En Sıcak Konular

Kimler ‘Evren asla yargı önüne çıkmaz’ demedi ki!

8 Haziran 2011 09:03 tsi
Kimler ‘Evren asla yargı önüne çıkmaz’ demedi ki!  

Muhalefet sözcüleri ile birçok hukukçu, gazeteci ve yazar geçici 15. maddenin kaldırılmasının kandırmaca olduğunu söyleyip referandum sürecinde “Evren’in yargı önüne çıkarılmayacağını iddia etmişti.

12 EYLÜL darbesinin lideri Kenan evren, dönemin Hava Kuvvcetleri komutanı Tahsin Şahinkaya ile diğer askeri sorumlululara ilişkin yargı sürecinin başlaması referandum süreci öncesi tartışmaları gündeme getirdi. Anayasa(nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasının da içinde bulunduğu pakete karşı çıkan bazı muhalefet sözcüleri, hukukçular ve yazarlar “referandumun aldatmaca olduğunu” ve “Evren ve arkadaşlarının asla yargılanamayacağını” ileri sürmüşlerdi. Bazı yazarlar, “Enayi olmadığım için 12 Eylül yargılanacak yalanına inanmıyorum” diyecek kadar ileri gitmişlerdi.

Kılıçdaroğlu: Yargılayamazlar

Ancak geçici madde referandumla kaldırıldı, önceki gün de Ankara Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen, darbenin lideri Kenan Evren’i 2.5 saat sorguladı. Anayasa değişikliğinin içine konulan geçici 125. maddenin bir göz boyamaca, halkı kandırmaca, vatandaşı enayi yerine koyma girişimi olmadığı ortaya çıktı. İşte “Enayi değiliz Evren’i yargılayamazlar” diyenlerden bazıları:

Kemal Kılıçdaroğlu (CHP lideri): Referandumdan sonra darbecileri yargılayacaklarmış, buyursunlar yargılasınlar, nasıl yargılayacaklarsa. 12 Eylül darbecileri yargılanamayacak, zaman aşımı söz konusu.

Muharrem İnce (CHP Grup Başkanvekili): 12 Eylül’de ‘Kenan Evren’i yargılayacağız’ diye bu milletten oy istediler ama kabahat Başbakan’da değil, kabahat o dönek solcuların. Bir de ‘Yetmez ama Evet’ dediler. Millet kandırılmıştır.

Bahçeli: Vatandaşı kandırdılar

Devlet Bahçeli (MHP lideri): Referandumda MHP tabanından ‘12 Eylül’ü yargılayamazlar. Bu bin kandırmaca” diye hayır oyu isteyen Bahçeli, referandumun ardından “Hükümetin 12 Eylül’de hesaplaşma sözlerinin ne kadar ucuz bir kandırmaca olduğu netlik kazandırmıştır.” demişti.

‘Asla yargılanamazcı’ hukukçular

Yekta Güngör Özden (Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı): Öncelikle o dönemdeki idamlar Meclis’ten geçtiği için bu kararı verenlere bu madde ile bir şey yapılamaz.

Sabih Kanadoğlu (Eski Yargıtay Başsavcısı): Bu tekrar yargılama yolunu açacak bir hüküm değildir.

Emine Ülker Tarhan (Eski YARSAV Başkanı-CHP adayı): Bu bir illüzyondur. Özgürlük illüzyonları satıyorlar. Bu düzenleme ile gerçekten yargılanmalarını olanaklı görmüyorum.

Rant devşirmek istiyorlar

BDP: AKP’nin 12 Eylül’le hesaplaşacağız söylemi yalanların en büyüğüdür. AKP, bu söylemiyle 12 Eylül’ün yarattığı mağduriyetleri sömürmekte buradan rant devşirmektedir.

TKP: 12 Eylül Anayasası ile hesaplaşma olarak pazarlanmaya çalışılması, daha önce de benzer örneklerini gördüğümüz, halkı aptal yerine koyan, aldatmaya ve kandırmaya dayalı AKP tarzı politik bir hamledir.

DİSK: Burada 12 Eylül’le bir ‘hesaplaşma’ kesinlikle yok. Ama öyle anlaşılıyor ki içten olmayan ve ince bir ‘hesaplama’ sözkonusu...

‘Buna inanacak kadar enayi miyiz’

Mehmet Y. Yılmaz (Hürriyet): Referandum’da “hayır” oyu vereceğim. 12 Eylül 2010 referandumunun, 12 Eylül 1980 Anayasası ve düzeni ile bir hesaplaşma olacağı palavrasına karnım tok... (...) Görelim bakalım kim doğru söylüyormuş? Darbecilerin yargılanacağını söyleyenler mi, yoksa bunun göz boyamak için Anayasa değişikliği metnine konulmuş bir hüküm olduğunu söyleyenler mi?...”

Yalçın Doğan (Hürriyet): Referandumda milleti ve bu arada bazı safları, üstelik aklı başında geçinen anlı şanlı yazarları evet oyu için uyutma yollarından biri de, 12 Eylül’le hesaplaşmak değil mi? Gerçi, referandumda ilgili maddenin kaldırılmasıyla 12 Eylül ile hesaplaşmak arasında hiç bağ yok ama olsun, yine de darbelerle hesaplaşmak gibi, delikanlı bir proje önümüze gelmiyor mu?

Ahmet Hakan (Hürriyet) : Anayasa değişikliğine ‘Evet’ dersek...12 Eylül’ü yapanlara yargı yolu açılacakmış. Bunu söyleyenlere sadece şunu demek isterim: Siz kimi kandırıyorsunuz? 12 Eylül’ü yapanları köşklerinde ağırlayanların, işin bu ‘zamanaşımı’na zerre kadar dikkat kesilmediklerini sanacak kadar enayi miyiz biz.

Ece Temelkuran (Habertürk): Memleket bildiğin enayi yerine konuyor. 12 Eylül hesaplaşması martavalını alan yürüyor.

Nuray Mert (Hürriyet): İsteyen, bu Anayasa değişikliği paketinin 12 Eylül ile bir şekilde hesaplaşma olduğu hayaline kendini kaptırabilir.

Sırrı Süreyya Önder (Radikal): Ortada 12 Eylül generallerinden sorulacak bir hesap zırvalığı da kalmadığına göre ne yapacaksınız?

Oğuzhan Müftüoğlu (Birgün): AKP’nin bu meseleyi bir demokratikleşme ve 12 Eylül’le, darbecilikle hesaplaşma gibi yutturmaya çalışmasının, sol adına savunulamaz.

F. Banu Doğan (Ortadoğu): Referandumdan “evet” çıksa dahi 12 Eylülcülerin asla yargılanamayacağını bildikleri halde hala milletimizi bölüyorlar.

Odatv:  Darbecilerin yargılanacağı söylemi ölü doğmuştur. Yine de bütün hukuki veriler tersini gösterirken hükümet yanlısı yandaş ve liberal medyanın bu söylemi tutturması kendilerinin büyük bir aldanmışlık içinde olduğunu göstermektedir.

600 kez daha ifade verebilir

12 Eylül soruşturması kapsamında Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Kenan Evren’in 600 kez daha ifadesine başvurabileceği öğrenildi. 12 Eylül soruşturması kapsamında Evren’in ifadesini almasının ardından Evren’in avukatının “Evren için soruşturma bitmiştir” sözlerinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Savcıların Evren’in sadece anayasal düzeni yıkmak, hükümeti ve meclisi devirmek suçlarından dönemin kuvvet kademesi için ayrılan soruşturma kapsamında ifadesini aldığı, suç duyurularıyla ilgili soruşturmaların sürdüğü, gerekirse tekrar ifadesinin alınabileceği öğrenildi.

Savcılığa ulaşan ve tasnif edilen 3 binin üzerindeki suç duyurusu arasından 600 soruşturma dosyası oluşturulduğu ortaya çıktı. Ankara Özel yetkili Başsavcı Vekilliği’nin 12 Eylül suç duyuruları kapsamında Evren’in birçok kez daha ifadesini alacağı öğrenildi. 12 Eylül askeri darbesi soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, soruşturmanın kapsamını değerlendirmiş ve Ankara’daki soruşturmayı darbeyi gerçekleştiren komuta kademesiyle sınırlı tutma kararı almıştı. Başsavcı Vekilliği’nin Ankara’daki bu soruşturma haricindeki 12 Eylül darbesine ilişkin soruşturmayı ayırdığı gündeme gelmişti. 3 binin üzerindeki suç duyurusu evrakının tasnifi sonucu benzer nitelikteki suç duyuruları aynı dosyalarda birleştirildi. Sonuçta suç duyuruları 600 ayrı dosyaya ayrıldı.

Savcıların, 12 Eylül darbesinin hayatta kalan üyelerine yönelik soruşturmayı hızlandırmak için kuvvet kademesiyle ilgili evrakı ayırdığı belirtildi. Darbe komuta kademesinin soruşturmasını tamamlamasının ardından savcılığın diğer soruşturmalar kapsamında da Evren’in ifadesini alabileceği öğrenildi.

 Öte yandan, ifade veren Evren’in olayları yaşıyormuş gibi anlattığı, ilerleyen yaşına rağmen hafızasının canlı olduğu kaydedildi.  Evren’in ifade vermesi sırasında avukatına hiçbir şekilde söz hakkı bırakmadan net cevaplar verdiği öğrenildi.

star



Bu haber 981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,001 µs