En Sıcak Konular

Moody's'ten ABD'ye uyarı

3 Haziran 2011 11:29 tsi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD'yi önümüzdeki haftalarda kredi notunu olası bir indirim için izlemeye alabileceği yönünde uyardı.

Kuruluş, yaptığı açıklamada, Beyaz Saray ile ABD Kongresi'nin federal hükümetin borçlanma tavanını yükseltmek konusunda temmuz ayı ortasına kadar bir ilerleme kaydedememesi halinde ülkenin ''Aaa'' olan kredi notunun gözden geçirileceğini vurguladı. Kuruluş, bunun, ABD Hazine kağıtlarında risk olmadığı yönündeki inancın yerini, bir miktar risk olduğu inancına bırakmasına yol açacağını ifade etti.

Moody's, Kongre'nin 2 Ağustos'a kadar daha fazla borçlanma yetkisi vermemesi durumunda ise ülkenin temerrüte düşmesi riskinin artacağına dikkati çekerek, bu durumun borçlanma maliyetinin artmasına ve ekonomik toparlanmanın yavaşlamasına neden olabileceğine işaret etti.

Kuruluş, borçlanma tavanının yükseltilmesi ve olası bir iflas riskinin bertaraf edilmesi durumunda da ''Aaa'' olan kredi notunun korunacağını belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı, Kongre'den ocak ayından bu yana Federal hükümetin borçlanma tavanını yükseltmesini talep ediyor ancak Cumhuriyetçiler, vergi artışı olmaksızın harcamaların kesilmesi konusunda ısrarlı davranıyor.

Bakanlık, mayıs ayı başından bu yana borçlanmayı artırmadan tahvil ihalesine devam edilebilecek olağanüstü tedbirler alma yoluna gidiyor.

Beyaz Saray, Kongre'nin 2 Ağustos tarihine kadar borçlanma tavanını artırmaması durumunda bunun, ABD'yi bir felaketle karşı karşıya bırakabileceğini öne sürerken, ABD Başkanı Barack Obama Kongre'ye koşulsuz olarak borçlanma tavanını artırması çağrısı yapıyor.

Bütçe açığı 1,5 trilyon dolara yaklaşan ABD hükümetinin borçlanma tavanı ise 14,3 trilyon dolar düzeyinde bulunuyor.

Diğer bir uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) da nisan ayında ABD'nin yüksek borcu nedeniyle, uzun vadeli kredi notu için benzer bir uyarı yaparak, not görünümü ''durağan''dan ''negatif''e çevirmişti.

aa



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,951 µs