En Sıcak Konular

Babacan, o suçlamayı kabul etmedi

8 Haziran 2011 16:43 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ''Biz, 'siyasi görüşü bizden farklı olan şirketlerin işini zorlaştırırız, o patronlara gününü gösteririz, canlarına okuruz', böyle bir şey kesinlikle yok'' dedi.

Babacan, TV Net televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtladı. Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kenan Evren'in sorgulanmasını ''demokrasinin kudreti, hukuka tam teslimiyet'' şeklinde değerlendirdiğinin hatırlatılması üzerine, iyi işleyen demokrasilerde darbelerden ya da muhtıralardan söz etmenin mümkün olmadığını, sivil-asker ilişkilerinin belli bir çerçevesi olduğunu belirtti.

Bu son yaşananların, bir hata yapılırsa bunun 30 yıl sonra bile sorgulanabileceği, 30 yıl sonra bile masaya yatırılıp bu konuyla ilgili girişimlerin olabileceğini ortaya çıkardığını ifade eden Babacan, ''Bugün hala aklının kıyısından, köşesinden bunları geçiren varsa, hala bir hazırlık, bir hayal, bir gıpta, o eski günleri özleyenler, darbe dönemlerini özleyenler varsa, günü geldiğinde bunların mutlaka hesaplaşıldığı, mutlaka sorgulandığı ve karşılığını bulduğu, bulacağı aslında tescil edilmiş oluyor. Bu da, bizim demokrasi tarihimizde aslında bir ilktir'' dedi.

''12 Eylül darbesi, 12 Eylül referandumu, Evren'e 12 soru. 12'lerle gidiyoruz'' ifadesi üzerine de Babacan, ''Onlar denk geliyor, nasıl oluyor bilmiyorum. O sayılar enteresan ama tabii her dönemi de kendi içindeki şartlarla değerlendirmede de ben büyük fayda görüyorum. Önemli olan daha çok önümüze bakmak. Geçmişle hesaplaşma, geleceğe mesaj açısından çok önemlidir, geleceğe ibret açısından çok önemlidir'' diye konuştu.

Babacan, normal olmayan bir dönemden gelindiğini ancak normalleşildiğini belirterek, bundan sonraki dönemde herkesin, sivil olsun, asker olsun hukuka saygılı olacağını, demokrasiyi yüceltmek için çalışacağını kaydetti.

Bunun, AK Parti iktidarı olarak demokrasiye olan gönülden bağlılıklarının bir neticesi olduğunu belirten Babacan, tamamen sadece ve sadece halkın desteğiyle iş başına geldiklerini, dolayısıyla da kendilerini sadece ve sadece halka sorumlu olarak gördüklerini söyledi.

Bakan Babacan, demokratikleşme adına attıkları adımların sancılı olduğunu, daha küçük adımlarla başladığı ve arkasından Anayasa değişlikleriyle daha köklü bir sürece girdiğini belirtti.

Kimsenin dokunulmazlığı, kimsenin özel bir pozisyonu olmadığını ifade eden Babacan, ''Son Anayasa değişikliğine kadar Genelkurmay Başkanının yargılanacağı bir mekanizma, bir makam yoktu, çok enteresandır. Yani kanunları açın bakın, Anayasa değişikliğinden önce, Anayasada, kanunlarda hiçbir yerde yok, orada bir boşluk var. Yani bu ne demek? 'Genelkurmay Başkanı hiçbir şekilde yargılanamaz' demek, zımnen bunu diyor. Şimdi bu tabii normal bir durum değil. Yani herkes bu kurala uygun davranacak, kurallara uygun davranacak, Anayasa'ya uygun davranacak. Davranmayanların da yaptırımı olacak ki bundan sonraki dönemler için bir mesaj olsun doğrusu'' şeklinde konuştu.

-''BUNUN DEĞİŞMESİ KOLAY DEĞİL''-

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir başka soruya yanıt verirken de şöyle konuştu:

''Şunu çok gördük, CHP zihniyeti seçim dönemlerinde herkese mavi boncuk dağıtır, herkese bir şeker dağıtır. Herkes neyi duymak istiyorsa onu duymak istediğini söyler. Ama asıl kendi iç politikaları, iç duruşlarının değişmesi mümkün değil. Bunlar, Cumhuriyetin ilk döneminden bu yana bir azınlık, bir elit kesim ve 'Cumhuriyetin sahibi biziz, Cumhuriyeti biz kurduk, dolayısıyla bu cahil halkın, bu kafası çalışmayan halkın, bu işte bidon kafalıların, bu göbeğini kaşıyanların seçtiği hükümetlerle bu memleket nasıl yönetilecek? Tabii ki yanlış yaparlarsa biz yapacağız darbeyi geçeceğiz ya da yargıyı sokacağız devreye onlara engel olacağız'. Bunların kodlarında var, bunun değişmesi kolay değil. Ve şunu da asıl çekirdek taban biliyor, 'Kılıçdaroğlu diyor bunu şey yapsın, biraz oyunu toplasın, ondan sonra biz zaten yapacağımızı yapacağız' diyor. Ama şimdi Meclis aritmetiğinde hani daha kötüye gitmemek ve muhalefetteki belli bir sandalye sayısını orada koruyabilmek.''

-''HERHALDE PÜRÜZ-KRİZ BİRAZ KARIŞMIŞ, BASINA KRİZ DİYE YANSIMIŞ''-

Anayasanın, kısa, özlü, kolay anlaşılır olması gerektiğini belirten Babacan, Başbakan Erdoğan'ın, ''Ben bugünkü Anayasayı okuduğum zaman anlamıyorum, tercüman çağırmam gerekiyor'' sözlerini hatırlattı.

''Peki TÜSİAD'ın önerisini nasıl buldunuz, sizinle bağlantılı olarak'' sorusu üzerine Babacan, şöyle devam etti:

''TÜSİAD'ın önerisinin ne olduğunu anlamadık ki... Bir öneride bulundular, ondan sonra hemen U dönüşü yaptılar.

CHP'nin hani kilitlenmiş bir çekirdek, nasıl bir ideolojisi, bir yapısı varsa TÜSİAD için de o kadar olmasa da bir ölçüde bunu söylemek mümkün. TÜSİAD oldukça eski bir kuruluş. Ve o kuruluşun içerisinde askeri rejimlerin, o darbe dönemlerinin içinde bulunanlar, daha doğrusu o dönemi yaşayanlar var. Ve yine koalisyon hükümetlerinin zayıf olduğu dönemlerden çok ciddi istifade edenler var. Çünkü güçlü bir hükümet işbaşında olduğu zaman eşitlik oluyor, fırsat eşitliği oluyor, haksız kazanç sağlamak kolay olmuyor. Birdenbire hiç kimse aşırı zengin olamıyor eğer iyi işleyen bir rekabet varsa, fırsat eşitliği varsa ekonomide. Ben TÜSİAD'ın üyelerinin tümünü kastetmiyorum ama üyelerin içerisinde böyle yaklaşan, bu zihniyette olan, ideolojik olarak bizimle problemi olanlar olabilir yani.''

''Krize TÜSİAD neden oluyor, her konuda konuşmaları kriz yaratıyor'' şeklindeki açıklamasının hatırlatılması üzerine Babacan, ''Ben pürüz kelimesini kullanmıştım, herhalde pürüz-kriz biraz karışmış, basına kriz diye yansımış... Ya tamamen iş dünyası, ekonomide, kendi alanlarında kalacaklar. Ama siyaset sahnesine, o ringe çıktıklarında, o müsabaka sahasına girdiklerinde tabii diğer oyuncular tarafından biraz hırpalanma da normal yani. Tamamen bir siyasi duruş, bir partiye açıkça destek anlamına gelebilecek ifadeler söz konusu olunca bunun karşılığı olur. Yani, öbür taraftaki de siyasetçi yani. O durmaz, sessiz kalmak mümkün değildir. Gönül arzu eder ki iş dünyamız gerçekten toplumun farklı katmanlarını daha iyi anlayan bir anlayışla hareket edebilsin. Biz, siyasi görüşü bizden farklı olan şirketlerin işini zorlaştırırız, o patronlara gününü gösteririz, canlarına okuruz, böyle bir şey kesinlikle yok.''

-''YAPMAMIZ GEREKEN NEYSE ONU YAPIP, GEÇİYORUZ''-

Bakan Ali Babacan, ''Seçimden sonra zam var mı?'' sorusuna da şöyle yanıt verdi:

''Ben şunu söyleyeyim, zam yapmamız gerektiği halde seçimden sonraya ertelediğimiz hiçbir konu yok. Yani bir adımı diyelim ki atmamız gerekiyor ama sırf seçim var diye bekliyoruz, böyle bir şey yok. Biz bütün ekonomi politikalarımızı seçim yokmuş gibi sürdürüyoruz, seçim olsa da olmasa da ne yapacaksak, yapmamız gereken neyse onu yapıp geçiyoruz. Aksi halde yani seçime bu kadar yaklaştığımız bir dönemde bankalara kredileri frenleyin demek, bunlarla ilgili tedbirler almak yani bunlar kolay işler değil. Çok az ülke bu cesareti gösterip bu adımları atabilir, kolay değildir.''



Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,828 µs