En Sıcak Konular

"Tarihi anlaşmada Davutoğlu rol oynadı"

7 Haziran 2011 12:51 tsi
İngiliz Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Filistinli gruplar Hamas ve El Fetih arasında geçen ay varılan anlaşmada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da rol oynadığını yazdı.

Fisk, "Ortadoğu'yu şok eden anlaşmanın bugüne kadar anlatılmamış öyküsü" başlıklı yazısında, "Filistinli arabulucular, Mısır istihbarat yetkilileri, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas lideri Halid Meşal arasında gizli görüşmeler yapıldığını" kaydetti. Anlaşmaya ilişkin Suriye'nin de desteğinin alındığını bildiren Fisk, anlaşmayla ilgili eline geçen detaylı belgelerin, müzakerelerin ne kadar karmaşık ve kapsamlı olduğunu gözler önüne serdiğini aktardı.
Fisk anlaşmayla, Hamas'ın Gazze'den İsrail'e roket saldırılarına son vermeyi ve gelecekte kurulacak bir Filistin devletinin İsrail'in 1967 sınırlarına göre olması gerektiğinin kabul edildiğini kaydetti.

Yazısında anlaşmaya varılan süreçte taraflar ve diğer ülke yetkilileri arasında yapılan görüşmeleri detaylı olarak aktaran Fisk, anlaşmanın arabulucularından Münib Masri'nin, Mısır Dışişleri Bakanı Nebil El Arabi ile görüşmesine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığını söylediğini yazdı. Fisk yazısında Masri'nin şu sözlerini aktardı:

"El Arabi aradı ve o sırada Mısır'da bulunan Türk Dışişleri Bakanını da görüşmeye getirebilir miyim dedi. 'Yeni' Mısır'ın kendine güveninin ne kadar çok olduğunu, Türkiye'nin önünde konuşmak istemesinden anladım."

1967 sınırlarının kabulünün Hamas'ın, İsrail'i tanıması anlamına geldiğini savunan Fisk, "barışın Filistinli gruplar arasında tamamlandığını ancak dünyanın şimdi İsrail'in yine bunu reddedip reddetmeyeceğini bekleyip göreceğini" ifade etti.

A.A.



Bu haber 1,047 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,535 µs