En Sıcak Konular

Putin: Halkımızı zehirleyemeyiz!

3 Haziran 2011 17:26 tsi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği yetkililerinin taze sebze yasağının kaldırılması yönündeki taleplerini sert bir dille eleştirerek, "kendi halkımızı zehirleyemeyiz" dedi.

Rusya, ölümcül EHEC E. coli virüsü nedeni ile Avrupa ülkelerinden tüm taze sebze ithalatını iki gün önce durdurdu. Rusya Halk Sağlığı Dairesi'nin (Rospotrebnadzor) başlattığı yasak kararına tepki gösteren Avrupa Birliği, Moskova'nın tavrının Dünya Ticaret Örgütü üyeliği ruhuna aykırı olduğunu savundu.

Avrupa Komisyonu Rusya'nın kararını "orantısız" olarak değerlendirirken, AB temsilcisi Fernando Valenzuela Moskova'da yaptığı açıklamada kararın adil olmadığını ve DTÖ kurallarına da aykırı olduğunu iddia etti.

AB'den gelen açıklamalara Soçi'de cevap veren Putin, "Avrupa Komisyonu temsilcileri yasak kararının DTÖ ruhuna aykırı olduğunu söylüyor. Dostça söylemem gerekirse, hangi ruha aykırı olduğunu bilmiyorum. Ancak salatalıklar insanı öldürüyor... Gerçekten onlar kötü kokuyor... " dedi.

"Biz halkımızı zehirleyemeyiz" ifadelerini kullanan Putin, "Kişisel olarak kararın haklı olup olmadığını söyleyemem. Avrupalı ortaklarımızdan daha fazla bilgi bekliyoruz" şeklinde konuştu. Rusya, Brüksel'i zehirlenme olayları ile ilgili yeterli bilgi vermemesi nedeni ile eleştiriyor.

Rusya'dan gönüllü olarak DTÖ üyeliğine uygun hareket etmesi önerisinde bulunan AB temsilcisi Valenzuela, "Son güne kadar beklenmesinde de herhangi bir sorun yok... " değerlendirmesinde bulundu. Rusya-AB ticaretinin önemli ölçüde etkilendiğini ifade eden Valenzuela, Rusya'nın Avrupa Birliği ülkelerinden sebze ithalatının 869 milyon dolara ulaştığı bilgisini verdi.

Rusya Sağlık Dairesi Başkanı Genadi Onişenko bugün yaptığı açıklamada yasağın ancak gerekli ve yeterli bilgileri ulaştırmasının ardından kalkabileceğini belirtti. Onişenko, "Hastalığın nedeni, virüsün yayılma şekilleri, hastalıklarda kontrol sağlanması gibi durumlar netleşince ancak yasak kalkabilir" dedi. Onişenko yasağın kaldırılması için herhangi yeterli bir gerekçenin henüz olmadığını vurguladı.

Basında yer alan bilgilere göre şimdiye kadar 10 Avrupa ülkesinde görülen virüsten 1600 kişi etkilenirken, 18 kişi de yaşamını yitirdi.

cha



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,139 µs