En Sıcak Konular

Cari açıkla mücadelede BDDK daha aktif olacak

8 Haziran 2011 10:15 tsi
Türkiye'nin kredi artışının önündeki en büyük engel cari açıkla mücadele konusunda kısa ve orta vadeli yapısal reformlar kapıda.

Bankalara dair uygulamalar için devletin iki kurumu olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Bunlardan BDDK'nın bir miktar daha aktif ve banka bazında uygulama yapmaya başlaması kimseyi şaşırtmamalı." ifadesini kullandı.

Elindeki enstrümanları kullanarak cari açığı düşürmek konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yeterince kullanılmadığı eleştirisine cevap veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Merkez Bankamızın uygulamaları, ağırlıklı olarak sektörün tümüne yönelik ve genel uygulamalar. Banka bazındaki uygulamalar için bizim iki kurumumuz var; BDDK ve TMSF. Dolayısıyla şu ana kadar, her ne kadar makro ve genel uygulamalar yaptıysak da bundan sonraki dönemde BDDK'nın bir miktar daha aktif ve banka bazında uygulama yapmaya başlaması kimseyi şaşırtmamalı. Bunlar olabilecek gelişmeler." dedi. Kısa ve orta vadede sürecin yönetilmesi, uzun vadede ise enerji, işgücü piyasası, Ar-Ge gibi alanlarda yapısal reformlarla çözüm üretilmesi gerektiğini anlatan Babacan, önceliğin Merkez Bankası uygulamalarına verildiğini, geçen hafta ilgili kurumlarla iki kez toplantı yaptıklarını kaydetti. Mücadelenin ciddiyetine dikkat çeken Bakan, "Bundan sonra daha farklı kurumlarımız, daha farklı enstrümanlarla devreye girerse, bu hiç kimse için sürpriz olmamalı." diye konuştu.

Ekonomideki ısınmanın önüne geçmek için munzam karşılıkları artırılmıştı. Burada kredi artışının kesilmesini değil, artış hızının yavaşlamasını amaçladıklarını anlatan Ali Babacan, "2010 sonundan 2011 sonuna kadar 12 aylık dönemdeki artış hızı yüzde 25 civarında olursa bu, bizim genel dengelerimizi fazla etkilemez. Bunun üzerine çıktığında, bunun kısa dönemdeki cari açık üzerindeki etkisi oldukça yüksek." açıklamasını yaptı. Kredi artışı ile cari açık arasında çok güçlü ilişki olduğunu ifade eden Bakan Babacan, bu yüzden bankacılıkla ilgili alınan tedbirlerde geri adım atılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Merkez Bankası kararlarının alınma tarihi ile uygulamaya konulma tarihi arasında zaman farkı bulunduğunu hatırlatan Babacan, cari açık üzerindeki etkisinin ölçülmesinin erken olduğunun, yine de tedbirlerin sonuç vereceğine dair olumlu sinyaller aldıklarının altını çizdi. Merkez Bankası'nın attığı asıl büyük adımın nisan sonunda yürürlüğe girdiğini de sözlerine ekledi.

Başbakan yeni bakanlıkları açıklıyor

Devlet bakanlıklarının kaldırılarak yeni icracı bakanlıklar kurulmasına ilişkin de konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu düzenlemenin tamamlandığını belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün saat 11'de bakanlıkların yeni yapısı ve sayıları hakkında açıklama yapacağı belirtildi. Bakanlar Kurulu yapısında değişiklik öngören Kanun Hükmünde Kararname'nin devlet bakanlıklarının kaldırılması düşüncesiyle başlatıldığını ancak süreç içinde hükümetin yeniden yapılandırılmasına döndüğünü aktaran Babacan, nihai şekilde sürprizlerin olacağını dile getirdi.

zaman



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs