En Sıcak Konular

'Konvoy yönlendirme ile hareket etmedi'

3 Haziran 2011 11:52 tsi
'Konvoy yönlendirme ile hareket etmedi' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na Gazze'ye gidecek olan yeni yardım konvoyu ile ilgili görüşleri soruldu...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'ye gidecek yardım konvoyunun bir hükümetin ya da bir ülkenin yönlendirmesi ile hareket etmediğini söyleyerek, "Ne 'yap' diye teşvik etmiştir Türkiye, ne de 'yapma' diye bir talimat verebilir" dedi. Davutoğlu, seçim çalışmaları için bulunduğu Konya'da Kanal 24'ün sorularını yanıtladı.

İsrail'in etkili gazetelerinden sağ eğilimli Jerusalem Post gazetesinin, "İsrail hükümetinin, AK Parti'nin İsrail karşıtı açıklamalarına seçimlere kadar yanıt vermememe kararı aldığını" yazdığının hatırlatılarak, Gazze'ye gidecek olan yeni yardım konvoyu ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu vurgulayarak, konvoylar için "Ne 'yap' diye teşvik etmiştir Türkiye, ne de 'yapma' diye bir talimat verebilir" dedi.

Bakan Davutoğlu, yeni konvoy ile ilgili olumsuz bir senaryo gelişmemesi için üzerine düşeni yaptıklarını, bunun geçen sene de böyle olduğunu belirterek, Gazze'ye uygulanan ablukanın yasal olmadığını ve İsrail dışında da bunun yasal olduğunu iddia eden bir taraf ya da açıklama bulunmadığını hatırlattı.

Yasal olmayan bu ablukanın, Filistin'de iç uzlaşı sağlanmasının ardından zaten olmayan meşruiyetini daha da yitirdiğini belirten Davutoğlu, uluslararası toplumun bu hukuksuzluk için İsrail'e çok güçlü mesajlar vermesi gerektiğini, bu olmayınca da sivil toplum kuruluşlarının çabalarının gündeme geldiğini kaydetti.

Bakan Davutoğlu, bu çabaların bir hükümetin ya da bir ülkenin yönlendirmesi ile olmadığını, dolayısıyla "Türkiye bunu engellesin" söyleminin yanlış olduğunu anlatarak, yardım konvoyunun sadece Türklerden oluşmadığını, başka ülkelerin vatandaşlarının da bulunduğunu, eğer sorulacaksa o zaman bu ülkelere de kendi vatandaşlarının katılımını neden engelleyemediğinin sorulması gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu ayrıca, Filistin lideri Mahmud Abbas ile dün Roma'da görüştüğünüe söyleyerek, Abbas'ın Filistin'de hükümetin birkaç hafta içinde kurulacağını söylediğini bildirdi.

İsrail'in bu hükümet kurulunca ablukayı kaldıracağını söylemek yerine hükümeti tanımayacağını açıklayarak gerilimi tırmandırdığını belirten Ahmet Davutoğlu, "Doğu Akdeniz, İsrail'in iç gölü değil, her türlü uluslararası seyrüseferin olduğu bir alan" diye konuştu.

Libya ve Suriye'deki gelişmelerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin, bu ülkelerle ve son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerle ilgili süreçte dengeli bir politika takip ettiğini söyleyerek, şunları kaydetti: "Dost olmak bazı şeyleri saklamak anlamında değildir. Bazen dost acı da söyler. Biz Suriye için güzel olanı istiyoruz, içişlerine müdahale etmek istemiyoruz."

Bakan Davutoğlu, Suriye'de bir kaos ortamı olması durumunda bundan en çok etkilenecek ülkelerin başında Türkiye'nin geleceğini belirterek, "dolayısıyla duruma bigane kalmalarının mümkün olmadığını, genel af ilanı gibi olumlu adımları teşvik ettiklerini" dile getirdi.

Suriyeli muhaliflerin Antalya'da toplanmasının Suriye yönetimi için rahatsız edici olabileceğini, ancak Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu söyleyen Bakan Davutoğlu, yönetim yanlılarının da toplantı yapmak istemesi durumunda kimsenin bunu engelleyemeyeceğini, Türkiye'nin bütün tarafların konuştuğu, görüşlerin harmanlandığı, referans bir ülke, akil bir ülke olmasını istediklerini bildirdi. Davutoğlu, doğruyu gösteren, olayların akıntısına kapılıp ani tepkiler vermeyen akil bir ülke olmanın tam vakti olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bölgedeki gelişmeler için uzun vadeli bakıldığında çok iyimser olduğunu, bu türbülansların yaşanacağını, bunun tarihin normalleşmesi çerçevesinde doğal olduğunu kaydederek, geçiş sürecinin biraz sancılı olacak gibi göründüğünü, ancak uzun vadede iyimser olduğunu yineledi.

aa



Bu haber 983 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,609 µs