tezattır. Olayı kınıyoruz ve bunu yapanların akıllarını başlarına almalarını tavsiye ediyorum” dedi. Şanlıurfa’da bir araya gelen 40 sivil toplum kuruluşu adına konuşan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Osman Baysal Kürtçe ezan okutulmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Gaziantep’te faaliyet gösteren Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAF) Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Erbalcı, Kürtçe ezan girişimini bir Ergenekon’un bir oyunu olarak nitelendirdi. Türkiye’de bir etnik yapının bulunduğunu, Türk ve Kürt halkının bulunduğunu hatırlatan Erbalcı, “Ancak bizim birleştiğimiz bir nokta var, o da dinimiz. Şimdi bu birleştiğimiz noktayı da parçalamak istiyorlar” dedi.

Bu İsmet Paşa uygulaması

BDP’nin desteklediği Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı Altan Tan, farklı dilde ezanın İsmet Paşa ve Kemalistlerin uygulaması olduğunu kaydederek, hiçbir İslam ülkesinde bu tür bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini ifade etti. Tan, Kemalistlerin ezanı Türkçeleştirme kararına da en büyük direnişi Kürtlerin yaptığını vurguladı.  Kürtçe ezan okunmasına tepkiler durmak bilmeyince Eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş  “Kürtçe ezan ne bizim tarafımızdan konuşulmuştur ne uygulanmıştır ne tartışılmıştır” açıklaması yaptı. Demirtaş, şunları kaydetti: “Kürtçe ezan ne bizim tarafımızdan konuşulmuştur ne uygulanmıştır ne tartışılmıştır. İl başkanımızın bunu söylediği yalandır. Böyle bir tartışmanın olduğu iftiradır. Anadilinde insanlar hutbe okumuşsa veya hoca vaaz vermişse, bu gerçekleşmiştir. Onun dışında ne Kürtçe ezan vardır ne de bu talebimiz vardır. Ne böyle bir girişimimiz vardır. İl başkanımız  ‘Biz ibadetin anadilde yapılmasını sağlıyoruz’ diyor.”

Star



Bu haber 1,094 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,280 µs