En Sıcak Konular

Hayal gerçek oluyor: Nabucco Projesi

7 Haziran 2011 11:41 tsi
Hayal gerçek oluyor: Nabucco Projesi Kayseri, tarihi bir anlaşmaya ev sahipliği yapacak.

Hazar ile Kafkaslardaki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları (PSA), 8 Haziran Salı günü yapılacak. Kayseri’deki imza törenine Nabucco şirketleri ve transit ülke hükümetlerinin enerji bakanlıkları yetkilileri katılacak.

Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde yapılacak imza törenine; Nabucco Projesi taraflarının Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Avusturya, Macaristan’ın yanı sıra Avrupa Birliği Enerji Komisyoneri Günther Oettinger, büyükelçiler, Amerika Avrasya Enerji Temsilcisi Richard Morningstar, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası temsilcilerinin de katılması bekleniyor. Avrupa Birliği’nin desteklediği öncelikle enerji projelerinden biri olan Nabucco'nun gerçekleştirilebilmesi için kolaylıklar sağlamayı amaçlayan ve devletlerin resmi desteğini ifade eden hükümetler arası anlaşma, Temmuz 2009'da imzalanmıştı.

Hükümetler arası anlaşmaya ilave olarak daha çok uygulamaya yönelik olarak, merkezi Viyana'da bulunan Nabucco International Company (NIC) ile tek tek taraf ülkeler arasında PSA imzalanması gerekiyordu. Bazı ülkelerle NIC arasındaki müzakerelerin beklenen uzun sürmesi nedeniyle söz konusu anlaşma bu zamana kadar yapılamadı.

Enerji ithalatında yılda yaklaşık 300 milyar dolar harcayan Avrupa'nın Rusya'ya karşı alternatif olarak gördüğü 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco Projesi için 4,5 milyar eurosu Türkiye'de olmak üzere 8 milyar euro civarında yatırım yapılması hesaplanıyor.

Projenin tamamlanmasıyla, hattan ilk etapta 8-10 milyar metreküp, ardından 30 milyar metreküp doğalgazın akacağı ifade ediliyor.

Cihan



Bu haber 1,086 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,878 µs