En Sıcak Konular

O yazılarda 'İsrail faktörünü görmek lazım'

8 Haziran 2011 14:01 tsi
O yazılarda 'İsrail faktörünü görmek lazım' Prof. Dr. Sedat Laçiner, İsrail'in Türkiye aleyhine Batı basınını etkilediğini savunarak, tek başına bir iktidarın dışarıyı korkuttuğunu söyledi. Laçiner, hükümetin Ortadoğu'daki etkinliğinin Batı'da endişe yarattığına da dikkat çekti.

TRT Haber ekranlarında yayınlanan Faruk Bilgin'in sunduğu Açı programının dünkü bölümüne konuk olan Prof. Dr. Sedat Laçiner, The Economist'in makalesiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"İÇERİDEKİ BAZI AKTÖRLER TEK BAŞINA İKTİDAR İSTEMEZLER"

Burada iki temel sebep gördüğünü belirten Laçiner, "Birincisi; şu anki iktidar partisi 9 yıldır tek başına iktidarda. Tek başına iktidar olunca, yüzde 47 gibi oy oranıyla iktidara gelince, bu seçimlerde de yüzde 45-50 tahminleri yapanlar var. Bu kadar güçlü bir şekilde bir daha geldiğiniz zaman 13 yıl. Kimseye ihtiyacı olmayan, tüm Türkiye'de güçlü, tek başına bir parti. Bu içeride de bir çok kimseyi mutlu etmiyor, dışarıda da. Mesela içeride kendisine merkez medya diyen bir gazete mutlu olmuyor. Neden? Çünkü iktidarı tehdit edemiyorsunuz, tehdit ederseniz iktidar vergi görevlilerini gönderiyor, bir sürü açığını buluyor. İçerideki bazı aktörler güçlü iktidarlar istemezler tek başına iktidar istemez" diye konuştu.

"KOALİSYONLAR TÜRKİYE'Yİ DIŞARIYA MUHTAÇ ETTİ"

Bu seçimlerden önce Türkiye'yi istikrarsızlaştırabilmek için birkaç ekonomik hamle yapıldığını anımsatan Laçiner, Türkiye'ye gelebilecek çok ciddi miktarda parayı kestiler krediyle ilgili. Birden bire para pompaladılar, sonra yeniden çekemeye başladılar. Ekonomide ne oldu? Borsa bir indi, bir çıktı. Borsayı yüzde 10 civarında düşüren oprerasyon tamamen seçimlere dönüktü. Türk ekonomisinde bir sarsıntı olsun seçim sonuçları doğrudan etkilesin operasyonuydu. Economist'te yazılanların hepsini uygulamaya çalıştırlar" ifadelerini kullandı.

"TEK BAŞINA BİR İKTİDAR DIŞARIYI KORKUTUYOR"

Tek başına bir iktidarın dışarıyı da korkuttuğuna dikkat çeken Laçiner, "Ve ekonomik olarak da ümüğünü sıkamıyorsunuz , canını sıkamıyorsunuz, kendinize muhtaç edemiyorsunuz., dizleri üzerine indiremiyorsunuz. Bu ülke korkutuyor. O yüzden mümkünse bize bağımlı olsun düşüncesi var" dedi.

"İSRAİL, TÜRKİYE ALEYHİNE BATI BASININI ETKİLİYOR"

Bir diğer faktörün ise, İsrail fakötürü olduğuna işaret eden Laçiner, "Ama İsrail faktörü çok net bir faktör. İsrail Başbakanı Netanyahu çıktı, Başbakan Erdoğan'a atıştıkların sonra ve Mavi Marmara akabinde dedi ki, 'ben Türkiye'deki hükümeti değiştireceğim.' Bizim Başbakanımız daha sert bir konuşma yaptı ama Başbakanımızın veya Türkiye'nin geleneğinde, başka bir ülkede istikrarsızlaştırma girişimleri yoktur. Ama İsrail siyaseti böyle yapar. o günden sonra, İtalyanın bir köy gazetesinden İngiltere'nin Daily Telegraph gazetesine kadar akla ziyan haberle yaptılar. Dediler ki; 'Türkiye'de MİT İran ile çalışıyor', 'Türkiye İran'a silah satıyor, silahını alıyor Suriye'ye aktarıyor', 'Seçimlerde Ak Parti İran'dan para aldı.' Bunların hepsi yalan haberler. İngiltere'deki medyanın büyük çoğunluğu Musevi kökenli iş adamlarına aittir. Amerika'da, Avusturya'da da böyledir" şeklinde konuştu.

Laçiner, "Eğer meydada bir gurup, düzenli ve istikrarlı bir şekilde size vuruyorsa, sonuçta normal bir İngiliz gazetecisi Türkiye ile ilgili nötr olabilir. Ama iki tanesi nötr değil de düzenli çalışma yapıyorsa, diğerlerini etkiler. Ve İsrail şu anda Türkiye aleyhine Batı basınını çok ciddi bir şekilde etkiliyor ve bunu da gizlediklerini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Laçiner, hükümetin Ortadoğu'daki etkinliğinin Batı'da endişe yarattığına da dikkat çekti.

Beyaz Gazete

Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,850 µs