En Sıcak Konular

Orta Asya, büyük felaketle karşı karşıya

3 Haziran 2011 14:29 tsi
Aral Gölü'nün kuruması sonucu Orta Asya'nın büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

 Özbekistan Çevreyi Koruma Komitesi ve Birleşmiş Milletler Kakına Programı (UNDP) tarafından 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Taşkent'te düzenlenen konferansta, Orta Asya'nın Aral Gölü'nün kuruması sonucu büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya kaldığı dile getirildi.

İntercontinental Oteli'nde yapılan konferans kapsamında çevreyle ilgili kitap ve fotoğraf sergisi açıldı; sinevizyon gösterisi sunuldu.

Konferansta Cihan Haber Ajansı(Cihan)'nın Aral Gölü ile ilgili sorularını cevaplandıran UNDP Özbekistan Koordinatörü Anita Nirodi, Aral'ın sadece Orta Asya için değil, dünya için de global bir çevre felaketi olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un geçen sene Özbekistan'a gerçekleşen ziyaretinde Aral Gölü'nde incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Nirodi "Aral sorunu bugün sadece Özbekistan'ın sorunu değil, global bir sorundur. " dedi. Nirodi, Aral sorunun bugün artık sade bir ekolojik veya çevre sorunu değil ekonomik ve sosyal bir sorun olduğuna da dikkat çekti.

Değişik ülkelerden çok sayıda uzman ve ilgilinin iştirak ettiği konferansta yapılan konuşmalarda ise Aral'ın kurumasıyla ortaya çıkan ekolojik ve çevre sorununa global düzeyde mücadelenin şart olduğuna vurgu yapıldı.

Bölgede giderek daha da etkili olan çevre sorunun beraberinde, sosyal alanda da bir çok sorunu beraber getirdiği ve bu çevre felaketinin etkili, olduğu havzada binlerce insanın, sağlık, geçim ve temiz su gibi ciddi problemlerle karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.

Konuşmacılar, günlük hayatta zor bir durumla karşı karşıya kalan Aral Gölü havzasındaki insanlara uluslararası düzeyde yardım ve bölgede ıslah çalışmalarının yoğunlaştırılması gerektiğini dile getirdiler.

Bölgede etkili olan çevre felaketyle çok sayıda canlı türünün yok olduğu, binlerce insanın geçim kaynağı olan balıkçılığın tarihe karıştığı ve onlarca bitki türünün de kurumaya kurban gittiği aktarıldı.

Aral gölünde 1960 itibariyle bağlayan kuruma 2009'da adeta rekor yaptı. Gölün maruz kaldığı kuruma sorunu nedeniyle giderek azalan su miktarı 2009'da 11 bin 500 kilometre kareye kadar düştü. Göl suyu şu anda yaklaşık 170 kilometre çekilmiş durumda. Son çekilmeyle gol havzasında oluşan tarıma elverişsiz tuzlu ve kurak çöl alanın miktarı ise 5 milyon hektara ulaştı.

cha



Bu haber 944 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,373 µs