En Sıcak Konular

Türkiye'nin vetosu adayı değiştirdi

8 Haziran 2011 09:00 tsi
Türkiye'nin vetosu adayı değiştirdi 

Litvanya, AGİT Genel Sekreterliği için bu kez de İtalyan Lamberto Zannier'i aday gösterdiğini bildirdi.

Avusturya eski dışişleri bakanı Ursula Plassnik'in adaylığınınTürkiyetarafından veto edilmesi üzerine üye ülkelere ikinci bir mektup yazan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı Litvanya, BM Kosova Misyonu (UNMIK) eski başkanı İtalyan Lamberto Zannier'i aday gösterdiğini belirterek, destek istedi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 55 üye ülkenin Zannier'in adaylığına ne tür bir yanıt verecekleri henüz bilinmiyor.

AGİT'te tüm kararlar konsensüs(oydaşma) ile alındığından Zannier'in seçilebilmesi için 56 üye ülkenin hepsinin onay vermesi gerekiyor.

Türkiye AGİT Genel Sekreterliğine Cumhurbaşkanlığı Avrupa Güvenliği danışmanı ve Brezilya Büyükelçisi Ersin Erçin'i aday göstermişti.

PLASSNİK: "ADAYLIĞIM DEVAM EDİYOR"

Dönem başkanı Litvanya'nın ilk sırada aday gösterdiği eski Avusturya Dışişleri bakanı Ursula Plassnik ise Türkiye'nin veto kararına rağmen adaylıktan çekilmediğini belirterek, "Bu süreçte ben henüz bitiş düdüğünü duymadım" dedi.

Adaylığının Türkiye tarafından veto edilmesinden "üzüntü duyduğunu" ifade eden Plassnik, vetonun çok ciddi bir karar olduğunu belirterek, "Türkiye'nin bu kararının gerekçesini somut olarak açıklamasını beklediğini" söyledi.

Siyasi yaşamında her zaman Avusturya hükümetinin tutumunu temsil ettiğini anımsatan Plassnik, Türkiye'nin veto kararına işaret ederek, "Diplomaside intikam alma döneminin kapandığını" kaydetti.

Genel sekreterlik seçim sürecinin uzun bir süre daha devam edeceğini belirten Plassnik, Avusturya'nın "veto kararını" bertaraf etmek için çalışacağını bildirdi.

AVUSTURYA PLASSNİK'İN ADAYLIĞINDA ISRAR EDİYOR

Avusturya başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı Michael Spindelegger de Türkiye'nin veto kararını kabul etmeyeceklerini belirterek, "AGİT üyeleri arasında büyük çoğunluğun desteğine sahip Plassnik'in adaylığının devam ettiğini" söyledi.

Spindelegger, bir soru üzerine Plassnik'in yerine başka birini aday göstermelerinin sözkonusu olmadığını kaydetti.

Plassnik'in adaylığı konusunu cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Viyana'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında görüştüklerini de ifade eden Spindelegger, Cumhurbaşkanı Gül ile "adaylara karşılıklı olarak engel çıkarılmaması konusunda mutabakata vardıklarını" ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Gül ile Viyana'da vardıkları bu "mutabakata" rağmen Türkiye'nin veto kararı almasını anlayamadığını belirten Spindelegger, "Normalde taraflar bir konuda anlaşmaya vardıklarında verdikleri sözlere sadık kalırlar" diye konuştu.

Bu arada Türkiye'nin Plassnik'in adaylığına yönelik veto kararını geri çekilmesi için Viyana-Ankara arasında yoğun bir telefon diplomasisi yaşandığı öğrenildi.

Dışişleri bakanlığı kaynakları, Spindelegger'in Dışişleri BakanıAhmet Davutoğluile Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'in de CumhurbaşkanıAbdullah Gülile telefon görüşmeleri yaptığını belirttiler.

AGİT genel sekreterliği için Avusturya'nın yanısıra Türkiye,İtalyave Portekiz aday göstermişti.

Dönem başkanı Litvanya'nın ilk sırada aday gösterdiği Avusturya'nın adayı Plassnik'in Türkiye tarafından veto edilmesi üzerine bundan sonraki süreçte sırasıyla, Türkiye'nin adayı büyükelçi Ersin Erçin, İtalya'nın adayı Lamberto Zannier ile Portekiz'in adayı Joao Soares üzerinde AGİT üyesi 56 ülkenin mutabakatı aranacak.

aa



Bu haber 1,465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,009 µs