En Sıcak Konular

Fransa meydan okudu: İsterseniz durdurun

8 Haziran 2011 09:33 tsi
Fransa meydan okudu: İsterseniz durdurun "Fransa, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklemiyor. Bu yüzden Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkiler aynı zamanda zor...Türkiye eğer Libya’ya NATO müdahalesi konusunda hemfikir değilse, bunu durdurmak için gerekli tüm araçlara sahip.

Fransa, İsrail-Filistin barış görüşmelerini Paris’te yürütme teklifine ABD’den destek bulamadı. Dışişleri Bakanı Alain Juppe, “Türkiye ve Fransa arasında Ortadoğu’da bir rekabet mi yaşanıyor” sorusuna, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemediklerini belirtip, Libya toplantılarına Türkiye’yi kendisinin davet ettiğini iddia etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Fransa’nın İsrail-Filistin görüşmelerinde arabulucu olmak için desteğini istediği Washington’da hayal kırıklığı yaşadı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Juppe ile yaptıkları görüşmeden sonra müzakerelere dönüş için bir konferans düzenlenmesinin yapıcı olmayacağını söyledi. Juppe, daha sonra konuştuğu bir toplantıda Hürriyet’in sorusunu yanıtladı Türk-Fransız ilişkileri konusunda çarpıcı sözler sarf etti.

Juppe, Washington’da sabah önce Clinton ile bir araya geldi. Görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Ortadoğu’ya yaptığı gezide İsrail ve Filistinliler ile bir araya geldiğini, iki tarafı Paris’te bir konferans düzenlemeye davet ettiğini açıkladı. Juppe, ABD Yönetimi ile de bu konuda beraber çalışacaklarını söyledi. Paris Konferansı teklifi konusunda Clinton, “Müzakerelere dönüşü destekliyoruz. Ama bunun için bir konferans yapılmasının yapıcı olacağına inanmıyoruz” diye konuştu.

Türkiye’yi desteklemiyoruz

Juppe, Brookings Enstitüsü’nde Fransa’nın Ortadoğu vizyonunu anlattığı konuşması sonrası Hürriyet’in sorusu üzerine ise Türkiye ve Fransa arasında bölgede bir rekabet yaşanıp yaşanmadığını yorumladı:

“Libya ve bölgedeki gelişmeler açısından Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkileri anlatmak için zaman yetmez. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye dost. Birçok seviyede Türkiye ile iyi ilişkilerimiz var. Ancak Fransa, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklemiyor. Bu yüzden Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkiler aynı zamanda zor.

Ben onlara sıcak olmaya çalıştım ve Libya’daki krizde bile beraber çalışmak istediğimizi anlattım. Bu yüzden ben Türkiye’yi Roma, Doha ve bu hafta Abu Dabi’de yapılacak toplantılara davet ettim. Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türkiye’nin NATO müdahalesi nedeniyle halen Fransızları suçladığından emin değilim. Size Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu hatırlatırım. Türkiye eğer Libya’ya NATO müdahalesi konusunda hemfikir değilse, bunu durdurmak için gerekli tüm araçlara sahip.”

Tolga Tanış / Hürriyet



Bu haber 1,679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,141 µs