En Sıcak Konular

Suudi Arabistan'da kadınların oy kullanmasına yeşil ışık

7 Haziran 2011 13:26 tsi
Suudi Arabistan'da bir danışma kurulu görevi yapan Şura Konseyi, kadınların da yerel seçimlerde oy kullanmasına izin verilmesi gerektiğini açıkladı.

Suudi yetkililer, Mart ayında yaptıkları açıklamada belediye meclislerindeki sandalyelerin yarısı için bir seçim yapılacağını duyurmuştu. Seçili bir hükümetin bulunmadığı ülkede bu karar, radikal bir adım olarak değerlendirilmişti.

Ancak kadınların bu seçimde aday olması ve oy kullanmaları ise yasaklanmıştı. Yetkililer buna gerekçe olarak da kadınlara ayrı erkeklere ayrı oy kullanma merkezleri düzenlenmesinin zorluğunu göstermişlerdi.

Ancak Şura Konseyi'nden yapılan açıklamada ise "İslami kurallara uygun bir şekilde kadınların da oy kullanabilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılması" tavsiye edildi. Konsey'in basın sözcüsü Muhammed El Muhanna, "Bu genel bir tavsiyedir. Önümüzdeki seçimlerle bir ilgisi yoktur, daha çok gelecekteki seçimler için bir tavsiye niteliğindedir" dedi.

Siyasi partilerin ve ulusal parlamentonun bulunmadığı Suudi Arabistan'da Şura Konseyi üyeleri Kral tarafından atanıyor. Konsey'in kararlarının bir bağlayıcılığı bulunmuyor ancak Kral'ın reform çağrıları tarafından teşvik ediliyor.

Suudi Arabistan'da yüzlerce kadın da Baladi adındaki bir kampanyaya destek veriyor. Türkçesi "Ülkem" olan bu kampanya kapsamında kadınlar, yerel seçimlerin dışında tutulmalarını protesto ediyor. Nisan ayında da Riyad'daki bir seçmen kayıt bürosunda kadınlar tarafından protesto gösterisi düzenlenmişti.

cihan



Bu haber 762 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,528 µs