En Sıcak Konular

Rusya, Akkuyu için Türk personeli Moskova'da eğitecek

7 Haziran 2011 11:39 tsi
Rusya’nın Türkiye’de 20 milyar dolara inşa edeceği Mersin Akkuyu nükleer santral projesinden sorumlu Aleksanr Superfin, konuyla ilgili takvimin çalışmaya başladığını söyledi.

Aleksanr Superfin, projede görev alması planlanan 50 öğrenciyi Rusya’da eğiteceklerini açıkladı. Akkuyu bölgesinin deprem riski taşımadığına değinen uzman, inşaatla ilgili izinlerin alınmasının ardından, ilk kazmanın 2013 ortasında vurulabileceğini ifade etti.
Moskova’da düzenlenen nükleer sanayi forumu çerçevesinde Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) sorularını cevaplayan Superfin, “Santralin kurulacağı alanın bir bölümünde jeodezi ve tipografya çalışmalarına başladık. Toprağın tamamının devrinin ardından bu çalışmalar genişletilecek. Yakın zamanda da sismik çalışmalar başlayacak. Yıl sonuna kadar santralin kurulacağı alanla ilgili oldukça kapsamlı bilgiye sahip olacağız” dedi.
Bu aşamaların ardından lisans için başvurunun yapılacağına değinen Superfin, “ Proje inşaatı ile ilgili hazırlık çalışmalarımız sürüyor. 2012 ortalarında projeler netleşirse, 2013 ortalarında ilk kazmayı vururuz” bilgisini verdi.

DEPREME DAYANIKLI SANTRAL KURACAĞIZ

Rusya’nın Voronej kentinde inşa edilen depreme dayanıklı nükleer santralin benzerini Akkuyu’ya inşa edeceklerini ve yüksek sismik verilere göre güvenli olduğuna işaret eden Rus uzman, “Mersindeki tespitlerimiz doğrultusunda gereken hesaplamaları yaparak projeyi gözden geçireceğiz. Alanın uygun hale gelmesi için sağlamlaştırma ve güçlendirme konusunda araştırmalar yapacağız. Şu anda inşaatın yapılmasını engelleyecek herhangi bir gerekçe yok." ifadelerini kullandı.

50 ÖĞRENCİ RUSYA’YA EĞİTİME GELİYOR

Mersin Akkuyu’da çalışacak Türk uzmanlarına Rusya eğitim verecek. Tüm masrafları Rusya tarafından karşılanacak ilk kadronun seçilmesine hazırlanılıyor. Belirlenen kriterler çerçevesinde gelecek öğrencilerin seçilmesi, Haziran ayında komisyon tarafından yapılacak. Ön elemeler ve ardından yapılacak imtihanla belirlenen öğrenciler Moskova'da eğitime gelecek. İmtihanlar Moskova Fizik Enstitüsü(MİFİ) hocaları tarafından düzenlenecek. En iyi 50 öğrenci Eylül ayında önce dil kursunda eğitim almak üzere Rusya’ya davet edilecek.

SANTRALDE 300-400 TÜRK UZMAN GÖREV ALACAK

Bir yıllık Rus dili ve nükleer enerji ağırlıklı kurstan sonra, öğrenciler 5 yıl boyunca MİFİ’de okuyacak. Bu programın bir kaç yıl tekrar etmesi planlanıyor. Superfin santral çalışmaya başladığında 300 ile 400 kişi arasında Türk uzman ve mühendise ihtiyaçları olacağını, buna göre kadro hazırlığı yaptıklarını belirtti. Programa ilgi duyulması halinde Superfin Türkiye üniversitelerinde Rusça’nın desteklenmesi yönünde çalışmaları olacağına da değindi.
Rus uzman, “Öğrenciler Mersin Akkuyu santralinde hem çalışan personel hem yönetici kadroda yer almak için eğitilecek. MİFİ'nin yanı sıra Moskova Enerji Enstitüsü'nde de öğrencilere eğitim verilecek. Program sonuçlandıktan sonra öğrenciler staj yapmaları gerekecek. Öğrenciler, stajı Rusya’nın nükleer santrallerinden birinde yapacaklar. Öğrencilerin tüm masrafları, yeme-içme, barınma, kitap-kırtasiye giderleri Rusya tarafından temin edilecek.

NÜKLEER SANTRALE SİYASİ NEDENLE KARŞI ÇIKIYORLAR

Birçok ülkede nükleer santrallerin kurulmasına karşı çıkan grupların olduğuna değinen Superfin, önemli tespitlerde bulundu: “Rusya’da nükleer santrallere karşı olanlar var, Almanya’da da ve dünyanın farklı ülkelerinde de bu gruplar mevcut. Bu doğal bir tepki. Amacımız, geniş bir şekilde vatandaşlara nükleer santrallerin çalışmasıyla ile ilgili bilgi vermek. Gerçek olayları ve gerçek bilgileri anlatmak ve nükleerin güvenliliği ile ilgili bilgi vermek. Fransa’da sahiller boyunca santraller bulunuyor ve vatandaşların bundan haberleri bile yok. Bu konudaki tepki siyasi nedenlerle olabilir. Ancak bizim yapacağımız çalışmalar bunu asgariye indirecek.
Mesala Mersin’de açacağımız Enformasyon Merkezi’nde santralin çalışmalarını anlatacağız. Ve Akkuyu yakınında da bu merkezin şubesi olacak. Kuracağımız interaktif enformasyon araçları sayesinde sürekli bilgi aktarılacak. Bu çerçevede; hem hava durumu, hem radyasyon oranı, santralin çalışma durumu, reaktörlerin durumu gibi bilgiler devamlı yenilenecek. İnsanlar bu merkeze gelerek nükleer santralin model örneklerini, çalışma mekanizmasını izleme ve dokunma imkanı bulacak. Bu alanda tecrübemiz yüksek. Rusya’nın bir çok şehrinde santrallerin bulunduğu yerde bu tür enformasyon merkezlerimiz var ve faydalarının çok yüksek olduğunu görüyoruz.”

Cihan



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,108 µs