En Sıcak Konular

Yıldırım II'nin pilotları Türkiye'de

9 Haziran 2011 10:54 tsi
Yıldırım II'nin pilotları Türkiye'de Türkiye'nin de üreticileri arasında bulunduğu geleceğin savaş uçağı F-35 projesinde 'kaynak kod' krizi devam ederken, Türkiye önemli bir görev üstlenmeye hazırlanıyor. Esas soru şu: İsrailli pilotlar da gelecek mi?

İngiltere, Amerika ve İtalya gibi ülkelerin de ortak olduğu dev projede, Ankara önemli bir üsse ev sahipliği yapacak. F-35 pilotlarının eğitimi ve yetiştirilmeleri için Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde özel bir birim oluşturuluyor. Birçok ülkeden F-35 pilotu Türkiye'ye gelerek eğitim alacak.


Zaman'dan Emre Soncan'ın haberine göre, Türkiye, geleceğin avcı uçağı olarak tasarlanan F-35 projesinde İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya, ABD ve Kanada ile birlikte üretici ülkeler arasında yer alıyor. Görünmez olma ve gelişmiş savaş yetenekleri sebebiyle beşinci nesil olarak ilan edilen F-35'ten, Türkiye 100 adet almayı planlıyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin belkemiğini oluşturan F-16'ların yerini F-35'lerin alması bekleniyor. 16 milyar dolarlık projede Türk tarafı, defalarca Amerika'nın kapısını çalarak bu kadar büyük para yatırdığı uçağın uçuş kodlarını istedi. Fakat ABD Savunma Bakanlığı Pentagon bu talebi geri çevirdi. Kod krizinin nasıl aşılacağı ise hâlâ merak konusu. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye'nin F-35 projesinin önemli bir parçası olduğunu tescilleyen bir gelişme daha yaşandı. F-35 pilotlarının eğitim üslerinden birinin de Ankara olmasına karar verildi. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından oluşturulacak birimde, üretici ülkelerin pilotları eğitilecek. Öncelikli süreç intibak eğitimi olacak. Daha önce F-16 kullanmış pilotların F-35'e alışmaları için çalışmalar yapılacak. Daha sonra da manevra yetenekleri geliştirilecek.

Habertürk



Bu haber 1,005 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,973 µs