En Sıcak Konular

Yemenli muhaliflerden müzakere çağrısı

7 Haziran 2011 16:37 tsi
Yemen'de muhaliflerin oluşturduğu koalisyon Salih yönetimine müzakere çağrısı yaptı. Ancak yönetim, Suudi Arabistan'a kaçan Devlet Başkanı Salih gelinceye kadar görüşmelere sıcak bakmıyor.

Yemenli muhaliflerin oluşturduğu koalisyon, Salih'in ülkeyi terkederken görevi devrettiği başkan yardımcısı Abdurrabi Mansur'a ülkenin içinde bulunduğu siyasi durumla ilgili müzakere önerisinde bulundu.

Üst düzey hükümmet yetkilileri, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in ülkeye gelene kadar bir müzakerenin olmayacağını bildirdi.

Muhaliflerin Salih'e karşı oluşturdukları koalisyon, Devlet Başkan Yardımcısı Mansur ile geçiş süreci hakkında konuşmak istediklerini belirttiler.

Koalisyon'un önerisini "saçmalık" olarak nitelendiren Salih'e yakın kaynaklar, "Salih, hala ülkenin Devlet Başkanı" diyerek Salih ülkeye dönene kadar müzakerenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Salih'in vücudunun yüzde 40'ının yanık olduğu ve yüzünün düzelebilmesi için estetik ameliyatı olması gerektiği iddia edildi. Salih'in estetik ameliyatı geçirmesi durumunda uzun süre ülkeye dönemeyeceği ifade ediliyor.

Çatışmalarda 19 kişi öldü

Öte yandan Yemen'in güneyinde askerler ve muhalif silahlı grup arasında yaşanan çatışmada üçü çocuk en az 19 kişi yaşamını yitirdi.

Askeri ve sağlık yetkilileri, ülkenin güneyinde bulunan Abyan'da tanımlanamayan onlarca silahlı kişinin askeri bir noktaya saldırdığını ve 6'sı saldıran kişilerden olmak üzere 15 kişinin öldüğünü kaydetti.

Sabahın erken saatlerinde Taiz'de meydana gelen çatışmada ise 3'ü çocuk 4 kişinin öldüğü belirtildi. Ölen çocukların tanktan atılan topun bir yerleşim yerine isabet etmesi sonucu gerçekleştiği ifade edildi.

Yemenli Muhalifler Salih'in gidişini kutluyor

Yemen'in başkenti Sana'daki göstericiler, Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in "ülkeden ayrılışını" kutlamaya devam ediyor.
Başkentte aylardır süren gösterilerin merkezi konumundaki Sana Devlet Üniversitesinin önünde bulunan Devrim Meydanı'nda bugün de sabahın erken saatlerinde başlayan kutlamalar yerel müzik ve danslarla şölene dönüşüyor.

Erkeklerin sürekli üzerinde taşıdıkları "cembiye" denilen kamalar ve muhalif askerlerin uzun namlulu silahlarıyla yaptıkları danslar, saatlerce sürüyor.


Kutlamalarda sık sık Salih karşıtı sloganlar atılırken, pankartlar ve bayraklar üniversite meydanını ve meydana açılan yolları süslüyor. Geçen haftaki sokak çatışmalarında hayatını kaybedenlerin meydana asılan dev fotoğrafları da dikkati çekiyor.

AA muhabirine konuşan bir Yemenli, "uzun süreden beri devam eden 'gençlik devrimi'nin başarıyla sonuçlanmasının mutluluğunu yaşadıklarını, Salih'in kalan ömrünü Suudi Arabistan'da geçirmesini, bir daha ülkeye dönmemesini istediklerini" söyledi.
Bu arada, Salih'in ülkeden ayrılmasından bu yana Yemen'de çatışmalar durma noktasına geldi. Başkentin sokaklarındaki kontrol noktalarının azaldığı gözlenirken, kente giriş ve çıkışların kısmen de olsa rahatladığı ifade ediliyor.

Ajanslarv



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,224 µs