En Sıcak Konular

Bakan Ergün: Sanayi üretimindeki artış, gayet olumlu

8 Haziran 2011 11:20 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin sanayi üretimindeki artışı dünyadaki gelişmeler ve iç pazardaki gelişmeleri de dikkate alarak kontrollü bir şekilde artırmasının olumlu bir şey olduğunu söyledi.

Bakan Ergün, TRT Haber'de katıldığı bir programda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Nisan ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını değerlendirdi.

Sanayi üretim endeksinin bu yılın Nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 oranında arttığına işaret eden Ergün, Türkiye'de sanayi üretimindeki artışın 2009 yılının Mart ayından bu yana yükseliş trendinde olduğunu kaydetti.

Endekste bir önceki aya göre bazı düşmeler yaşandığını ancak önemli olanın yılın tamamı olduğunu ifade eden Ergün, ''Yılın tamamı yükseliş trendine devam ediyor. Yüzde 8,3'lük sanayi üretimi artışı önemli bir artış. Bunun içerisinde kuşkusuz sanayi üretiminde yüzde 4-5'lere tekabül eden madencilik, taş ocakçılığı sektörü var. sanayi üretiminin toplamda yüzde 85'ini oluşturan imalat sanayi var. Yüzde 10 civarında bir bölümünü de enerji, iklimlendirme cihazları gibi alan oluşturuyor. Bunların her birinde bir artış söz konusu'' diye konuştu.

Bu sonuçların işsizlik rakamları üzerindeki etkisinin nasıl olacağının sorulması üzerine Bakan Ergün, işsizlik rakamları üzerinde sanayi üretiminin ciddi anlamda etkisi bulunduğunu söyledi. Hizmetler sektörünün de bununla ilgisi olduğunu anlatan Ergün, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin sanayi üretimindeki artışı bu süreçte dünyadaki gelişmeler, iç pazardaki gelişmeleri de dikkate alarak kontrollü bir şekilde artırması gayet normal ve olumlu bir şey. Bu da Türkiye'de sanayinin, zenginleşmenin en önemli kaynağı olduğunu bize gösteriyor. Başka zenginleşme yolları da var kuşkusuz ama toplumsal bir zenginleşme meydana getirmek için sanayiden başka bir yol yok. Toplumun üretkenliğini ortaya koyabilmek, üreten bir toplum meydana getirebilmek için, Ar-Ge'ye, inovasyona, tasarıma, yüksek katma değerli ürünlere toplumun yönelebilmesi için işin temelinde sanayi vardır ve sanayi olmaya devam edecektir.''

-BÜYÜME RAKAMLARI ÜZERİNDE ETKİSİ-

Sanayi üretim sonuçlarının büyüme rakamları üzerindeki etkisini de değerlendiren Bakan Ergün, geçen yıl Orta Vadeli Programda yüzde 3,5'luk bir büyüme hedefi öngördüklerini, ancak daha sonra bu hedefin revize edildiğini, Türkiye'nin 2010 yılındaki büyüme rakamının yüzde 8,9 olduğunu anımsattı.

Bakan Ergün, 2011 yılı için de yüzde 4,5 - 5 gibi temkinli bir büyüme rakamı belirlendiğini ama tahminlerin bu rakamın üzerinde olduğunu söyledi. Uluslararası kuruluşların Türkiye'nin büyüme rakamlarının yüzde 6'nın üzerinde olacağını tahmin ettiklerini anlatan Ergün, şöyle devam etti:

''Bizim revizeyi yapmamız için henüz erken. Yani bu sanayi üretimindeki artış, inşaat sektörü, hizmetler, turizm ve benzeri sektörlerdeki canlılıklar bize kuşkusuz bir revizyon yapmamızı gerektirecek tabloyu önümüze koyacaktır fakat henüz erken. Bunu ancak yılın ikinci yarısından sonra yaparız. İkinci çeyrekteki büyüme rakamları da ortaya çıksın o büyüme rakamlarını da gördükten sonra Türkiye'nin 2011 yılı büyüme tahminleri o zaman daha net şekilde ortaya çıkacaktır. Ama şimdiden şunu söyleyebiliriz 2011 yılında da Türkiye öngörülenden daha yüksek bir büyüme oranına ulaşmış olacak. Şimdiki veriler, şimdiki trend bunu gösteriyor.''

aa



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,061 µs