En Sıcak Konular

Fitch'ten ABD'ye uyarı

9 Haziran 2011 11:09 tsi
Fitch'ten ABD'ye uyarı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'yi kredi notunu düşürebileceği yönünde uyardı.

Kuruluş yaptığı açıklamada, Beyaz Saray ile ABD Kongresi'nin federal hükümetin borçlanma tavanını artırmak konusunda 2 Ağustos'a kadar uzlaşmaya varamaması halinde, ülkenin kredi notunun gözden geçirileceğine dikkat çekerek, bunun borçlanma maliyetinin artmasına ve ekonomik toparlanmanın yavaşlamasına neden olacağını vurguladı.

Fitch, ABD'nin ağustos ayındaki tahvil ödemesini gerçekleştirememesinin, ülkenin kredi notu üzerinde baskı oluşturacağını belirterek, borçlanma tavanının yükseltilmesi ve olası bir iflas riskinin bertaraf edilmesi durumunda ise ülkenin kredi notunun korunacağını kaydetti.

Borçlanma tavanının artırılacağına olan inancını ifade eden Fitch, bunun gerçekleşmemesinin ülkeyi temerrüte düşme riskiyle karşı karşıya bıraktığına, ABD'de yönetim sorununa neden olabileceğine ve küresel finansal sistemin istikrarını tehdit edeceğine işaret etti.

ABD'nin kredi notunu, tahvil ödemeleri ve borç limiti konusunda bir gelişme oluncaya kadar izlemeye alacaklarını ifade eden Fitch, dünyanın en büyük kredi alıcısının ve önde gelen rezerv para biriminin sahibi ABD'nin temerrüte düşmesinin, kırılgan finansal istikrar için çok büyük risk olduğuna dikkat çekti.

Fitch, sorunun, özellikle Avrupa'nın toparlanmaya çalışan borç krizi sorununu daha ciddi bir şekilde artıracağının altını çizdi.

ABD Hazine Bakanlığı, Kongre'den ocak ayından bu yana federal hükümetin borçlanma tavanını yükseltmesini talep ediyor. Ancak Cumhuriyetçiler, vergi artışı olmaksızın harcamaların kesilmesi konusunda ısrarlı davranıyor.

Bakanlık, mayıs ayı başından bu yana borçlanmayı artırmadan tahvil ihalesine devam edilebilecek olağanüstü tedbirler alma yoluna gidiyor.

Beyaz Saray, Kongre'nin 2 Ağustos tarihine kadar borçlanma tavanını artırmaması durumunda bunun, ABD'yi bir felaketle karşı karşıya bırakabileceğini öne sürerken, ABD Başkanı Barack Obama Kongre'ye koşulsuz olarak borçlanma tavanını artırması çağrısı yapıyor.

Bütçe açığı 1,5 trilyon dolara yaklaşan ABD hükümetinin borçlanma tavanı ise 14,3 trilyon dolar düzeyinde bulunuyor.

Diğer bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) da nisan ayında ABD'nin yüksek borcu nedeniyle, uzun vadeli kredi notu için benzer bir uyarı yaparak, not görünümü ''durağan''dan ''negatif''e çevirmişti.

Moody's de geçen hafta ABD'yi söz konusu soruna ilişkin uyarmıştı.

aa



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,899 µs