iyibi" /> iyibi"/>

En Sıcak Konular

Peki nereye yaklaşıyor?

9 Haziran 2011 11:53 tsi
Peki nereye yaklaşıyor? Başbakan, '27 Nisan'ı muhtıra olarak kabul etmiyorum' dedi. Peki muhtıra değilse neydi?. "Yaklaşım" mış!.. Siyasi ve toplumsal mutabakatın, 'bu muhtıradır' dediğine 'kabul etmiyorum' demekten murad ne olabilir?.. iyibi

Başbakan Erdoğan bir televizyon canlı yayınında kendisine yöneltilen, “27 Nisan bir muhtıraydı? O konuda yargı süreci işler mi” sorusuna, “Muhtıra olarak kabul etmiyorum, o zamanki Genelkurmay’ın bir yaklaşımı olarak değerlendiriyorum” dedi.

Ve böylece nurtopu gibi yeni bir tartışmamız oldu. Genelkurmay Başkanlığı 2007 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde bir bildiri yayınlamış, ortalık hayli karışmış, hükümet de-Cemil Çiçek’in ağzından-yanıt vermişti.

Bugüne kadar da hemen herkes bunun bir muhtıra olduğu konusunda mutabık kaldı. Zaten öyle fazla bir tartışma da olmadı tanım üzerinde. Keza, çok sayıda Ak Partili bakan ve milletvekili de ‘muhtıra’ dedi buna.

Erdoğan’ın sözlerinin üzerinden geçelim: “O konuyu bir muhtıra olarak kabul etmiyorum. O zamanki Genelkurmay’ın bir yaklaşımı olarak değerlendiriyorum. Muhtıralar karşısında siyasi iktidarların ne yaptığı bellidir. Eğer muhtıra kabul ediyorsanız varın öyle kabul edin. Hemen ardından ertesi gün iktidar olarak gerekli cevabı gerekli şekilde verdik ve bitirdik”.

Bu açıklamaya benzer ifadeler, metni bizzat kaleme aldığını söyleyen zamanın Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın sözleriyle de örtüşüyor; “Şimdi 27 Nisan'a muhtıra dediler, demeye devam ediyorlar. Muhtıra böyle olmaz. Muhtıranın tarihimizde örnekleri vardır. 27 Nisan'a muhtıra diyenler ya muhtıranın anlamını bilmiyorlar veya 27 Nisan bildirisini okumamışlar. 27 Nisan bir muhtıra değildir. 27 Nisan TSK'nın laiklik konusundaki duyarlılığının dile getirilmesidir. Başka bir şey değildir.”

Herşeye yeniden başlayıp (!), “muhtarı”nın ne olup olmadığı tartışmasına girmeyelim. Fakat bir tanım gerekiyor, Türk Dil Kurumu’na göre muhtıra; “1. Herhangi bir şeyi hatırlatmak, uyarmak amacıyla yazılan yazı, 2 . Bir devletin başka bir devlete politik sorunlarla ilgili olarak yolladığı uyarı yazısı, memorandum, nota.”

Tabii siyasi tarihteki örnekleriyle ne kadar uyuşur/uyuşmaz ayrı konu ama 27 Nisan konjonktürü anımsandığında açıklamanın muhtıra havası taşıdığı konusunda nasıl bir şüphe bulunabilir?

Cemil Çiçek’in hükümet adına verdiği yanıt da, “… hükümete karşı yapılmıştır” denmiyor mu? Siyasete etkisi olmadı mı? veya hepsini bir tarafa bırakalım, şu sorunun yanıtı nasıl olabilir ki: “Demokrasilerde bu bildiriler normal mi?”

“Evet, demokrasilerde bu bildiler normaldir, olur” diyorsanız, yayınlanan “şeye” ne derseniz olur: bildiri, uyarı, açıklama ve hatta yaklaşım!

Ama “hayır canım ne münasebet” diyorsanız, o metne bir isim bulmanız gerekiyor!

Yeni model Baş(ba)kanlık'ın neresine düşüyor?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,005 µs