En Sıcak Konular

Türkler çifte vatandaşlıktaki çifte standardı AİHM'ye götürüyor

7 Haziran 2011 12:08 tsi
Avrupalı Türkler, başta Almanya olmak üzere, çifte vatandaşlık konusunda Türklere adeta çifte standart uygulayan dört ülkenin tutumunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götürüyor.

 Merkezi Almanya'nın Köln kentinde bulunan ve batı Avrupa ülkelerinde teşkilatlanmış olan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Avrupa'da yaşayan Türklerin çifte vatandaşlık hakkını elde etmesi için harekete geçti. Bin kişiden imza toplayan UETD yönetimi avukatları eşliğinde 8 Haziran'da, Strazburg'da bulunan AİHM'de dava açacak. UETD yönetimi, Almanya, Avusturya, Danimarka ve Hollanda'da yaşayan Türklere karşı çifte vatandaşlık konusunda ciddi bir ayrımcılık yapıldığının altını çiziyor.
UETD Genel Başkanı Hasan Özdoğan, en fazla Türkün yaşadığı Almanya'dan hareketle davayı açacaklarını bildirdi. Başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere birçok ülke vatandaşının, mensup olduğu ülke vatandaşlığından çıkmadan Alman vatandaşlığına geçebildiğini, doğuştan Alman olanların ise, Alman vatandaşlığından çıkmadan başka bir ülke vatandaşlığına geçtiğini hatırlatan Özdoğan, "Bu bir ayrımcılıktır. İnsan haklarına aykırıdır. Oysa Almanya 2006 yılında Anti Ayrımcılık Yasası çıkarmış, ayrımcılıkla mücadele büroları kurulmuştur. Çifte vatandaşlıkla ilgili ayrımcı uygulama, Anti Ayrımcılık Yasası büyük bir çelişki oluşturuyor. Bu insanlar demokratik katılım başta olmak üzere bir sürü hakkı elde edemiyor, kullanamıyor. Bu büyük bir haksızlık." dedi.

Avrupa'da, çifte vatandaşlık konusunda söz konusu dört ülkenin benzer tutum içinde olduklarını hatırlatan UETD Genel Başkanı Hasan Özdoğan, "İlk önce Almanya'yı konu alalım, hepsine dallandırıp budaklandırmayalım dedik. Almanya ile ilgili 977 imza toplamıştık. Onları mahkemeye taşıyacağız". dedi. Bir ülkenin yabancı birini vatandaşlığa kabul edip etmeyeceğinin o ülkenin hakimiyet haklarını ilgilendiren bir konu olduğunu hatırlatan Özdoğan, "Tabii bu kolay bir mesele değil. Ama diğer taraftan da yasayla düzenleme yapılmış. Yapılan düzen düzenlemelerde sonuç olarak Türklerin dışlandığı ortaya çıkıyor. Bir de Almanya 2006 yılında bildiğiniz gibi Anti Ayrımcılık Yasası çıkardı. Bunlar arasında müthiş bir çelişki var. 2001 yılından itibaren AB ülkeleri Anti Ayrımcılık yasası çıkarmıştı. AB'nin baskısıyla Almanya'da 2006 yılında bu yasayı yaptı. Yasaya paralel olarak ayrımcılıkla mücadele büro ve görevlileri var. Bizde merkezimizde dışlanma, ayrımcılıkla mücadele masası oluşturduk. Avrupa'da en önemli meselelerimizden biri, bütün meselelerin temelinde yatan konuda bu zaten." şeklinde konuştu.

Almanya'nın başta AB ülkelerinin vatandaşları ve kendi ülkesinin vatandaşlıktan çıkarmadığı ülkelerin vatandaşlarına çifte vatandaşlık verdiğini, Türklere gelince durumun değiştiğini hatırlatan Hasan Özdoğan, "Dava gerekçelerimizden biri de bu. 2000 yılında çıkarılan Göç Yasası, biliyorsunuz o zaman Hessen Eyalet Başbakanı Koch, çifte vatandaşlığa karşı bir kampanya başlatmıştı. Göç Yasası onun soncunda çıktı ve Göç Yasası ismi altında çifte vatandaşlığın önlenmesi yasası doğdu. Alman kökenli Alman vatandaşı olan insanlar bir başka ülkenin vatandaşlığına geçerken Almanya onlara, 'o zaman Alman vatandaşlığından çık' demiyor. Avrupa Birliği vatandaşlarına aynı şekilde. Ayrıca bazı ülkelerin vatandaşları, o ülkenin kendi yasalarında vatandaşlıktan çıkmak mümkün olmadığı için, ya anayasalarında veyahut vatandaşlık yasalarında var, onları otomatikman çifte vatandaş olarak kabul ediyor." dedi.

Bir kaç ay önce Türkiye'ye giderek orada da çifte vatandaşlık konusunu işlediklerini ifade eden Özdoğan, "Çifte vatandaşlığın sağlanması için Türkiye'nin yasal değişiklikler yapması, mesela vatandaşlık kanunu değiştirilerek veya yeni anayasaya madde konularak vatandaşlıktan çıkarılmasının önüne geçilebilir. Türkiye tarafında da çalışmamız sürüyor, burada da. Türkiye'deki anayasa çalışmalarında bu konuyu mümkün olduğunca dile getirmeye çalışacağız." şeklinde konuştu.

Avrupa'da yaşayıp çifte vatandaş olamadığı için mağdur olan vatandaşların davada gündeme getirileceğini kaydeden Özdoğan, "Bu yüzden Mavi Kart almak zorunda kalan, Mavi Kart'la hesap açtıramayan, mülk alamayan çok sayıda vatandaş olduğunu belirtiyoruz." dedi.


Bu haber 764 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,938 µs