En Sıcak Konular

Nabucco'da destek anlaşmaları imza töreni başladı

8 Haziran 2011 16:18 tsi
Hazar Bölgesi ve Kafkaslar'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları (PSA) resmi imza töreni başladı.

Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde yapılan imza törenine, Nabucco Projesi taraflarının (Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Avusturya, Macaristan) yanı sıra, AB Enerji Komisyoneri Günther Oettinger, büyükelçiler, ABD Avrasya Enerji Temsilcisi Richard Morningstar, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası temsilcileri de katılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco Projesi gibi uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük projelerin tehditleri ve fırsatlarının bitmeyeceğini belirterek, ''Zaman zaman yokuş çıkılır zaman zaman da yokuş inilir fakat eninde sonunda bitirilir'' dedi.

Hazar ile Kafkaslar'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları (PSA), Kayseri'de düzenlenen resmi törenle Nabucco şirketleri ve transit ülke hükümetlerinin ilgili bakanları tarafından imzalandı.

Kayseri Dünya Ticaret Merkezinde yapılan imza törenine Nabucco Projesi tarafları olan Türkiye'den BOTAŞ, Bulgaristan'dan Bulgaristan Enerji Holding (Bulgargaz), Macaristan'dan MOL, Avusturya'dan OMV, Almanya'dan RWE ve Romanya Transgaz şirketlerinin temsilcilerinin yanı sıra, AB Enerji Komisyoneri Günther Oettinger, büyükelçiler, ABD Avrasya Enerji Temsilcisi Richard Morningstar, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası temsilcileri de katıldı.

Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, PSA'ların Kayseri'de imzalanmasından ayrı bir mutluluk duyduğunu söyledi.

Nabucco Projesi için hükümetlerarası anlaşmaların 13 Temmuz 2009 tarihinde Ankara'da imzalandığını hatırlatan Yıldız, daha sonra kendilerinin bakan ve bürokratlar seviyesinde projenin önünün açılmasına yol açacak bütün icraatları yaptıklarını kaydetti.

Bugün imzalanan PSA'larda kamulaştırmalardan, vergilere, personel ve istihdama kadar 40'a yakın teknik detayların bulunduğunu anlatan Yıldız, şöyle devam etti:

''Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın fikri 1990 yılında ortaya konulmuştu. Gerçekleşmesi ise 2000'li yılları buldu. Böyle uluslararası ilişkilerden arındırılamayacak kadar büyük projelerin tehditleri ve fırsatları bitmez. Zaman zaman yokuş çıkarlar zaman zaman yokuş inerler fakat eninde sonunda gerçekleşirler. Bu tür projeler gerek taşıyıcı olarak bizlerin gerek kaynak gerekse kaynak ülkelerin ortak projesi olarak ortaya çıkarlar. Türkiye elinden geleni ortaya koydu. Benzer siyasi iradeyi Avrupa ülkelerinden de bekleriz. Türkiye'nin AB'ye, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğu aşikardır. Türkiye'nin AB üyeliğini bir kısım siyasi meselelerle ötelemenin doğru olmadığını bir kez daha vurguluyoruz.''

-SIRA KAYNAK ÜLKELERDE-

Türkiye'nin Nabucco için olumlu tutumunu devam ettirmeyi sürdüreceğini ifade eden Enerji Bakanı, şimdi sıranın kaynak ülkelerde olduğunu söyledi.

Bakan Yıldız, Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Rusya Federasyonu, dünya konjonktürü uygun olması halinde de İran'ın kaynak ülke olarak Avrupa'nın arz güvenliği konusunda mutlaka menfaatlerinin örtüşeceği projeler bulunduğunu vurguladı.

Dünyanın büyüdüğünü, Türkiye'nin ise dünyanın ortalama büyüme hızından daha hızlı büyüdüğünü belirten Taner Yıldız, Türkiye'nin hedefinin dünyada en büyük ilk 10 ekonomi arasına girmek olduğunu kaydetti.

A.A.



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,146 µs