En Sıcak Konular

Suriye'de bu Cuma çocuklara adandı

3 Haziran 2011 12:33 tsi
Suriye'de Cuma namazı sonrası düzenlenmesi planlanan hükümet karşıtı protesto gösterileri için geniş güvenlik önlemleri alındı.

Muhalif eylemciler, bugünkü gösterileri, direnişin başladığı Mart ayından bu yana öldüğü tahmin edilen 30'u aşkın çocuğa adadı. Suriye ordusu ise ülkenin orta kesimlerindeki Rastan kentine yönelik olarak hafta sonunda başlattığı operasyonu şiddetlendirdi. Tankların açtığı ateş sonucu en az 15 kişi öldü.

Böylece operasyonun başlamasından bu yana ölenlerin sayısı 50'yi buldu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Cumhurbaşkanı Esad için zamanın daralmakta olduğunu söyledi.

Clinton, ABD'nin Suriye'ye baskı uygulamak için elinden geleni yaptığını ancak yaşananlar karşısında güçlü, birlik içinde bir uluslararası yanıtın eksikliğinden yakındı.
Esad'a istifa çağrısı

Beşar Esad yönetimi hafta başında muhalif gruplara af ve diyalog önerisi götürmüştü.

Ancak Türkiye'de toplanan muhalif gruplar hükümetin önerilerini geç ve yetersiz olduğu gerekçesiyle reddetti ve Esad'dan istifa ederek demokrasiye geçişin yolunu açmasını talep etti.


Suriye direnişinin sembolü haline gelen Hamza el-Hatip... Hamza Suriye güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

SURİYE'DE ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLMESİN GÖSTERİSİ

15 MART 2011'de DERAA kentinde başlayan barışçıl sivil gösterilere karşı  yapılan saldırılar sonucunda 1150 insan hayatını kaybetti. Öldürülenlerin 30'u çocuk olması dikkatleri çekti. 29 Nisan 20011'de Deraa kentinde gözaltına alınan 13 yaşındaki Hamza el Hatip'in cesedi ailesine 21 mayıs da teslim edildi. Hamza'nın vücudunda işkence izlerine rastlandı. Suriye'de çocuklar ölmesin. UCM, BM-çocuklara yardım fonu UNICEF, İKÖ ve STK'lar Suriye'de savunmasız çocukların öldürülmesini engellemek için  harekete geçmelidir.

NOT; 3.6.2011 CUMA..13. 30 NİŞANTAŞI SURİYE KONSOLOSLUĞU ÖNÜ. SURİYE HALKI İLE DAYANIŞMA PLATFORMU-VE SURİYE Lİ ÖĞRENCİLER BİRLİĞİ.


MUHALİFLERİN KONFERANSI SONA ERDİ

Muhalifler, Esad rejimini devirmek için ellerinden geleni yapma sözü verdi. Antalya'daki toplantı Suriyeli muhalifleri bu kadar geniş bir yelpazede bir araya getiren ilk buluşma oldu. Ancak toplantıya katılan yaklaşık 300 temsilcinin büyük bölümü sürgündeki muhaliflerdi.

Antalya toplantısı sonunda Suriye'deki protesto hareketini desteklemek üzere komiteler oluşturuldu. Bu komiteler protestoculara mali yardım ulaştırmanın yanı sıra, internet medyasının desteğini artırmanın da yollarını arayacak.

Antalya'da 300 Suriyeli muhalifin biraraya gelerek düzenlediği Esad rejminin iktidarı bırakması çağrısına ve Esad sonrası dönemin nasıl başlatılacağına dair konferans sonuçlandı.

CLİNTON: 'REFORMLARA YA DESTEK VER YA DA ÇEKİL'

Bu konferansın son gününe denk gelen Washington'daki basın konferansında Clinton, Washington Post'a göre, Esad'a iktidardan uzaklaş çağrısı yapmaya daha önce hiç olmadığı kadar yaklaştı ve Çin ile Rusya'nın Birleşmiş Milletler'de(BM) Suriye konusunda daha güçlü bir tavır alınmasını engelliyor olduklarına değindi.

New York Times'a göre, Clinton'ın bu basın konferansında bir gazeteciye verdiği görüşlerinde İran, Hizbullah ve Hamas ile bağları olan Esad'a yönelik eleştirisinde örtülü bir artış görülüyordu. Clinton Esad'a iktidardan uzaklaşma çağrısı yapmadı, onun yerine " eğer reformlara liderlik yapmazsa, yoldan çekilmesi gerekir." dedi.

Clinton özetle mevcut hükümet altında değişim umudu 'tamamen yok olmasa da, tükenmek üzere' dedi.

ANTALYA BİLDİRİSİ

Geçiş konseyi

Esad'ın bir yıl içende düzenlenecek demokratik seçimler öncesine yerini bir vekile bırakması ve bu vekilin de anayasa tasarısının yapılmasını yürütecek bir geçiş konseyinin oluşturulması görevini üstlenmesi çağrısında bulunuldu.

Esad soruşturmadan muaf değil

Bu çağrıya olumlu yanıt verdiği takdirde, Müslüman Kardeşlerin önerisi olan Esad'ın soruşturmadan muaf tutulmasına dair bir söz verilmesi talebi ise son dakikada bildiriden çıkarıldı.

Seküler, demokratik Suriye

Bildiride Suriye demokratik ve seküler bir devlet olacak açıklaması bulunuyor. İbadet özgürlüğünün garanti altına alındığı, fakat siyasette dinin rolünün bulunmadığı ve azınlık haklarına saygı gösterilen bir devlet öneriliyor.

31 Üyeli komite

Ayrıca konferans katılımcıları uluslararası topluluk ile ilişkileri yürütmek ve Suriye içindeki protestoculara lojistik destek vermek için 31 üyeli bir komite oluşturulmasına karar verdi. Komitede Suriye'deki farklılıkların da yansıtılmasına yönelik olarak; 4 Kürt, 4 Müslüman Kardeşler üyesi, 3 kadın , 3 alevi, 1 hristiyan ve 1 Dürzü de yer alacak.

'SURİYE'NİN AYDINLIK GELECEĞİ İÇİN İLK TOHUMU EKTİK'

NewYork Times'a göre, konferans organizatörlerinden Adib Shishakly "devrimin itibarını azaltmaya çalışmıyoruz, Suriye içindeki insanlara kayıtsız şartsız destek vermek için buradayız."... "Burada Suriye'nin aydınlık geleceği için ilk tohumu ektik" dedi.

CLİNTON RUSYA VE ÇİN'E ÇATTI

Clinton uluslararası topluluğu Suriye'deki baskılar karşında 'birlik içinde' bir tutum takınmaya çağırarak BM'de Çin ve Rusya'nın harekete geçmekteki isteksizliğine dokundurdu.

RUSYA: YANLIŞ MESAJ VERİLİYOR

Rusya dışişleri bakanı Sergey V. Lavrov Rusya'nın Suriye'ye yönelik uluslararası müdahaleye karşı olduğunu tekrarladı, Bloomberg'e "bütün mantıklı önerileri ret ederseniz oraya geleceğiz ve Libya'da yaptığımız gibi size yardım edeceğiz şeklinde verilen bir mesaj ne Suriye'de ne de başka bir yerde hiç kimsenin çıkarına değildir." dedi.

BBC, Habertürk ve Ajanslar




Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,709 µs